Last news in Fakti

23 Август, 2017 19:36 3 398 5

"Шарли Ебдо" изригна и за клането в Барселона

  • charlie hebdo-
  • шарли ебдо-
  • барселона-
  • карикатура

Карикатура в новия брой на френското списание породи полемика 

"Шарли Ебдо" изригна и за клането в Барселона - 1

Карикатура в новия брой на френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo, посветена на атентатите в Каталуния, предизвика полемика в социалните мрежи, предаде France 24.

През януари 2015 г. списанието стана мишена на кървав джихадистки атентат с 12 жертви, отговорност за който пое организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб". Убити бяха карикатуристи и водещи сътрудници на изданието. Целта на атентаторите беше да накажат откровено атеистичното и провокативно списание за публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

На карикатурата на първа страница в най-новия брой се вижда отдалечаващ се микробус, двама мъртви пешеходци и текст "исляма, религия на мира..." и малко по-надолу се допълва "на вечния мир и покой".

Преди публикуването в печатното издание сатиричната рисунка беше разпространена първо във Facebook, където предизвика язвителни обвинения в ислямофобия или изказвания в подкрепа. В Тwitter темата Charlie Hebdo беше сред най-обсъжданите във Франция.

В редакционна статия със заглавие "Щраусите на почивка", директорът на изданието - Рис, който беше тежко ранен при атентата през 2015 г. - изразява съжаление, че днес никой вече не си задава въпроси за ролята на исляма в идеологията на групировката "Ислямска държава".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    23 4 Отговор
    Тия са бесни пу...ри няма нищо свято а драскаха ли карикатури по техния случай? То на чужд гръб и 100 тояги са малко.

    Коментиран от #2

  • 2 dynamo

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Драскаха. Писаха, че не ги е страх и как избитите им колеги се надсмиват над терористите. Рисуваха тъжен Мохамед. Имаше карикатура, че девствениците в рая на терористите са с екипа на Шарли ебдо и т. н. Ама кел файда? Хората ги няма.

    Коментиран от #3

  • 3 Бесен Язовец

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "dynamo":

    Тия си мислят че са големи отворковци ама са просто едни двукраки без морал, а когато на една цивилизация морала и липсва е обречена на изчезване.
  • 4 шшш

    10 1 Отговор
    Пишат истина за една религия, факт е в Европа всеки божи ден убиват хора от представители на най мирната религия.Може би за алахакбаровци тяхната религия е свята ,но Европейци свързват я с убийства и потисничество. Всички тях трябва да върнат обратно при прадедите им-в пустиня или степ,да пасат кози и говеда,друго те не могат..и това е факт.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: