5 Септември, 2017 08:36 2 282 11

"Гардиън": Съпругът на Бокова в схема за пране на милиарди

  • ирина бокова-
  • калин митрев-
  • азербайджан
"Гардиън": Съпругът на Бокова в схема за пране на милиарди - 1
Снимка: Архив

Името на Калин Митрев, съпруг на ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, изплува в мащабна схема за пране на пари и подкупване на политици, ръководена от правителството на Азербайджан.

За операцията, при която 2,9 милиарда долара са изпрани през 4 компании, регистрирани във Великобритания, алармираха британския „Гардиън”, френския „Монд” и още осем големи издания.

Митрев е финансист и от миналата година за трети път е българският представител в борда на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според „Гардиън” между 2012 и 2014 г. той е получил за консултантски услуги 425 000 евро, идващи от „куха” британска компания, използвана от правителството в Баку.

Информация за схемата, изтекла от датското издание „Берлингске”, показва, че правителството на Илхам Алиев, обвинявано в нарушения на човешките права, е направило 16 000 скрити плащания в рамките на 30 месеца посредством четири "кухи" британски компании.

Част от парите са отишли към политици и журналисти, в рамките на международна операция за изчистване на имиджа на режима на Алиев. Огромни средства са осигурени и от Русия.

Изтеклите банкови документи показват плащания за няколко вече бивши членове на ПАСЕ – Парламентарната асамблея на Съвета на Европа като бившия германски депутат Едуард Линтнер и италианецът Лука Волонте.

Плащанията идват в момент, в който Азербайджан е силно критикувана за арестите на активисти за човешки права и журналисти, както и при съмнения относно честността на изборите в страната.

През 2013 г. Съвета на Европа не приема внесен критичен доклад срещу режима на Алиев.

Опитите на Азербайджан да заглуши критиките, като плаща на различни общественици, вече е известен като „хайверна дипломация”. Линтнер и Волонте вече са били уличаване в получаване на суми от азербайджанските власти за лобизъм.

Една от новостите в сега изтеклите документи са плащанията към Митрев. „Гардиън” посочва, че той е изпратен в ЕБВР от предишния кабинет на Бойко Борисов през март 2016 г.

Между 2012 и 2014 е получил 425 000 евро за консултантски услуги от една от регистрираните във Великобритания компании.

Пред британския вестник Митрев потвърждава за плащанията, които според него са били за „законни бизнес консултации”.

Той отрича да е бил наясно с азербайджанска схема и произхода на средствата.

„Всички доходи, генерирани от дейности в различни страни, са надлежно декларирани и обложени в страната, където живея – България”, заявил Митрев и допълва, че че е спрял работата си като консултант, след като се върнал в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Първият негов мандат в нея започва през 1997, а между 2002 и 2010 е нейн директор за България, Полша и Албания. През 90-те Митрев е директор на Центъра за масова приватизация. Сътрудник е на Първо главно управление на Държавна сигурност (външното разузнаване) от 1980 до 1985 година.

От „Гардиън” изтъкват, че съпругата на Митрев Ирина Бокова е връчила едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО, медалът „Моцарт” на първата дама и вицепрезидент на Азербайджан Мехрибан Алиева.

Бокова е домакинствала и фотоизложбата „Азербайджан – Земя на толерантността” в централата на ЮНЕСКО в Париж. Организатор е фондацията „Гейдар Алиев”, кръстена на покойният бивш президент на Азербайджан и предшественик на сина му Илхам.

Българката отрича да има конфликт на интереси между консултантската работа на съпруга й и нейната в ООН.

„Като генерален секретар на агенция на ООН е мой дълг да поддържам отлични работни отношения с всички членове на организацията. Азербайджан не прави изключение”, изтъква Бокова пред „Гардиън”.

Според разкритията на европейските издания, азербайджанските власти са отделили големи средства за лобизъм, включително плащайки на западни телевизионни продуценти за удобно отразяване.

Голяма част в крайна сметка са били насочени към фирми в сферата на търговията и услугите, както и към частни училища в Западна Европа.

Огромен дял от средствата са идвали от Международната банка на Азербайджан – най-голямата в страната. 1,4 милиард долара идват от мистериозната компания „Бактелеком”, която няма уебсайт и не извършва дейност, но според западните медии е свързана с Мехрибан Алиева.

29,4 милиона долара са дошли от руската държавна оръжейна компания "Рособоронекспорт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    6 9 Отговор
    Руска агресия!??
    Руски хакери!?!?
    Путин е виновен!?!?
  • 2 Лопатата

    23 3 Отговор
    Лъсна поредният червен задник, декориран в характерно кафяво.
    Сега, както и с Ленчето С Кремчето, делянпеевските медии ще дадат поле за словоблудстване на Бокови, които ще ни убеждават, че черното всъщност е бяло (благодарение на азербайджански златен прах за пране).
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    8 3 Отговор
    Вива Пиночет!
  • 5 Ghost1

    9 5 Отговор
    Така е. Бившите агенти на българската ДС са в основата на всички несполуки на страната, защото липсва закон за декомунизация, вече липсва и гражданско общество по-силно и многочислено от тази олигархична прослойка, която няма как да се покрива и не желае да се дистанцира и дори години след посрамните и подли дела извършвани срещу собствения си народ, сега вече са представители и оформят облика на България.
    Е който ги избира и търпи няма право да се оплаква разбира се!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трол

    17 0 Отговор
    Две години премиерът Борисов е блокирал правителствено решение за да бъде сменен съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев като български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Решението е взето през ноември 2014 г., но изобщо не е приложено.
    Чак през март 2016 г. Министерски съвет взел друго решение, с което отменил предишното и оставил Митрев на поста – установява проверка на Медияпул. Така той остава представител на България в ЕБВР за неопределено време и ще продължи да получава фантастична за българските представи заплата.
  • 8 Хохи

    13 3 Отговор
    Абе КУХАРИ не разбрахте ли че КАПИТАЛИСТИ и КОМУНИСТИ са двете страни на една монета.

    Коментиран от #10

  • 9 Куровед

    4 1 Отговор
    Ами заедно с Курнелуя да внесе един антикорупционен закон, колко му е?Пеевски направи закон за офшорките кога беше...
  • 10 Чукче

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хохи":

    Не са,-комунистите са по крадливи
  • 11 Грос

    5 3 Отговор
    Който нагази в политико - олигархично - мафиотските л..на независимо от коя фракция / партия / е, нормално е да се вмирише!