5 492 20

BBC: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата, показва репортаж на ВВС

Снимка: BBC
Снимка: BBC
Анатоли Стайков

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа. Това разказва репортаж на ВВС, в който са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст, пише "Дневник".

Според свидетелствата на събеседници, интервюирани от британската медия, тенденцията от последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата между България и Турция се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от ЕС защитно съоръжение.

"Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на ЕС", отбелязва авторът на репортажа. В представянето му на сайта на BBC се казва още, че според някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари".

ВВС цитира и разкази на очевидци.

"Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката", разказва в центъра за настаняване в "Овча купел" Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година. Според нея преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха съпротива, но полицията използваше електрошок, не беше необходимо."

Снимка: БТА/АР

Федула, кюрдка от Сирия, избягала от бомбардировките и джихадистите в страната си по-късно от Марина – преди три месеца. Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца в началото са били изправени пред трудно пътуване от населения предимно от кюрди град Камишли. "Трябва да минете през много високи планини. Имаше сняг и може да пропаднете и да изчезнете. Имаше стени." При нея влизането в България било много по-лесно. "Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш." Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула обяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват."

Авторът е потърсил Министерството на външните работи и други институции за отговор на твърденията в материала, но не е получил коментар. Европейската комисия му е заявила в отговор, че България вече е изпълнила целите на Шенген и сега остава от държавите в безграничната зона да решат.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • pundelinio
  Отговор
  1 10:37  04.09.17
  няма така да говорите, борисуф е опраел нещата с оградата толкова пари налива , нямам как да не е опраел нещата нашичкия, кви стълби кви 5 лева лъжете
 • дръндер
  Отговор
  2 10:38  04.09.17
  Не само стълби. касае се за съгласувана политика между Германия и партньорите й Турция, Гърция и България за планов пренос на мигранти за Германия. Става въпрос за много пари. по веригата. Планът е на Меркел, която иска плавен прием на мигранти и не иска кризи по границите, сърцераздирателни кадри по медиите , плачещи майки с деца и т.н. Иска ред и система ! Същевременно Меркел лъже германците, че приемът през Балканите бил секнал ! Всеки ден в Германия продължават да влизат хиляди мигранти !

  Коментиран от #8

 • pundelinio
  Отговор
  3 10:41  04.09.17
  и ква корупция кви пак 5 лева, борисуф не понася корумпираните. няма да плюете срещу нащо министър председателче .то всичко знае и може ще ни оправи, то вече ни оправя
 • Хасан
  Отговор
  4 10:43  04.09.17
  Нали координаторката на патриотите я хванаха с каналджии за бежанци..те знаят откъде има канал

 • Azazel
  Отговор
  5 11:20  04.09.17
  E, добро утро! Това Елена Йончева преди 3 месеца го говорише, ама Валентин Радев я наричаше лъжкиня, а Валери Симеонов я прати на прокурор, че издавала откъде можело да влизат бежанците... Но истината е, че докато в България цари такава корупция, нищо добро не ни чака и независимо дали сме в ЕС, НАТО или където ще да е, националната ни сигурност ще е постояно застрашена, при това - не от външен враг, а от политиците и службите, чиято работа е да я пазят.

  Коментиран от #11

 • транзитер
  Отговор
  6 11:28  04.09.17
  Ааа ся Валерката, ще каже че BBC разпространява фалшиви новини ;) Не може така да говорят щот то и комарите не могат да преминат, удрят се в оградата и падат ! Никой не минава нищо не се координира от член патриотки само дето всичко лъсва, ако някой бус катастрофира по пътя ?
 • БГ натовец
  Отговор
  7 12:38  04.09.17
  корупция в БГ.......невъзможно, долни британски лъжци от няква смешна телевизийка дето никой по света не я е чувал. Всъщност те граничарите не взимат подкуп, а просто късат билетчета за вход в БГ, все едно влизаш в кино. Както би казал другарят Сталин - нима вие искате да попречите на обикновения трудов човек(в случая брадясал фанатизиран мигрант) да гледа кино.......не са хубави тия работи, не са. Ами че по тоя начин влизат преки инвестиции в БГ(то като няма откъде другаде да дойдат и тва е нещо), и то в такъв труден за страната момент. Изобщо много сте в грешка другари, пардон господа хангличани, в БГ нема корупция, ако не вярвате питайте БОКО.
 • дрън дрън
  Отговор
  8 12:45  04.09.17

  До коментар #2 от "дръндер":

  Не се увличай ,просто става въпрос за корумпирани гранични полицай в комбина с каналджии.Място за фантазии няма!Нормално за България.
 • Гого
  Отговор
  9 12:59  04.09.17
  България е един разграден двор който си иска влиза и излиза без проблем!

