2 383 13

Защо обичат Солун?

Снимка: DW
Снимка: DW
Deutsche Welle

Открай време се знае, че отношенията между Турция и Гърция са доста обтегнати. Но напоследък все повече турци се отправят към гръцкия Солун. Заслуга за това имат и Ердоган, и Ататюрк. Ето историята:

На улица "Агиос Димитриос" в Солун се намира един от най-добре охраняваните обекти в града. Старинната сграда е опасана с метална ограда, а на входа ѝ денем и нощем дежурят полицаи с автомати. Причината: в сградата не само се помещава турското консулство, но и през 1881 година тук се е родил Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция.

"Тук се чувствам у дома"

Тази забележителност привлича всяка година десетки хиляди туристи във втория по големина град на Гърция. Всеки ден пред сградата спират безчет автобуси, които са препълнени с туристи от съседна Турция. Всички те идват тук, за да посетят родния дом на техния национален герой. Неджат Алтън е един от туристите, които срещаме пред къщата на Ататюрк. Семейството на 51-годишния бизнесмен е емигрирало по време на Балканските войни от Солун в Айналък - малък турски град точно срещу гръцкия остров Лесбос.

"В Солун винаги се чувствам у дома", разказва Алтън. Този път е довел и двете си дъщери - за да видят родната къща на Кемал Ататюрк. "Не мисля, че има някакви сериозни напрежения между двата народа. Всичко е само политика, която всъщност няма нищо общо с обикновените хора", допълва Алтън и обяснява, че не подкрепя сегашния конфронтационен курс на Анкара.

На същото мнение е и 36-годишният Ченгиз Ерконак от Измир. И той се надява на скорошно разведряване на двустранните отношения. "Визите са всъщност единствената причина, поради която все още твърде малко турци посещават Гърция. Ако можехме да пътуваме свободно в страните от Шенген, тук щяха да идват още повече туристи", казва Ерконак, който е дошъл в Гърция заедно със сестра си. "Солун и Измир много си приличат", казва ни тя и добавя: "Всичко тук ми напомня за родния ми град - храната, хората, дори уличното движение". Ердоган управлява като диктатор, казва още жената. И обяснява, че все по-малко хора в Турция се осмеляват да изказват на глас мнението си за политиката на турския президент.

Раните от миналото

Отношенията между Турция и Гърция открай време са доста обтегнати. Турски бойни самолети редовно нарушават гръцкото въздушно пространство, а в края на 2016 година Анкара обяви, че може да оспори Лозанските договори от 1923, според които Турция се отказва от Додеканезите.

Въпреки всичко това Солун привлича все повече посетители от Турция: от януари до юни т.г. Съюзът на солунските хотелиери е регистрирал близо 40 хиляди нощувки, което е с 5 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. Турците са на второ място по численост след гражданите на Кипър, казват още от Съюза и обясняват, че Солун привлича посетителите от Турция не само заради географската близост, но и заради общата история.

До 1913 година Солун е част от Османската империя. След Гръцко-турската война от 1919 до 1922 година османското население е насилствено преселено в Турция. И обратното - над 1 милион гърци са принудени да напуснат родните си места в Турция и да се заселят в Гърция. Този период от историята оставя у гърците особено тежка травма. "Още в училище децата научават, че турците са окупатори. Така умишлено се създава образ на врага", казва Константинос Дракотис, собственик на малък магазин за сувенири, който се намира в непосредствена близост до родния дом на Ататюрк. "Моят опит с турските туристи е изключително положителен. Ние сме си близки, свързват ни много неща, а и тези хора харчат парите си тук", добавя търговецът.

Гърция като сигурен пристан

Турчинът Ченгиз Ерконак също не одобрява курса на конфронтация в двустранните отношения. "Не мисля, че Турция е в правото си да предявява претенции към гръцки острови. Там отдавна се е наложил гръцкият начин на живот", казва Ерконак.

Така мислят и много други посетители на родната къща на Ататюрк. Само малцина обаче са склонни да го изговорят на глас - страхуват се от неприятни последици в родината им, където критиците на режима биват преследвани все по-ожесточено. Затова и мнозина турци виждат в Гърция не само привлекателна туристическа дестинация, но и място, където могат да намерят сигурно убежище.

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  1 21:34  06.09.17
  Византийци и турчоля да се не карат. Солун си е БЪЛГАРСКА територия, която ни е открадната, под носа, заради некадърни политици. Сега какво като гърците са сменили името на Тесалуники? Историята няма как да се изтрие.

