1 239 2

Призив към ООН: Забранете роботите убийци!

Ще бъдат ли забранени автономните оръжия?

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Илон Мъск и над 100 експерти в областта на изкуствения интелект призоваха Организацията на обединените нации да забрани технологията на роботите убийци, съобщи Science Alert.

В открито писмо те поискаха от ООН да наложи забрана за създаването на смъртоносни роботи и автономни оръжия, които не се управляват от човешка ръка.

Илон Мъск и другите експерти в областта предупреждават, че ако не се лимитира въздействието на изкуствения интелект, то рискът невинни хора да пострадат ще се увеличи.

„Роботизираните оръжия могат да се превърнат в оръжия на терор, които да ударят по невинни хора“, се казва в писмото, адресирано до ООН. Веднъж хакнати, роботизираните системи могат да предизвикат кървав хаос.

Това не е първият път, в който главният изпълнителен директор на SpaceX се обръща към световните лидери с искане да ограничат възможността от необратими последствия от роботизираните убийци. Сред подписалите се в писмото са и редица компании и видни експерти и изобретатели.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЧЕСТНО
  Отговор
  1 11:04  22.08.17
  ЯВНО ИСКАТ ДА УДАРЯТ УШАНКИТЕ С ТЯХНАТА '' МЪРТВЕШКА РЪКА ''
 • няма да го бъде
  Отговор
  2 12:33  22.08.17
  Няма да го бъде тоя призив никога. Не само защото ООН е куха институция, която не може да реши нито един световен проблем, а защото са изключително перспективни, а за военните няма забранена територия, когато става въпрос за доминация над противника. Работи се върху всичко, вкл. и върху човешките гени. Колкото ограничиха всички други неща, толкова ще ограничат и роботите. Въпросът е кой може, а не дали ООН ограничава. Така е и с атома....

Напиши коментар:


Публикувай