1 477 3

Осъдиха македонец за обида на Ердоган

Мъжът ще плати глоба от 400 евро за обида на турския президент в социалните мрежи

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Македонски гражданин беше осъден в Скопие да плати глоба от 24 600 денара (400 евро) за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в социалните мрежи, предаде Анадолската агенция.

Жалбата срещу обвиняемия Е.А., който имал двойно турско и македонско гражданство, била подадена от посланика на Анкара в Скопие Тулин Еркал Кара.

Македонецът е осъден за това, че е "засегнал авторитета" на турския президент. В присъдата е посочено, че през ноември 2016 г. той публикувал в социалната мрежа "иронични изявления за лидер на чужда държава".

Обвиняемият е осъден на парична глоба, но в случай че не може да я плати, ще трябва да отиде в затвора.

Македонският наказателен кодекс предвижда парични санкции за лица, които "умишлено излагат на присмех чужда държава, нейното знаме, герб, химн, президент или дипломатически представител"

Република Македония


Още по темата

 • Потвърдено! Ердоган идва на Балканите

  Потвърдено! Ердоган идва на Балканите

  Турският президент Реджеп Ердоган пристига на официално посещение в Сърбия в края на септември. Очаква се делегацията да включва около 150 бизнесмени ...
  8.08.2017
  6 864
  18

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 18:50  25.08.17
  “...Публикувано във факти.бг: Жалбата срещу обвиняемия Е.А., който имал двойно турско и македонско гражданство,...“ Е- комуто ползите , нему и вредите- ако лицето си беше останало само македонски гражданин, нямаше сега да има тези проблеми! Напр. в България не съществува престъпление “ обида на чужд президент“ и за това българските граждани не могат да бъдат съдени точно за това несъществуващо престъпление в България. Имаме обаче престъплението “обида“ , но за целта ердуханчо трябва да знае реалната самоличност на лицето, отправило обиди към него и да заведен нчхд спрямо него в български съд, а това е друга бира:)
 • Кики
  Отговор
  2 19:01  25.08.17
  Ако Ким Чен види какво се пише за него, сигурно ще събере пари за една ракета! Само, че трябва да надживее и баща си и дядо си, докато събере парите.
 • РАЗГЕЛЕ
  Отговор
  3 00:09  26.08.17
  Повече няма да се бъзика , гаранция. Всяка обида, клевета си има цена. Ама казвам за македонската съдебна система, нямам предвид нашата. Така е в нормалните държави.

Напиши коментар:


Публикувай