  Коментиран от #15

 • бай Иван
  Отговор
  10 14:02  04.09.17
  Нищо лошо няма, те не остават тук, минават транзитно. Ако може даже да го легализират или малко по бързо да ги транспортират от едната до другата граница още по-добре. Тя баба Меркел толкова си ги обича...

  Коментиран от #13

 • гост
  Отговор
  11 14:36  04.09.17

  До коментар #5 от "Azazel":

  Тя и ортачката на Валери ги извозваше, хванаха я и ако не са били камерите на бензиностацията, сега сигурно щяха цветя за извинение да й издействат, горката каналджийка тя.

  Коментиран от #14

 • Варна
  Отговор
  12 14:38  04.09.17
  АААА НЕ! - Това е една долна инсинуация! :-) ББ е говорил с Меркел и е разпоредил на Ердоган. Вече е казал на Фицо и Орбан да не люпят семки а ми да му докладват всеки ден какво се случва! А понеже сър Шеф е далзадачи и на Македонците, а на Сърбите им е размахал пръст и им е задал обичайният въпрос: - А къде бяхте до сега? Забравих за Гърците! - Той вече е смъмрил Ципрас, че ще им сложи винетки на емигрантите и ще спре тръбата през интерконекторната връзка за газта! - Какво знаете вие? - Вожда може всичко! :-))
 • гост
  Отговор
  13 14:39  04.09.17

  До коментар #10 от "бай Иван":

  Не е баш така, защото хванатите ги регистрират тук и след като им откажат статут в Германия пак ще ги върнат тук. От друга страна България няма право да ги извози на изток и ще се превърнем в бежанска кофа за смет. Военните споделят, че ги командироват не толкова защото има нужда от охрана по границата, а за да прекъснат контролираното преминаване.
 • Azazel
  Отговор
  14 14:47  04.09.17

  До коментар #11 от "гост":

  Може за това Валери така да е скочил - Елена Йончева е разкрила къде са му стълбите и го е ударила по джоба, а в следствие на това - и координаторката му арестуваха... Затова му се налагаше на човека цяло лято да обикаля на държавни разноски кръчмите по Слънчев бряг и да им краде озвучителната техника, и лаптопите, за да си покрива загубите... :)
 • Барчо
  Отговор
  15 18:13  04.09.17

  До коментар #9 от "Гого":

  Безконтролно влизат и излизат престъпниците. Нормалните хора не могат.
 • Ново
  Отговор
  16 20:43  04.09.17
  Есичко е супер в БГ Имаме си премиер който бил охрана на Тато после пожарникар а сега му викат БОКО СУДЖУКА

 • jp power
  Отговор
  17 21:33  04.09.17
  Това са глупости целящи талибаните да не се отказват от преминаване през БългАрия. Не че няма продажни полицаи ама чак стълби да носят на талибаните, си е баш тъпотия, и те ще повярват на тия НПО легенди..само вижте, кой е информатора
 • шшш
  Отговор
  18 08:55  05.09.17
  Публикувано във факти.бг: Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца..Мале тези алахакбаровци все с по 5-10деца , кой ще ги храни...те са като нашите цигани..
 • Мартин
  Отговор
  19 00:35  10.09.17
  Нищо ново. Просто пореден епизод на сериала наречен "Родната милиция ни "пази"".
 • Uflaf
  Отговор
  20 07:22  10.09.17
  Това казват за да не спират да идват. Да им кажат ,че тук изчезват хора и после ги намират из деретата без донорски части ли? Или ,че в България е завишена популацията на вълци и мечки защото има за тях достатъчно храна .Умеят и да пазят територията си.

Напиши коментар:


Публикувай