Last news in Fakti

26 Август, 2017 23:00 8 120 17

„Ръгайте ги, газете ги, блъскайте ги от скали“

  • барселона-
  • испания-
  • атентат-
  • терористи-
  • юнес абуякуб-
  • радикализирани-
  • газете-
  • ван

Атентаторите от Барселона са действали като малка и изолирана група

„Ръгайте ги, газете ги, блъскайте ги от скали“ - 1
Снимка: БТА/AP

Около половин час преди да бъде ликвидиран от силите за сигурност, предполагаемият атентатор от Барселона Юнес Абуякуб е търсил помощ при мароканско семейство в малкото село Субиратс, на около 50 километра западно от Барселона, без да обаче да знае, че то наскоро се било преместило. Собственикът се усъмнил и информирал съседа, а той пък повикал полицията. Юнес се опитал да избяга, но бил застрелян от полицаите.

Фактът, че терористът е търсил помощ от далечни познати, подсказва, че 12-те участници в терористичната група не са поддържали никакви, или поне никакви по-сериозни контакти с други джихадистки групировки в района на Барселона. От друга страна не знаем къде Абуякуб е прекарал четирите дена след атентата. Обстоятелството, че у него не са открити пари, може да означава, че той е имал помагачи.

Досега полицията не е успяла да засече определени връзки и контакти. По всичко изглежда, че атентатите в Барселона са извършени от групичка, действаща изолирано. Младежите са били радикализирани от имама на малкото градче Риполс в подножието на Пиринеите Абделбаки ес Сати, където са живели почти всички от заподозрените. По всяка вероятност Сати е загинал при експлозията в Алканар, където преди атентатите заподозрените са изработвали взривни устройства.

Назад към стила на Ал Кайда

По всичко личи, че младежите не са имали никакви други връзки с джихадистката сцена, с изключение на Абделбаки ес Сати. "Той се въздържаше да изпраща радикални послания чрез проповедите си", казват анонимни полицаи за вестник Ел Паис. Имамът почти не е използвал и интернет. "Той се завърна към стария стил на Ал Кайда. Разговаряше лично с младежите, срещаше се с тях в изолирани помещения", споделя един от полицаите.

Самият имам се е радикализирал в затвора. От 2010 до 2014 година е излежавал присъда в затвор близо до Валенсия. Излязъл от затвора вече като дълбоко вярващ мюсюлманин. През януари 2016 година той пътувал до град Вилворде в Белгия. Градчето се намира недалеч от брюкселското летище и е смятано за център на белгийския джихадизъм. Там ес Сати се кандидатирал за имам с аргумента, че за него "няма бъдеще в Испания", спомня си кметът на Вилворде. Белгийските власти информирали колегите си в Барселона, които обаче нямали никакви улики срещу имама.

Джихадистки сборища

Барселона е един от центровете на джихадизма в Испания. От 2004 година до днес в цялата страна са арестувани 723-ма джихадисти. Журналистът Игнасио Чембреро пише в книгата си "La Espana de Alá", че между 2012 и 2015 година в района на Барселона са били проведени общо 26 ислямистко-джихадистки конгреси. Участниците в тях били основно от Испания, но имало делегати също и от страни от Арабския полуостров, Египет, Йордания и Мароко. На тези срещи са се осъществявали личните контакти между отделните групи, които по-късно джихадистите могат да използват. Съвсем на друга основа почиват контактите, стигащи отново до Белгия, на джихадистите, които извършиха нападенията в Париж през есента на 2014 година - те са се местили да живеят ту в Белгия, ту във Франция, и междувременно са разширявали запознанствата си.

Засиленото дигитално видеонаблюдение увеличава натиска над джихадистите. Затова терористите и техните пропагандатори, както е направил и Абделбаки ес Сати, отново залагат на личните контакти. В ИД отдавна вече прилагат този метод - насърчават своите симпатизанти да извършват по-малки атентати, които са възможни и без тежка и сложна организация: "Ако нямате взривни вещества или боеприпаси, тогава нападайте един единствен неверник американец, французин или който и да било техен съюзник. Разбийте му главата с камъни, наръгайте го с нож, прегазете го с някой автомобил или го блъснете от някоя скала. Удушете го, или го отровете", беше призовал един от говорителите на ИД.

