1 155 0

Русия: Няма да посредничим по катарската криза

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Дипломатическата криза с Катар е най-добре да се решава в рамките на Съвета за сътрудничество в Залива. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори в Катар, предаде ТАСС.

По думите му Москва "не се занимава с посреднически функции" за излизане от кризата, каквито сега изпълнява Кувейт. Лавров припомни, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е предложил да стане посредник в спора на Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ с Катар, но подчерта, че Русия не може да предложи други идеи освен предлаганите от Кувейт и Вашингтон и затова не се намесва.

След срещата с катарския външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани Лавров каза, че Русия е благодарна на Катар за високата му оценка за руските усилия по създаването на зони за деескалация на насилието в Сирия. Двамата дипломати са обсъдили също положението в Либия и Ирак.

Ал Тани заяви, че приветства позицията на Лавров по кризата в Персийския залив и се съгласи, че трябва да бъде запазено единството в Съвета за сътрудничество в Залива. Той декларира, че Катар е за намиране на мирен и справедлив изход от кръвопролитния конфликт в Сирия чрез мирния процес, започнат в Женева.

Външните министри на Русия и Катар са изразили интересите на своите страни за установяване на сътрудничество в енергетиката и добива на петрол, съобщи oще ТАСС.

Катар


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай