1 528 2

Невиждани от 12 години слънчеви изригвания!

Няма опасност за живота на Земята

Снимка: NASA
Снимка: NASA
Денис Джамбазов

Американската космическа агенция НАСА засне две слънчеви изригвания, които са най-мощните от 12 години насам, съобщиха световните агенции.

От НАСА посочиха, че радиацията от изригванията не може да премине през земната атмосфера и няма поводи за опасение за хората. Въпреки това са под риск комуникационните сателити и GPS системите.

Първото изригване е било класифицирано с X2.2 по скалата за измерване, докато второто – X9.3. За последен път преди 12 години са били измерени толкова силни изригвания.

Двете изригвания са станали в част от звездата, която през месец септември тази година произведе по-слабо като въздействие изригване, посочиха от НАСА.

По данни на Центъра за космически метеорологични прогнози изригванията от категория X са прекъснали високочестотните радио комуникации, както и комуникациите на ниска честота , използвани за навигация.

Слънчевите изригвания са резултат от натрупването на магнитна енергия в някои от районите на звездата. Струите йонизирана материя изригват с огромна скорост над слънчевата корона на стотици хиляди километри над повърхността.

Снимка: NASA

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Стига де
  Отговор
  1 13:43  07.09.17
  Все пак нали са виждани преди 12 ггодини?
 • Гост
  Отговор
  2 17:39  07.09.17
  Аре стига бе! Нали на 26-ти август т.г. немски учени от института "Макс Планк" тръбяха, че слънцето няма вина за Глобалното затопляне, защото от 40 години нямало активност: https://fakti.bg/world/256795-slanceto-nama-vina-za-globalnoto-zatoplane-video Най-вероятно Глобалното затопляне ще да е виновно за изригванията :))))))))))))))

Напиши коментар:


Публикувай