За атентати от този род няма нужда от широка терористична мрежа. Достатъчен е, както при атентата в Барселона, един активен джихадистки имам, връзка с интернет и малък кръг от единомишленици. И колкото по-тесен е кръгът им, толкова по-трудно е те да бъдат разкрити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    38 4 Отговор
    Зомбирани социопати, заразени с най примитивните идеи, на най примитивната религия!!
    За жалост, братята ни - хохоли, стигнаха много близо ръба на това падение.
    Деградация, на която се приписат някакви идеали...
  • 2 Шпек Салам Народен

    14 6 Отговор
    Какво общо има м-у украинците и исляма, не можах да разбера?!

    Коментиран от #3

  • 3 Kcaniba

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек Салам Народен":

    Толкова, колкото психопатите от алахакбарите имат с исляма!!
    До толкова, до колкото 5-10% от украинците са нацисти, русофоби и са срещу руските си братя!!!

    Коментиран от #6

  • 4 ххх

    24 0 Отговор
    Те от Шарли Ебдо наскоро го формулираха на 1-вата си стр.
    "Ислямът е религия на мира.....на мира и покоя" !
  • 5 факт

    8 19 Отговор
    А КАКВО общо има исляма с терористите пък аз не мога да разбера..???? 80 процента от терористи4ните актове стават в ислямски страни...само 20 в евпропейски..да не говорим 4е даже то4но тази организация ""ислямска държава"" на скоро пое отгожорност за няколко взривени джамии в сирия...е как ислямска организация ще взривява ислямски домове..:)и защо ако са ислямисти тези терористи .защо пове4ето терористи4ни атаки са в ислямски държави????ако в европа за година има 4 терористи4ни актове примерно в ислямските държави са 40...и умират 10 пъти пове4е хора от колкото от тези в европа..нещо не се връзва цялата тази теория с "ислямска държава"" а пък убива мюсюлмани и руши джамии:)май името на организацията са го объркали ..не е ислямска държава а анти-ислямска държава така ще буде по достоверна..:)и освен това думата джихат озна4ава борба със себеси да бъдеш по добър по смирен по турпелив....а защо я свурзват с убииство????или наро4но заблуждават простите хорица по света подхжърляйки и някаква измислена информация и горкия народ вярва на всяка простотия дето са ни казали евреите:)които вся4ески се стремят да веят омраза между исляма и християнството ..две абсулютно иденти4ни религии..в които въпреки 4е и в двете се говори за войни и тем подобни основата на тези религии е да не убиваш да не крадеш да не мразиш да не завиждаш и други подобни добродетели...цялата тази работа е една голяма конспирация която на края пак ще излезе на яве..както стана с измисления бен
  • 6 Antimediator

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    До толкова, до колкото 5-10% от украинците са нацисти, русофоби и са срещу руските си братя!!!
    Много те боли главата, многооо !
    Ако перифразирам, също ще е вярно:
    До толкова, до колкото 5-10% от руските граждани са нацисти, русофоби и са срещу руските си братя!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Доктора

    5 1 Отговор
    СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО ОРГАНИЗИРАНО. 100%. КАКТО ВИНАГИ ДОСЕГА
  • 8 незнайко

    6 0 Отговор
    Последният абзац е наръчник за атентаторите !!! Как може да се пишат тези работи ???

    Коментиран от #17

  • 9 Шаран БГ

    11 3 Отговор
    През последните години, колко от терористите в Западна Европа са били християни,будисти, адвентисти и прочие радетели на някоя друга религия ? Освен мюсюлмани, които пък изповядват исляма ? Или поне така казват и ходят по джамиите, които тъпите европейци са им разрешили да си построят в техните държави ??! Защо, умирайки, крещят -"Аллах акбар" И тогава какво има за разбиране ? Защо нашите "велики" политици от националистическите противоконституционни партии плачат за жертвите на "Възродителския процес" , а не изтъкват причините , които доведоха до него и смирено да наведат глави ??? Вярно бе, то било много трудно да се разбере, какво общо има исляма с терористите ????!!!!Защо проучванията показват, че всички / или почти всички/ мюсюлмани в Западна Европа просто симпатизират на терористите ?Спят ли нашите власти или просто се правят, че не виждат, как голяма част от циганското малцинство в България се турцизира /
    и в крайна сметка ислямизира/бавно и системно, за което се пръскат много пари ? Както е тръгнало, и неразбиращия ще разбере, какво общо има исляма с терористите !!!!
  • 10 факт

    3 7 Отговор
    шаран бг :) ама ти сега какво ми каза 4е в общи линии нищо смислено не каза...въпроса ми беше елементарен..а ти си говориш пак иди ми доиди ми..:)но ще го повторв за теб...защо терористите които ти казваш 4е са мюсюлмани ""а мюсюлманин не зна4и името да ти ахмад или абу далах""зна4и да зпазваш забраните на исляма..и в то3а 4исло най ве4е влиза убииството което е абсулютно забранено от религията ислям..""същото се отнася и за християноството..това 4е се казваш иван съвсем не зна4и 4е ти си християнин..а озна4ава да спазваш забраните на бибилията..и вси4ко което пише там..а ти колко християни познаваш които въобще да ги интересува библията..камоли да спазват нещо от нея..цъщото е с и с тези "мюсюлмани" ако те са били такива те никога няма да посегнат на йивота на 4овек ..защотото това озна4ава гарантирано отиване в ада,,според която и да е религия""така 4е не бъркай името с религията..в никоя религия не пише казвай се еди как си и зна4и си такъв:)ако беше така то много лесно да станеш от която и да е религия..и да кажеш аз съм еди какъв си..това не зна4и да си християнин или мюсюлманин пи4 това просто осзна4ава 4е така се казваш нищо пове4е..в всяка една религия има хиляди неща които трябва да се спазват ..и в всяка една от тях..са забранени най ве4е убииството..прелюбодеянието което е горе долу същия грях като убииството,което ще ре4е да не спиш с други жени освен с законната ти жена..и до като не си се оженил няма; право да спиш с моми4е освен ако не ти е
  • 11 Бай хой

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Antimediator":

    Да ама на тия пет шест процента в Русия всеоще цру не им е дало власта в ръцете за да грабят, разпродават и рушат. Както всъщност действат и в милата ни Родина.
  • 12 факт

    3 7 Отговор
    НЕКА БЪДЕМ УМНИ И ДА РАЗСЪЖДАВАМЕ НАД ТОВА КОЕТО ни се казва по медиите..и сами да се замислим има ли някаква логика целия този филм..първо си измислиха бен ладен и съсипаха авганистан да му вземат нефта..после си исмислиха..анти-ислямска държава..за да съсипят и да може русия и америка да си разделят държавата..казвам анти ислямска защотото е такава..защото техните атенатати са насо4ени наъ же4е срещу ислямски държави или дуржави в европа в които има пове4е мюсюлмани от всяка друга...и общия брои на жертвите от вси4ки атентати по света които са направили тези от ""ислямска държава"" са най ве4е мюсюлмани..това 4е ние обръщаме внимание само на тези които стават в европа ..а си затваряме о4ите и ушите за тези дето стават в турция и много много други ислямски държави..поели отговорноста пак от ислямска държава...стига ве4е да се правим на тъпи слепи и глухи и да 4уваме и виждаме само това което ни изнася а другото да се правим 4е не сме го разбрали..
  • 13 факт

    7 3 Отговор
    А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ТОВА ДЕТО ТЕРОРИСТИТЕ КРЕЩЯТ АЛАХ АКБАР..АМИ НЯМА КАК ДА КРЕЩИШ ИМЕТО НА ГОСПОД И ДА ПРАВИШ НЕЩО ДЕТО ТИ Е ЗАБРАНИЛ...ТРЯБЖА ДА СИ ДОСТА ЛУД..ТО Е АБСУЛЮТНО ИДЕНТИ4НО..СЪС ДРУГИЯ ПАК ТОЛКОВА ТЕЖЪК ГРЯХ ПРЕЛЮБОДЕЯНИЕТЕ ..ДА СПИШ С ДРУГА ЖЕНА А НЕ С ЖЕНАТИ И ДА КРЕЩИШ ТОВА ГО ПРАВЯ ЗА ТЕБ ГОСПОДИ..:)Е КАК ТАКА ГО ПРАВИШ ЗА НЕГО КАТО ТОИ ТОВА НЕЩО ТИ ГО Е ЗАБРАНИЛ..:)РАЗБИРАСЕ ПОВЕ4ЕТО ХОРА ПО СВЕТА НЕ СА ЗАПОЗНАТИ С РЕЛИГИИТЕ ИСИ НЯМАТ НИКАКВА ПРЕДСТАВА КАКВО Е ЗАБРАНЕНО В БИБЛИЯТА И В КОРАНА..И ЗА ТОВА КАКВО ИМ КАЖАТ ПО МЕДИИТЕ ВЯРВАТ БЕЗУСЛОВНО...ЗАТОВА 4ОВЕК ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ ДА ПРО4ЕТЕ И ДА РАЗБЕРЕ СМИСЪЛА НА РЕЛИГИЯТА СИ ...И 4АК ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕ ДО КАКВА СТЕПЕН ИМА ВЪОБЩЕ НЯКАКВА ИСТИНА В ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ДЕТО НИ РАЗПРАвят по медиите..които са религиозно насо4ени...когато си запознат с религиите сам ще разбереш 4е едното противоре4и на другото и сами по себеси информацията която ни дават е абсулютно безмислена..безлоги4на и безпо4вена ,,но тъй като хората по света ве4е слабо ни интересъва религията ни..затова вярваме на всеки филм които ни разказват..но както казах рано или късно когато съсипят и сирия не след дулго ще кажат 4е ислямска държава е унищожена и готово както стана с бен ладен и още куп други подобни филми..въспроса е коя ще буде другата дуржава която ще подхванат..да разнищят..и каква организация име или предтекст ще си измислят за да съсипят и нея..:)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 станчо

    3 1 Отговор
    ШАРАН БГ Е МНОГО ПРАВ АЗ ЩЕ ПОВТОРЯ ТОВА КОЕТО ТОЙ Е НАПИСЪЛ ЗАЩОТО Е МН ВЯРНО! ЕВАЛАПрез последните години, колко от терористите в Западна Европа са били християни,будисти, адвентисти и прочие радетели на някоя друга религия ? Освен мюсюлмани, които пък изповядват исляма ? Или поне така казват и ходят по джамиите, които тъпите европейци са им разрешили да си построят в техните държави ??! Защо, умирайки, крещят -"Аллах акбар" И тогава какво има за разбиране ? Защо нашите "велики" политици от националистическите противоконституционни партии плачат за жертвите на "Възродителския процес" , а не изтъкват причините , които доведоха до него и смирено да наведат глави ??? Вярно бе, то било много трудно да се разбере, какво общо има исляма с терористите ????!!!!Защо проучванията показват, че всички / или почти всички/ мюсюлмани в Западна Европа просто симпатизират на терористите ?Спят ли нашите власти или просто се правят, че не виждат, как голяма част от циганското малцинство в България се турцизира /
    и в крайна сметка ислямизира/бавно и системно, за което се пръскат много пари ? Както е тръгнало, и неразбиращия ще разбере, какво общо има исляма с терористите !!
  • 16 Гост

    6 1 Отговор
    Трябва да се изгонят всички мюсюлмани от Европа! Всички!!! Само тогава ще има мир!
  • 17 Германеца Джунет

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    Може да е скрито послание,все пак статията е на Дойче Веле,а нейн автор може би е “германеца“ Шевкет.
Новини по държави: