1 010 4

Гърция и България подписаха меморандум за транспортен коридор (ВИДЕО)

Предвижда се свързването на гръцките пристанища Солун, Кавала и Александруполис и българските Бургас, Варна и Русе чрез железопътна връзка през Свиленград

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Анатоли Стайков

Министрите на транспорта на България и Гърция Ивайло Московски и Христос Спиртзис подписаха Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе".

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас също присъстваха на подписването на меморандума.

Българският премиер, който води официалната правителствена делегация, заяви, че с подписването на този проект "продължава съединяването на транспортните хъбове в региона". Той добави, че с жп линията Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, както и след присъединяването на Сърбия и Румъния към проекта, има голям шанс този документ от лист хартия в бъдеще да се превърне в много добро съоръжение.

"Ще направим така, че Балканите от един барутен погреб да станат пример за просперитет. С г-н Ципрас може да играем една важна роля за просперитета на Балканите. Имаме реален шанс да покажем, че на Балканите има политически елит", заяви Бойко Борисов.

Българският премиер е оптимист, че този проект може да бъде финансиран или чрез някой от европейски фондове, или по плана "Юнкер".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас от своя страна каза, че се подписва един исторически за двете страни документ.

"След подписването на този стратегически меморандум в областта на транспорта се създават нови възможности, което ще допринесе за икономическия просперитет на двете страни", заяви Ципрас. По думите му сътрудничеството между Гърция и България вече развива с една "висока регионална динамика".

Според оповестените предварителни данни транспортният коридор предвижда свързването на гръцките пристанища Солун, Кавала и Александруполис и българските пристанища Бургас, Варна и Русе чрез железопътна връзка през Свиленград.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик. Меморандумът предвижда създаването на съвместно дружество.

Индикативната стойност на проекта в българския участък е от 1,070 млрд. евро, като транспортните съоръжения следва бъдат изградени за около 10 години.

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • живеещ на юг
  Отговор
  1 12:06  06.09.17
  Хаха,че тази жп линия сьществува и сега.Пак хвьрлят прах в очите на гражданите и се готвят за поредната голяма кражба на евро париили както е модерно сега да се казва"усвояване "на евросредства.Егати смеха.
 • Хасан
  Отговор
  2 14:02  06.09.17
  Еййй..чудят се как с далавери да откопчат още пари от ЕС....няма да работят а само далавери
 • Визнтийски номер
  Отговор
  3 19:37  06.09.17
  Каква наивност и недалновидност от страна на Борисов ? Да, Гърция си осигурява транспортен коридор през България към Русия и централна Азия и изземва коридор №8 от България и Р. Македония ! А през България просто ще преминават към Гърция цистерните с руски нефт и газ, носейки всички рискове от замърсявания и инциденти от рода на тоя в гара Хитрино ! А ние какво получаваме в замяна ?
 • Хахаха
  Отговор
  4 21:09  06.09.17
  По нареждане на ЕС, всички проекти и инвестиции ни заобикаляха от 1990г. Закриха икономиката ни…. Сега си правят КОРИДОРЧЕТА Хахаха

Напиши коментар:


Публикувай