406 2

Румънци срещу съдебната система

Протест в Букурещ срещу предложения за промени в съдебната система

Анатоли Стайков

Протест срещу предложените промени в съдебната система на Румъния се състоя в Букурещ с участието на неколкостотин души, съобщава агенция Аджерпрес.

Протестиращите скандираха лозунги като "Долу лапите от правосъдието", "Омръзна ми все да ви хващам в кражба", Правосъдие, а не корупция", "Румъния, събуди се", "СДП - червена чума", "Оставка", "Тудорел - слуга модел".

Демонстрантите развяваха националния флаг, биеха барабани и надуваха свирки и вувузели. За кратко те блокираха движението на Площада на победата, където се намира сградата на правителството.

Протестът бе свикан чрез социалните мрежи. Той бе предизвикан от предложените вчера от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер промени в законите за съдебната система.

Една от промените, които предлага министърът, е назначаването на главния прокурор на страната и главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията да става от Висшия съвет на магистратите по предложение на министъра на правосъдието. С това предложение фактически се елиминира участието на президента от процеса на назначаване на ръководителите на тези ключови институции. Друга промяна е прехвърлянето на Съдебната инспекция към министерството на правосъдието.

Президентът Клаус Йоханис реагира на предложенията с коментара, че те представляват "атака срещу върховенството на закона, независимостта и доброто функциониране на съдебната система и борбата с корупцията".

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Диди
  Отговор
  1 10:12  24.08.17
  Браво на румънците.Борят се за правата си.
 • Темида
  Отговор
  2 10:16  24.08.17
  Е щото им е лоша съдебната система и цари безнаказаност, затова протестират. Виж у нас никой не протестира, ама то защото съда работи и наказание има за всеки нарушител........иначе ако не е така и протестираме значи сме много прости.

Напиши коментар:


Публикувай