793 7

Румънците правят референдум за гей браковете

Очаква се референдумът да бъде проведен през есента на тази година

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

В Румъния ще бъда направен референдум за налагане на забрана за еднополови бракове, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на информация на управляващата Социалдемократическа партия.

Народното допитване ще бъде направено тази есен, след като активисти – промотиращи традиционното семейство - събраха подписите на три милиона граждани за определяне на конституционна дефиниция на брака.

Според румънското законодателство конституцията на страната може да бъде променена след предложение на президента, правителството или поне 500 000 граждани. Парламентът трябва да одобри свикването на референдум.

Активистите събраха нужните подписи, защото настояват ясно да се определи дефиницията за брака, която според тях трябва да е съюз между мъж и жена, а не между хора от един и също пол.

Въпреки че и в момента еднополовите бракове не са разрешени в северната ни съседка, активистите настояват да има ясни ограничения в конституцията, които да определят законовите рамки на брака.

Техни противници обявиха, че с този ход се цели не само законово ембарго срещу хората с различна сексуална ориентация. Така например авторите на предложението предлагат отмяна на държавните помощи за жени, направили аборт по собствено желание.

Те предлагат и намаляване на някои данъци за брачните двойки, както и задължителни брачни консултации за родители на малолетни деца, които искат да се разведат.

Румъния


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Наблю Гадателя
  Отговор
  1 16:22  03.09.17
  Еми крайно време е да се позволи на ...сите да сключват бракове и многоженства - то бива безобразие ама вече не се търпи! Така и ние ще имаме 3-4 семейства в Парламента!!!
 • герберасти на власт
  Отговор
  2 16:28  03.09.17
  А ето това е тук ако се проведе такъв референдум, ще е единственият, който от ГЕРБ, ще позволят да мине! Защо ли, ами защото лично ги засяга и е в техен интерес !
 • Kcaniba
  Отговор
  3 17:37  03.09.17
  Не се отказваи световните п...ли!!! Даже в такива религиозни държави, като Румъния внедряват с мека сила, нали знаете, коя, тези "западни" задни цености.
 • Realist
  Отговор
  4 18:34  03.09.17
  Бъдещето на Европа Другите като Турция напр. И др.са недемократични
 • юрист
  Отговор
  5 18:53  03.09.17
  “...Публикувано във факти.бг: Активистите събраха нужните подписи, защото настояват ясно да се определи дефиницията за брака, която според тях трябва да е съюз между мъж и жена, а не между хора от един и също пол....“ Нека сега критикарите на България да прочетат това- Конституция на Р. България Чл. 46. (1) Бракът е доброволен съюз между МЪЖ и ЖЕНА. Законен е само гражданският брак. (2) Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството. (3) Формата на брака, условията и редът за неговото сключване и прекратяване, личните и имуществените отношения между съпрузите се уреждат със закон. http://www.parliament.bg/bg/const
 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 19:09  03.09.17
  Румънците са независима държава и могат да приемат какъвто си искат закон, който не му харесва да не ходи в Румъния.
 • киро
  Отговор
  7 14:22  06.09.17
  На п..лите някой забранява ли да се пляскат ? НЕ ! Когато почнат да раждат - тогава да се разрешат еднополовите бракове !

Напиши коментар:


Публикувай