988 0

Цивилните в Ракка в "смъртоносен лабиринт"

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Цивилните, блокирани в северния сирийски град Ракка, бастион на групировката "Ислямска държава" (ИД), са хванати в капана на "смъртоносен лабиринт" заради ожесточените сражения за прогонване на джихадистите, предупреди международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Reuters.

ООН смята, че до 25 000 мирни граждани са останали в Ракка, а десетки хиляди са избягали въпреки снайперистите на ИД и заложените мини.

"Амнести интернешънъл" предупреди, че докато битката за прогонване на джихадистката групировка от града се ожесточава, хиляди цивилни са попаднали в "смъртоносен лабиринт", където са обстрелвани от всички страни.

Подкрепяните от оглавяваната от САЩ коалиция Сирийски демократични сили (СДС) - съюз от кюрдски и арабски милиции - отвоюваха 60% от Ракка.

"Амнести интернешънъл" призова СДС и американските въоръжени сили да удвоят усилията за защита на цивилните, като избягват безразборни и непропорционални въздушни удари и създадат обезопасени пътища за бягство.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека - базирана във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия - е преброил 167 цивилни при удари на коалицията от 14 август.

САЩ и техните съюзници уверяват, че взимат всички предпазни мерки, но в началото на този месец признаха, че са убили 624 цивилни в Сирия и Ирак от началото на бомбардировките през 2014 г.

Според "Амнести интернешънъл" ИД се опитва да използва цивилни като човешки щитове, а бягащи мирни жители са обстрелвани от засада от джихадисти снайперисти. Нарушенията, извършвани от терористичната групировка, обаче не намаляват международните задължения на другите страни в конфликта да защитават цивилните, подчерта правозащитната организация.

Ливан


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай