Last news in Fakti

26 Август, 2017 08:38 4 300 12

"Харви" дойде! Бедствено положение в Тексас (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • харви-
  • ураган-
  • тексас-
  • бедствено положение

Някои райони може да останат без електричество за няколко седмици

"Харви" дойде! Бедствено положение в Тексас (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Ураганът "Харви" връхлетя крайбрежието на американския щат Тексас, съпътстван с ветрове със скорост 215 километра в час и вещаещ катастрофални наводнения, предаде CNN.

Това е най-мощният ураган, който достига САЩ от 2005 г. насам и е най-мощната буря, връхлетяла Тексас от 1961 г. насам. "Харви" достигна сушата между Рокпорт и Пор Арансас, на петдесетина километра североизточно от Корпъс Кристи вчера вечерта в 22 ч. местно време (3 ч. по Гринуич днес), обяви Националният център за ураганите на САЩ в акаунта си в Тwitter.

"Харви" може да разруши напълно каравани и сглобяеми къщи, да отнесе стотици къщи и да направи много зони необитаеми за месеци напред, предупреди центърът в съобщението.

"Харви" дойде! Бедствено положение в Тексас (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Харви" е от категория 4, а максималната категория за мощност на ураганите е 5. Заради стихията и очакваните опустошителни последици от нея, властите обявиха бедствено положение, а американският президент Доналд Тръмп подписа указ за това.

Той написа в Тwitter, че така "освобождава цялата мощ на правителството, за да окаже помощ на властите в Тексас". Тръмп е настоял и да бъде лично информиран за случващото се в Тексас и е препоръчал на властите и на хората там да се пазят, уверявайки ги, че Америка е с тях.

Още преди "Харви" да връхлети сушата, тексаското крайбрежие бе в плен на бурни ветрове и на проливни дъждове. Те буквално превърнаха Корпъс Кристи - промишлен град с население от 300 000 души - в призрачно място.

Властите призоваха населението да преварява водата от чешмите, защото ураганът вече е повредил канализацията. Хиляди жители обаче предпочетоха още преди идването на урагана да избягат навътре в Тексас, към Сан Антонио, на 200 километра от Корпъс Кристи, спомняйки си за урагана "Катрина", който отне живота на 1800 души в Ню Орлиънс.

Очаква се "Харви" да се задържи няколко дни над района. Очаква се на места валежите да достигнат 120 сантиметра, а покачването на нивото на водата в някои от водоемите да е до 4 метра.

"Харви" дойде! Бедствено положение в Тексас (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Харви" дойде! Бедствено положение в Тексас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Губернаторът на Тексас - Грег Абът изпрати 1000 членове на Националната гвардия, за да помагат на населението. Той каза, че според оценките на този етап "става дума за голямо природно бедствие". Синоптиците го определиха като "животозастрашаваща буря".

Преди минути стана ясно, че ураганът отслабна с една степен и вече е от трета категория, предаде Reuters, като се позова на съобщение на Националния център за ураганите на САЩ.

Очаква се с напредване в югоизточните части на щата Тексас силата му да отслабне още.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    8 7 Отговор
    Нещо ми намирисва на корейска намеса тука !

    Коментиран от #2, #7

  • 2 USA

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Явно и съюзниците им русия имат пръст,с техните "извънземни" оръжия.

    Коментиран от #4

  • 3 Будалата

    11 10 Отговор
    На USA все някой им крив. Като наш Боко . Всички други му виновни а наш Боко най хрисим. От суджука ще да е, оти суджуко не е блажен.
  • 4 дамммммммм

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "USA":

    Не-просто Бог забавя,но не забравя...

    Коментиран от #6

  • 5 кроко

    7 9 Отговор
    Ееех, изглежда идиотската мечта на русофилити, да бъде погълната хамерика от земята черната, отново няма да се сбъдне, пак ще минат метър проклетите.

    Коментиран от #10

  • 6 USA

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "дамммммммм":

    Вярно е,Бог забавя но не забравя.Русия и тя има сметки за плащане с него.
  • 7 тоя с пушката

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Прав си!Корейците с тези ракети дето дупчат небето побъркаха климата тотално!
  • 8 Бай хой

    6 3 Отговор
    Е па дека е харпу бе?
    Нали уж командваха климато?
    Сега доста дървени бараки ще хвърчат и за съжаление ще пострадат невинните. Доста са бедните в сащ, стотици милиони живеят в дървени жилища.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пазарен Либерализатор

    4 0 Отговор
    Интересно ми е как ураган може да повреди канализацията. На село къщата е със 130см дебели стени от камък на първи етаж, нагоре единични тухли, евентуално такъв ураган да отпере изолацията и да бутне керемидите с мембраната от долу, гредите нема да ги трепне. Като знаят, че са позиционирани в ураганни райони защо живеят у бараки от летви, а не строят масивно и сигурно? Под къщата дълбок зимник, масивни основи, нагоре камък/тухла, па нека духа колкото иска. Едни дървени кепенци на прозорците и мир.

    Коментиран от #12

  • 12 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пазарен Либерализатор":

    Прав сте, но всяко нещо струва пари, а американците не дават пари за масивни къщи ! Живеят под наем.