1 088 5

Швеция ще депортира 106-годишна афганистанка

Бибихал Узбеки е с висока степен на инвалидност и почти не може да говори

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Швеция е на път да депортира афганистанска столетница, след като молбата на 106-годишната жена за убежище е била отхвърлена, предаде Reuters.

Бибихал Узбеки е с висока степен на инвалидност и едва говори. Столетницата, носена от своя син и внук, издържала рискованото пътуване до Швеция, прекосявайки планини, пустини и гори.

Нейната "одисея" влезе във водещите новини през 2015 г., в разгара на притока на мигранти и бежанци в Европа от Сирия, Ирак, Афганистан и други страни. Две години по-късно Бибихал живее с 11 членове на своето семейство в Хува, малко село в Централна Швеция.

Официалното известие, че молбата за убежище на столетницата е отхвърлена, пристигнало по време на Рамазана. Семейството не й казало лошата новина, но тя станала подозрителна заради лошото настроение на своите внучки и накрая роднините й разкрили истината. Оттогава здравето на Бибихал се влошило.

Семейството обжалвало отхвърлянето на молбата й за убежище.

Шведската миграционна агенция потвърдиха пред местни медии, че са взели решение за експулсиране на столетницата. "Високата възраст сама по себе си не е основание за даване на убежище", коментира институцията в изявление.

В Швеция кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, имат право на до три обжалвания - процедура, която може да отнеме дълго време.

Много европейски държави не дават убежище на афганистанци от райони на страната, смятани за безопасни.

Молбата на Бибихал била отхвърлена именно с такъв аргумент. Преди да поеме към Швеция, семейството на столетницата живеело осем години нелегално в Иран, след като напуснало Афганистан заради войната и несигурността.

Швеция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Барчо
  Отговор
  1 08:57  05.09.17
  Смешници!!!! Много интересно единадесетчленното младо семейство какви решения е получило от миграционната служба??? Точно па тая ли бабичка е опасна за държавата? На 106 г е! Вярно е, че има правила, но има и изключения. Ще ми доказват колко са силни срещу 106 годишна старица.

  Коментиран от #5

 • Лупи
  Отговор
  2 16:47  05.09.17
  Тия приличат на оня тъпунгер "патриот" дето дърпаше бабички по границата. На съвсем грешно място търсят проблема и те, и той или може би правилното място не им изнася?
 • Кака Гинка
  Отговор
  3 21:08  05.09.17
  Да откажеш на някого молбата да изживее спокойно последните си дни и същевременно да си напълниш държавата с потенциални терористи и изнасилвачи на възраст 18-35 години! Нещо ми се губи логиката тук,но явно съм твърде ограничена,за да прозра гениалните им замисли...
 • Борис
  Отговор
  4 21:34  05.09.17
  За какво им е?Нито може да им прави деца нито да ражда ,пък и колан с бомби неможе да носи.Натях такива им трябват.
 • МАРИЯ
  Отговор
  5 23:39  07.09.17

  До коментар #1 от "Барчо":

  И КАКО ЩЕ Я ДЕПОРТИРАТ, В КОВЧЕГ ЛИ.СМЕШНИЦИ НА УМРЯЛО КУЧЕ НОЖ ДА ВАДЯТ

Напиши коментар:


Публикувай