Last news in Fakti

4 Септември, 2017 07:23 1 619 7

Канцлерът с убедителна победа в ефира (СНИМКИ)

  • германия-
  • мартин шулц-
  • ангела меркел-
  • дебат-
  • бежанци-
  • мигранти

Ангела Меркел надделя без проблем срещу Мартин Шулц в предизборния телевизионен дебат

Канцлерът с убедителна победа в ефира (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Германският канцлер Ангела Меркел победи в снощния телевизионен дебат със съперника й социалдемократ Мартин Шулц. Меркел беше подложена на кръстоносен огън от своя съперник, който я атакува за политиката към бежанците, отношенията с Турция и с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Reuters.

Дебатът бе единственият между двамата основни кандидати за канцлерския пост преди парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Преди дебата Меркел, която се бори за четвърти мандат, имаше 14 пункта преднина пред Мартин Шулц в социологическите проучвания. Анкета, поръчана за телевизия ARD показа, че Меркел е била по-убедителна в дебата за 55 на сто от зрителите, които смятат, че тя е по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 35% от аудиторията по-убедителен е бил Шулц.

Канцлерът с убедителна победа в ефира (СНИМКИ)

Кандидатът на социалдемократите възприе агресивен подход срещу канцлерта от самото начало на 97-минутния дебат. В отговор на атаката на Шулц, че ако бъде избран за канцлер, ще спре преговорите на Турция за присъединяване към ЕС, Меркел заяви, че според нея Турция никога няма да стане член на ЕС.

"Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз. Ще разговарям с колегите си от ЕС, за да видя можем ли да постигнем обща позиция по този въпрос и да прекратим преговорите", каза канцлера. Тя се върна на проблема за Турция дори след като модераторите преминаха към въпрос за политиката на президента Тръмп към Северна Корея.

Шулц обвини американския президент, че тласка света към ръба на криза със своите туитове и каза, че Германия трябва да работи с европейските си партньори, с Канада, Мексико и вътрешните опоненти на Тръмп, който според него е твърде непредвидим.

В отговор Меркел каза, че е разговаряла вчера с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Корея и ще говори и с Тръмп, както и с лидерите на Русия, Китай, Япония и Южна Корея в близките дни. "Не мисля, че някой може да реши този конфликт без американския президент. Но според мен трябва да се заяви възможно най-ясно, че за нас е възможно единствено мирно дипломатическо решение", каза Меркел.

Канцлерът с убедителна победа в ефира (СНИМКИ)

Държавническият й опит изглежда оказа влияние върху избирателите, отбелязват агенциите. Анкетата на АRD показа, че за 49 процента от зрителите на дебата тя се е представила като по-надеждна, а 29 на сто са харесали повече Шулц.

Социалдемократът я атакува и по въпроса за бежанците. Той я упрекна, че не е съгласувала с европейските страни по-добри ответни действия на бежанската криза през 2015 г., когато решението й да отвори границите на Германия за стотици хиляди мигранти, мнозина бягащи от войните в Близкия изток, предизвика силен спад на подкрепата за нея.

"Щеше да е по-добре, ако тогава се бяха включили нашите европейски съседи", каза Шулц. Отговорът на Меркел бе: "Тогава имахме много драматична ситуация. В живота на канцлера има моменти, в които трябва да взима решения. Взимала съм решения в много драматични ситуации - за еврото и бежанската криза и продължавам да стоя зад тези решения", каза канцлера.

Канцлерът с убедителна победа в ефира (СНИМКИ)

Въпреки, че бе нападателен, Шулц не успя да нанесе на Меркел никакъв тежък политически удар. Малко е вероятно дебатът да помогне на социалдемократите да обърнат тенденцията в електоралните нагласи.

Наред с това около 50 на сто от избирателите все още не са решили за кого ще гласуват, добавя ДПА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    7 12 Отговор
    Хвани единия удари другия...две кукли завързани на един и същ конец...крайно време е турците в Германия да създадат партия и да окажат натиск върху външната политика на Германия..
  • 2 no name no face no number

    13 1 Отговор
    Това е двуполюсният измислен демократичен режим
  • 3 Петко

    12 1 Отговор
    Е как бабата "победи"? Само слабоумник и отчаян мазохист би гласувал за нея. На дъртата харпия й трябва съд подобен на нюрнбергския.
    до Асан - ти май проповядваш за партия на религиозноетническа основа. Глей да не стане опасно, да опереш пешкира. Там ги бива в тия фатки.

    Коментиран от #5

  • 4 дръндер

    5 0 Отговор
    Левичарка срещу социалист ! До там е докарана Европа !
  • 5 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Петко":

    Що да е религиозна??партия на малцинствата...не всички турци са мюсюлмани,има и атеисти и алевити..не всички араби са мюсюлмани има йезуити,християни,алевити...хората вече трето поколение са там и трябва да имат глас в решаването на проблемите

    Коментиран от #6

  • 6 lava

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    И като са вече трето поколение там и се хранят от тази страна защо не възприемат себе си като германци а като турци, а? Защо трябва да основават партия на етническа основа за да "да имат глас в решаването на проблемите"? Те и сега имат право на глас, само че вашата гнусна политика е не хората да са свободни да имат собствено мнение а да им се промиват мозъците с националистическо-етнически брътвежи, защото като им направи турската ви пропагандна машина партия после ще може да им казва какво да мислят и как да действат, ама в интерес на Турция а не на Германия в която сам ти признаваш, че живеят вече поколения, тя е страната която ги храни и в нея са избрали да си уредят живота. Защо иначе им е "турска" партия след като според убежденията си и сега могат да си дават гласа по "проблемите" чрез сега съществуващите партии? На кюрдите, дето са 15% от населението защо не им дадат да си направят партия, че и те "Публикувано във факти.бг: да имат глас в решаването на проблемите"?

    Коментиран от #7

  • 7 lava

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "lava":

    Имам предвид, че кюрдите са 15% от населението на Турция, не на Германия, ама не знам да им разрешава твоя любимец да си направят партия.
Новини по държави: