Last news in Fakti

2 Септември, 2017 19:17 4 592

В Аахен раздават йодни таблетки заради опасения от радиация

  • аец-
  • радиция-
  • йодни таблетки-
  • аахен-
  • тианж 2
В Аахен раздават йодни таблетки заради опасения от радиация - 1
Снимка: БТА/АР

В германския град Аахен започнаха да раздават безплатни йодни таблетки на 500-хилядното му население, предаде BBC. Мерките са взети заради цепнатини в близката остаряла белгийска ядрена електроцентрала.

Хората могат да се регистрират в уеб сайта на града, откъдето да получат купони за йодните таблетки, с които са запасени аптеките в града. Йодът намалява риска от рак на щитовидната жлеза след изпускане на радиация.

Жителите на Аахен са протестирали неведнъж срещу работата на белгийската атомна централа „Тиханге“, която се намира на около 70 км от града.

Белгия отрича микропукнатините по реакторите да са причина за изпускане на радиация. Страната планира да изключи всичките си седем ядрени реактора до 2025 г., а Германия - до 2022 г.

Таблетките доставят нужната доза йод до щитовидната жлеза, така че в нея да не проникне радиоактивен йод. Подобни таблетки се складират централно в Германия и се доставят само при спешност.

Властите в Аахен твърдят, че белгийската атомна централа е толкова близко, че в случай на авария няма да има време да се доставят таблетки достатъчно бързо.


Новини по държави: