5 336 20

BBC: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата, показва репортаж на ВВС

Снимка: BBC
Снимка: BBC
Анатоли Стайков

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа. Това разказва репортаж на ВВС, в който са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст, пише "Дневник".

Според свидетелствата на събеседници, интервюирани от британската медия, тенденцията от последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата между България и Турция се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от ЕС защитно съоръжение.

"Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на ЕС", отбелязва авторът на репортажа. В представянето му на сайта на BBC се казва още, че според някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари".

ВВС цитира и разкази на очевидци.

"Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката", разказва в центъра за настаняване в "Овча купел" Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година. Според нея преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха съпротива, но полицията използваше електрошок, не беше необходимо."

Федула, кюрдка от Сирия, избягала от бомбардировките и джихадистите в страната си по-късно от Марина – преди три месеца. Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца в началото са били изправени пред трудно пътуване от населения предимно от кюрди град Камишли. "Трябва да минете през много високи планини. Имаше сняг и може да пропаднете и да изчезнете. Имаше стени." При нея влизането в България било много по-лесно. "Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш." Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула обяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват."

Авторът е потърсил Министерството на външните работи и други институции за отговор на твърденията в материала, но не е получил коментар. Европейската комисия му е заявила в отговор, че България вече е изпълнила целите на Шенген и сега остава от държавите в безграничната зона да решат.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • pundelinio (гост)
  Отговор
  1 10:37  04.09.17
  няма така да говорите, борисуф е опраел нещата с оградата толкова пари налива , нямам как да не е опраел нещата нашичкия, кви стълби кви 5 лева лъжете
 • дръндер (гост)
  Отговор
  2 10:38  04.09.17
  Не само стълби. касае се за съгласувана политика между Германия и партньорите й Турция, Гърция и България за планов пренос на мигранти за Германия. Става въпрос за много пари. по веригата. Планът е на Меркел, която иска плавен прием на мигранти и не иска кризи по границите, сърцераздирателни кадри по медиите , плачещи майки с деца и т.н. Иска ред и система ! Същевременно Меркел лъже германците, че приемът през Балканите бил секнал ! Всеки ден в Германия продължават да влизат хиляди мигранти !

  Коментиран от #8

 • pundelinio (гост)
  Отговор
  3 10:41  04.09.17
  и ква корупция кви пак 5 лева, борисуф не понася корумпираните. няма да плюете срещу нащо министър председателче .то всичко знае и може ще ни оправи, то вече ни оправя
 • Хасан (гост)
  Отговор
  4 10:43  04.09.17
  Нали координаторката на патриотите я хванаха с каналджии за бежанци..те знаят откъде има канал
 • Azazel (гост)
  Отговор
  5 11:20  04.09.17
  E, добро утро! Това Елена Йончева преди 3 месеца го говорише, ама Валентин Радев я наричаше лъжкиня, а Валери Симеонов я прати на прокурор, че издавала откъде можело да влизат бежанците... Но истината е, че докато в България цари такава корупция, нищо добро не ни чака и независимо дали сме в ЕС, НАТО или където ще да е, националната ни сигурност ще е постояно застрашена, при това - не от външен враг, а от политиците и службите, чиято работа е да я пазят.

  Коментиран от #11

 • транзитер (гост)
  Отговор
  6 11:28  04.09.17
  Ааа ся Валерката, ще каже че BBC разпространява фалшиви новини ;) Не може така да говорят щот то и комарите не могат да преминат, удрят се в оградата и падат ! Никой не минава нищо не се координира от член патриотки само дето всичко лъсва, ако някой бус катастрофира по пътя ?
 • БГ натовец (гост)
  Отговор
  7 12:38  04.09.17
  корупция в БГ.......невъзможно, долни британски лъжци от няква смешна телевизийка дето никой по света не я е чувал. Всъщност те граничарите не взимат подкуп, а просто късат билетчета за вход в БГ, все едно влизаш в кино. Както би казал другарят Сталин - нима вие искате да попречите на обикновения трудов човек(в случая брадясал фанатизиран мигрант) да гледа кино.......не са хубави тия работи, не са. Ами че по тоя начин влизат преки инвестиции в БГ(то като няма откъде другаде да дойдат и тва е нещо), и то в такъв труден за страната момент. Изобщо много сте в грешка другари, пардон господа хангличани, в БГ нема корупция, ако не вярвате питайте БОКО.
 • дрън дрън (гост)
  Отговор
  8 12:45  04.09.17

  До коментар #2 от "дръндер":

  Не се увличай ,просто става въпрос за корумпирани гранични полицай в комбина с каналджии.Място за фантазии няма!Нормално за България.
 • Гого (гост)
  Отговор
  9 12:59  04.09.17
  България е един разграден двор който си иска влиза и излиза без проблем!

  Коментиран от #15

 • бай Иван (гост)
  Отговор
  10 14:02  04.09.17
  Нищо лошо няма, те не остават тук, минават транзитно.
  Ако може даже да го легализират или малко по бързо да ги транспортират от едната до другата граница още по-добре.
  Тя баба Меркел толкова си ги обича...

  Коментиран от #13

 • гост (гост)
  Отговор
  11 14:36  04.09.17

  До коментар #5 от "Azazel":

  Тя и ортачката на Валери ги извозваше, хванаха я и ако не са били камерите на бензиностацията, сега сигурно щяха цветя за извинение да й издействат, горката каналджийка тя.

  Коментиран от #14

 • Варна (гост)
  Отговор
  12 14:38  04.09.17
  АААА НЕ! - Това е една долна инсинуация! :-)
  ББ е говорил с Меркел и е разпоредил на Ердоган. Вече е казал на Фицо и Орбан да не люпят семки а ми да му докладват всеки ден какво се случва! А понеже сър Шеф е далзадачи и на Македонците, а на Сърбите им е размахал пръст и им е задал обичайният въпрос: - А къде бяхте до сега?
  Забравих за Гърците! - Той вече е смъмрил Ципрас, че ще им сложи винетки на емигрантите и ще спре тръбата през интерконекторната връзка за газта!
  - Какво знаете вие? - Вожда може всичко!
  :-))
 • гост (гост)
  Отговор
  13 14:39  04.09.17

  До коментар #10 от "бай Иван":

  Не е баш така, защото хванатите ги регистрират тук и след като им откажат статут в Германия пак ще ги върнат тук. От друга страна България няма право да ги извози на изток и ще се превърнем в бежанска кофа за смет. Военните споделят, че ги командироват не толкова защото има нужда от охрана по границата, а за да прекъснат контролираното преминаване.
 • Azazel (гост)
  Отговор
  14 14:47  04.09.17

  До коментар #11 от "гост":

  Може за това Валери така да е скочил - Елена Йончева е разкрила къде са му стълбите и го е ударила по джоба, а в следствие на това - и координаторката му арестуваха... Затова му се налагаше на човека цяло лято да обикаля на държавни разноски кръчмите по Слънчев бряг и да им краде озвучителната техника, и лаптопите, за да си покрива загубите... :)
 • Барчо (гост)
  Отговор
  15 18:13  04.09.17

  До коментар #9 от "Гого":

  Безконтролно влизат и излизат престъпниците. Нормалните хора не могат.
 • Ново (гост)
  Отговор
  16 20:43  04.09.17
  Есичко е супер в БГ Имаме си премиер който бил охрана на Тато после пожарникар а сега му викат БОКО СУДЖУКА
 • jp power (гост)
  Отговор
  17 21:33  04.09.17
  Това са глупости целящи талибаните да не се отказват от преминаване през БългАрия. Не че няма продажни полицаи ама чак стълби да носят на талибаните, си е баш тъпотия, и те ще повярват на тия НПО легенди..само вижте, кой е информатора
 • шшш (гост)
  Отговор
  18 08:55  05.09.17
  Публикувано във факти.бг: Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца..Мале тези алахакбаровци все с по 5-10деца , кой ще ги храни...те са като нашите цигани..
 • Мартин (гост)
  Отговор
  19 00:35  10.09.17
  Нищо ново. Просто пореден епизод на сериала наречен "Родната милиция ни "пази"".
 • Uflaf (гост)
  Отговор
  20 07:22  10.09.17
  Това казват за да не спират да идват. Да им кажат ,че тук изчезват хора и после ги намират из деретата без донорски части ли? Или ,че в България е завишена популацията на вълци и мечки защото има за тях достатъчно храна .Умеят и да пазят територията си.

Напиши коментар:


Публикувай