  Коментиран от #3

 • Колю
  Отговор
  2 21:49  06.09.17
  Това ми хареса ,сойка. Какво ли ще кажат макетата? А относно статията - То ние си знаем ,че за турците всичко им е родно и мило. То Берлин, Лондон и все към европата. Що не им е милно за арабия и на изток към байджан, стан и другите там пясъци и камъни ? Може би защото братчетата руснаци бият през ръчичките. Просто си изпълняват мюсулманската програма за нео османска империя с падишах ердо.
 • Реалистттт
  Отговор
  3 21:58  06.09.17

  До коментар #1 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

  Солун си остава една несбъдната българска мечта. След няколко обсади и щурма на славяни и българи, след като слав. князе Хецон и Пребънд попадат в плен, след като Алусиан претърпява тежко поражение при щурма на града, а Калоян умира под стените на крепоста, след две Балкански и две световни войни - в крайна сметка Солун така и не става български. И никога не е бил .. Даже не е доказано да е бил .. знам че сега ще почнете със разни коментари да ме оспорвате по етнически теми .. Но това са обстоятелствата .. Гърцуте са си доста по отдавна там
 • Ц.Ц+Б.Б
  Отговор
  4 22:44  06.09.17
  ТЕСАЛОНИКИ ПРЕВЕДЕНО НА БЪЛГАРСКИ ОЗНАЧАВА ИСКАШЛИ ОЩЕ ПОБЕДИ ТЕС=ИСКАШ АЛО=ОЩЕ НИКИ=ПОБЕДА

 • ОБЕКТИВНО
  Отговор
  5 23:00  06.09.17
  Но в крайна сметка , лека по лека ще дойдат новите стари собственици. Просто е въпрос на време. Не вярвам да се съгласите с моето мнение, но гледайте 100 г. напред и ще получите одговора. В природата нищо не се губи , е и ние се прегънахме с охритските си братя. Промени имало и ще има винаги, не зависимо , такава е природата.
 • Хасан
  Отговор
  6 23:18  06.09.17
  Не е важно кой е бил а кой ще бъде....кой ще си запази традициите,семейните ценности,морала..кой ще работи...кой ще създава ,ще твори...те гърците в два на обяд лягат да спят

  Коментиран от #7

 • Стига права и свободи,има и задължения!!
  Отговор
  7 23:43  06.09.17

  До коментар #6 от "Хасан":

  Какви семейни ценности?Всичко е азиатско двуличие,съскане на разярени кобри свекърва и снаха.Почит към свекъра с надежда за облагодетелстване.Абсолютна турска семейна идилия.Азиатски цирк ,,Глобус".....
 • Турчуля
  Отговор
  8 01:38  07.09.17
  Чу ли бе Хасане,никой не го аресва твоя идол Ерджолан у Туркиш,освен овцете и ти!:)Ерджолан ще остане в Историята,като антипод на Кемал Ататюрк за вечни времена,та си заложил на кьоравото!:)

  Коментиран от #9

 • Хасан
  Отговор
  9 07:28  07.09.17

  До коментар #8 от "Турчуля":

  Не съм съгласен с тебе...Ердоган не е антипод на Ататюрк...кефи ме как се репчи и как си гони интересите на своята страна...Турция има нужда от Турски поток..и въпреки Запада си прави...защитава онеправданите...издига висок глас против неправдата..има си принципи...

  Коментиран от #11

 • Борис Цветков
  Отговор
  10 08:00  07.09.17
  Бабите и Дядовците ,който са живи още знаят от техните ,че до СОЛУН И ИСТАН-БУЛ ,че и до АНАДОЛА населението е било БЪЛГАРИ,които са погърчени или потурчени.
 • Знаещ
  Отговор
  11 08:30  07.09.17

  До коментар #9 от "Хасан":

  Ти каза най-голямата глупост за Ататюрк и Ердоган. Единия направи турците хора, а другия ги връща в средновековието.
 • Хасан
  Отговор
  12 12:25  07.09.17
  Защо турците от векове които живеят по Балканите не се погърчват,побългаряват или стават сърби...а българите има няма 60_80 години от Тракия се потурчват?????аз не съм чувал за българин да бъде спрян като минава границата за да идва в България......или просто това е разказ написан от така наречения историк Б.Димитров
 • Трол
  Отговор
  13 14:25  07.09.17
  А Ататюрк дори не е етнчески турчин!

Напиши коментар:


Публикувай