5 642 1

Мост предизвика нов грандиозен скандал "по балкански"

Босна заплашва Хърватия, че ще предяви претенции за част от Адриатическо море, ако тя построи спорното съоръжение

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Босна и Херцеговина смята да предяви претенции за част от Адриатическо море, ако Хърватия построи през морето мост, по който автомагистрала ще заобикаля територията на Босна и Херцеговина, предаде ТАСС.

Това е посочено в писмо на босненския министър по гражданските въпроси Адил Османович до хърватския министър по морските въпроси, транспорта и инфраструктурата Олег Буткович.

"Ако вашето министерство и съответните органи на Република Хърватия продължат едностранните действия по строителство на моста Пелешац, със съжаление трябва да ви уведомя, че министерството по гражданските въпроси на Босна и Херцеговина ще бъде принудено да започне действия за излизане на Сараево от договора за държавната граница между нашите страни", пише в писмото, цитирано от босненския портал Кликс.

По думите на Османович, неговата страна ще обяви едностранно суверенни права върху част от Адриатическо море съгласно конвенцията на ООН по морско право чрез създаване на специален нормативен акт, както са направили всички страни от бивша Югославия с излаз на водния басейн.

Босна и Херцеговина не изключва и възможността да се обърне към международното правосъдие.

Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море с ширина 8 километра в района на полуостров Пелешац, но крайбрежните води принадлежат на Хърватия. През територията на Босна и Херцеговина минава автомагистрала Е65, свързваща основната част на Хърватия с южната част, където се намира голямото пристанище Дубровник.

Загреб планира да построи мост от континента до полуостров Пелешац, заобикаляйки босненската територия. Тази инициатива предизвика остра реакция в Сараево заради евентуалната загуба на средства от транзита през босненска територия.

Босна и Херцеговина


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • аожаж
    Отговор
    1 17:26  31.08.17
    Там баш това лято нямаше магистрала. Обикновен двулентов път.

Напиши коментар:


Публикувай