30 Август, 2017 18:15 3 185 5

Румъния подготвя "Лазерна долина"

  • лазерна долина-
  • силициева долина-
  • румъния

Северната ни съседка ще създава научно-изследователска зона по модела на "Силициевата долина"

Румъния подготвя "Лазерна долина" - 1
Снимка: Shutterstock

Румънският премиер обяви, че се подготвя развиването на научно-изследователска зона "Лазерната долина" в Мъгуреле, недалеч от Букурещ, уточнявайки че инвестицията ще бъде около 15 милиарда евро, информира електронното издание "Економика".

"Ще развием точно по модела на Силициевата долина изследователската зона на Румъния с инвестиции от около 15 милиарда евро", заяви Михай Тудосе.

В момента в научно-изследователския институт по физика и ядрен инженеринг в град Мъгуреле, разположен на югозапад от Букурещ, се работи по европейски проект за създаване на най-мощния лазер в света.

80 процента от инвестицията (310 милиона евро) за този проект е от Еврокомисията. Лазерът се строи от френската компания "Талес", отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MasterBoy

    10 1 Отговор
    Ние пък си имаме София Тех Парк

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Марадона

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "MasterBoy":

    Ние си имаме ДС бич - Слънчев Бряг, където е цялата народна пара до 89г, тьм синчета и внуци на ДС-та са хотелиери, карат Ламборджини, държат проституцията и казината, както преди 89г така и сега са най-върлите капиталисти
  • 3 стоян

    5 1 Отговор
    Браво на Марадона -точно казано
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гого

    0 0 Отговор
    При нас София тех парк е всичко остало но не и тех парк по скоро странен Mall просто някои хора близки до властта взеха едни пари!
Новини по държави: