2 268 2

5 септември 2009 г. 15 българи се удавят в Охридското езеро

Снимка: бТВ
Снимка: бТВ
Венцислав Михайлов

На 5 септември 2009 г. в Охридското езеро потъва туристическият кораб Илинден, при което загиват 15 български граждани. Причината е авария на кормилната уредба на кораба, построен през 1920 г.

На 5 юли 2011 година Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма "Дубина" в продължение на два часа изпомпваха водата от него. Семействата на 15-те българи, загинали при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро получиха по 4500 евро от застраховки.

Република Македония


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СРАМ
  Отговор
  1 15:36  05.09.17
  Тая смешна държава Македония, тая корупция, лекомислено раздаваните сертификати, простотията на застрахователите и въобще целия този цирк е почернил 15 семейства.....КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ?!
 • Кобрата
  Отговор
  2 20:18  05.09.17
  Тея мизерни македонци са по-големи бо.луци и от нас (българите)... И законите им са същите като нашите... Толкова хора измряха, а виновниците ги осъдиха на по 1 година затвор, което е смешно... А 4 500 евро компенсация е НИЩО Жалко за загиналите хора и мъката на семействата им...

Напиши коментар:


Публикувай