Last news in Fakti

24 Август, 2017 08:06 2 423 6

САЩ ограждат с радари Северна Корея

  • палау-
  • северна корея-
  • радар-
  • сащ

Пентагонът ще инсталира радарна система на островите Палау за наблюдение на КНДР

САЩ ограждат с радари Северна Корея - 1

Пентагонът ще инсталира радари на островите Палау в Микронезия, за да повишат своя капацитет за наблюдение на западната част на Тихия океан, където напрежението около севернокорейската заплаха се увеличи в последно време, предаде Reuters.

Министерството на отбраната на САЩ и правителството на Република Палау съобщиха в съвместно комюнике, че са на път да изберат окончателно къде точно ще бъдат разположени радарите.

Вашингтон е предложил инсталирането на радарите още на 18 юли - т. е. преди началото на сегашната криза със Северна Корея.

Системите ще увеличат възможностите на Палау да гарантират спазването на морското право и капацитета на САЩ да наблюдават въздушното пространство с цел обезпечаване на сигурността на полетите.

Островната република ще може по-конкретно да охранява новосъздаден морски резерват, особено от незаконен риболов.

Архипелагът се намира на около 1300 километра югозападно от американския остров Гуам, в района на който Северна Корея заплаши да изстреля ракети.

Република Палау е независима държава от 1994 г., но поддържа тесни връзки с Вашингтон. САЩ отговарят за отбраната на архипелага с население от 22 000 души в съответствие с двустранен пакт, но сега нямат там нито един войник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    10 12 Отговор
    Добра новина,за целия регион!
  • 2 Бесен Язовец

    18 12 Отговор
    То пък едни радари дето и Танкер немогат да засекът

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Естествено че не могат да засичат танкери тия,защото са специално за КОРЕЙСКИ РАКЕТИ.За танкери ще сложат отделно,а за бесни язовци пък СЪВСЕМ ОТДЕЛНО.
  • 4 Бай хой

    5 3 Отговор
    Да му мислят кпрейците. Всичките. Ще ги скъсат от глоби за превишена скорост.

    А иначе радарите ще са за да пазят разрушителите от разрушаване от танкери. И много правилно че те от дрога и еднополова любоф са опасни за себе си.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Да вземат да ги оградят с берлинска стена каквато бяха построили "братушките" между источен и западен Берлин.