Last news in Fakti

27 Август, 2017 13:32 1 417 0

Куба ще обучава покаяли се бунтовници

  • хуан мануел сантос-
  • колумбия-
  • фарк-
  • куба-
  • хавана-
  • бунтовник-
  • партизанин

Двеста бивши бойци от ФАРК ще следват безплатно медицина на Острова на свободата

Куба ще обучава покаяли се бунтовници - 1
Снимки: БТА/АР

Двеста бивши бунтовници от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) са заминали за Куба, където от септември в течение на шест години ще следват медицина, предаде ТАСС.

Предоставените стипендии са жест на добра воля от страна на Хавана, която участваше дейно в уреждането на въоръжения конфликт в Колумбия.

През март беше съобщено, че Куба е решила да отпусне на младежи, напуснали редиците на ФАРК, хиляда стипендии в продължение на пет години - по 200 годишно. Бившите бунтовници ще учат главно в престижното училище по медицина в столицата Хавана.

Стипендиите покриват всички разходи на колумбийските студенти с изключение на самолетния билет. Кубинската държавна авиокомпания "Кубана де авиасион" обаче им предоставя билети на занижени цени.

Куба беше домакин на мирните преговори между колумбийските бунтовници и правителството на президента Хуан Мануел Сантос в течение на четири години. В края на миналата година бунтовниците и правителството сключиха мирно споразумение, което слага край на кървавия конфликт, взел над 250 000 жертви.

Куба ще обучава покаяли се бунтовници

През декември 2016 г. започна изпълняването на договореностите, предвиждащи поетапно разоръжаване на бойците от ФАРК под контрола на международна мониторингова мисия.

На 1 септември групировката ще прекрати съществуването си и ще се превърне в политическо движение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА