22 Август, 2017 10:35 1 566 2

Призив към ООН: Забранете роботите убийци!

  • оон-
  • роботи-
  • илон мъск-
  • убийци-
  • призив-
  • оръжия-
  • забрана

Ще бъдат ли забранени автономните оръжия?

Призив към ООН: Забранете роботите убийци! - 1
Снимка: Shutterstock

Илон Мъск и над 100 експерти в областта на изкуствения интелект призоваха Организацията на обединените нации да забрани технологията на роботите убийци, съобщи Science Alert.

В открито писмо те поискаха от ООН да наложи забрана за създаването на смъртоносни роботи и автономни оръжия, които не се управляват от човешка ръка.

Илон Мъск и другите експерти в областта предупреждават, че ако не се лимитира въздействието на изкуствения интелект, то рискът невинни хора да пострадат ще се увеличи.

„Роботизираните оръжия могат да се превърнат в оръжия на терор, които да ударят по невинни хора“, се казва в писмото, адресирано до ООН. Веднъж хакнати, роботизираните системи могат да предизвикат кървав хаос.

Това не е първият път, в който главният изпълнителен директор на SpaceX се обръща към световните лидери с искане да ограничат възможността от необратими последствия от роботизираните убийци. Сред подписалите се в писмото са и редица компании и видни експерти и изобретатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕСТНО

    1 12 Отговор
    ЯВНО ИСКАТ ДА УДАРЯТ УШАНКИТЕ С ТЯХНАТА '' МЪРТВЕШКА РЪКА ''
  • 2 няма да го бъде

    14 0 Отговор
    Няма да го бъде тоя призив никога. Не само защото ООН е куха институция, която не може да реши нито един световен проблем, а защото са изключително перспективни, а за военните няма забранена територия, когато става въпрос за доминация над противника. Работи се върху всичко, вкл. и върху човешките гени. Колкото ограничиха всички други неща, толкова ще ограничат и роботите. Въпросът е кой може, а не дали ООН ограничава. Така е и с атома....