21 Август, 2017 20:03 3 926 5

Феномен: САЩ потънаха в мрак (ВИДЕО)

  • слънце-
  • затъмнение-
  • слънчево затъмнение

Първото пълно слънчево затъмнение зад Океана от 99 години

Феномен: САЩ потънаха в мрак (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Луната започна да затъмнява Слънцето над западното крайбрежие на САЩ.

Хората в Мадрас, Орегон, вече виждат част от слънчевия диск покрит от Луната, показват кадри на НАСА. Слънчевото затъмнение в района ще е пълно в 10,19 ч. местно време (17,19 ч. по Гринуич) и явлението постепенно ще се измести на изток.

Цяла Северна Америка ще може да гледа явлението, но затъмнението ще е пълно само в ивица, широка 100 км.

За първи път от 99 години пълно слънчево затъмнение преминава над САЩ от западното до източното крайбрежие. Затова то предизвиква толкова голям интерес.

Феномен: САЩ потънаха в мрак (ВИДЕО)

При слънчево затъмнение Луната застава между Земята и звездата ни и така блокира лъчите й. Диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на Луната, но то е 400 пъти по-отдалечено от нас от нея. Затова от нашата планета изглежда, че двете небесни тела са с еднакъв размер.

Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В повечето случаи обаче те са над океана.

Феномен: САЩ потънаха в мрак (ВИДЕО)

Сегашното пълно слънчево затъмнение е изключително, защото е първото над САЩ през 21-и век и първото там от 1991 г. Предишното обаче можеше да бъде наблюдавано само от Хавай. Над континентални щати пълно затъмнение не е имало от 38 години, а и тогава то беше само над северозападната част от страната. Пълно затъмнение, което преминава над цялата държава, е много рядко.

Предишният път е било на 8 юни 1918 г. Друг вид такова явление - пръстеновидно, което преминава от единия до другия бряг, имаше през 1994 г. Тогава обаче Луната беше в най-отдалечената си точка от Земята и закри около 94 процента от слънчевите лъчи.

Освен ако няма облаци, Линкълн Бийч в Орегон ще е първият континентален американски град, където ще се вижда пълното затъмнение от 10,16 ч. местно време (17,16 ч. по Гринуич). Сянката ще премине през 14 щата, като широчината й ще е около 113 км. Най-дълго пълното слънчево затъмнение ще продължи около Карбъндейл, Илинойс - 2 минути и 40 секунди, съобщи НАСА. Явлението ще приключи в 14,48 ч. местно време (18,48 ч. по Гринуич) над Чарлстън, Южна Каролина.

Извън тази ивица от 113 км, ще има частично слънчево затъмнение от 8,46 ч. местно време (15,46 ч. по Гринуич). То ще започне над тихоокеанското крайбрежие и ще приключи над атлантическото.
Стотици милиони хора ще са в хвърлената от Луната сянка. Около 12 милиона живеят в районите, където ще има пълно слънчево затъмнение. От 1,85 милиона до 7,4 милиона души са предвидили пътувания, така че да могат да наблюдават явлението.

Феномен: САЩ потънаха в мрак (ВИДЕО)

Заради вълнението на любителите астрономи, надеждите на учените и рязкото покачване на цената на хотелските стаи, ентусиазмът е голям. Планирани са сватби, празници на открито, експедиции с кану и дори Бони Тейлър ще изпее хита си "Total Eclipse of the Heart", така че да бъде излъчен пряко по време на затъмнението.

Тези, които няма да бъдат в районите на затъмнението, ще могат да го гледат по интернет. НАСА предвижда пряко предаване цял ден на сайта си. То ще бъде излъчено също на екраните на Таймс скуеър в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    21 5 Отговор
    Споко мили американци, ще я мръдна Луната, просто се забавлявах! Извинявам се за притеснението. Повече няма да правя така.
  • 2 СССР

    11 2 Отговор
    Е след 99г. е време и там да започне затъмнението в пряк и преносен смисъл всичко си има начало и край! А първата лампа им я огаси ПУТИН хахахахахахаах! Наздрове кравари, говорит МОСКВА!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Милен

    2 0 Отговор
    Аз се зарадвах... Ако сащ замръкнат.... Палестина и БИ ще изгреят и разцъфнат. Сещате ли се защо? ;)