7 Септември, 2017 13:23 1 995 2

Невиждани от 12 години слънчеви изригвания!

  • слънце-
  • слънчеви-
  • изригвания-
  • мощни-
  • радиация-
  • сателити-
  • атмосфера

Няма опасност за живота на Земята

Невиждани от 12 години слънчеви изригвания! - 1
Снимка: NASA

Американската космическа агенция НАСА засне две слънчеви изригвания, които са най-мощните от 12 години насам, съобщиха световните агенции.

От НАСА посочиха, че радиацията от изригванията не може да премине през земната атмосфера и няма поводи за опасение за хората. Въпреки това са под риск комуникационните сателити и GPS системите.

Първото изригване е било класифицирано с X2.2 по скалата за измерване, докато второто – X9.3. За последен път преди 12 години са били измерени толкова силни изригвания.

Двете изригвания са станали в част от звездата, която през месец септември тази година произведе по-слабо като въздействие изригване, посочиха от НАСА.

По данни на Центъра за космически метеорологични прогнози изригванията от категория X са прекъснали високочестотните радио комуникации, както и комуникациите на ниска честота , използвани за навигация.

Слънчевите изригвания са резултат от натрупването на магнитна енергия в някои от районите на звездата. Струите йонизирана материя изригват с огромна скорост над слънчевата корона на стотици хиляди километри над повърхността.

Невиждани от 12 години слънчеви изригвания!
Снимка: NASA


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига де

    4 0 Отговор
    Все пак нали са виждани преди 12 ггодини?
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    Аре стига бе! Нали на 26-ти август т.г. немски учени от института "Макс Планк" тръбяха, че слънцето няма вина за Глобалното затопляне, защото от 40 години нямало активност:
    https://fakti.bg/world/256795-slanceto-nama-vina-za-globalnoto-zatoplane-video
    Най-вероятно Глобалното затопляне ще да е виновно за изригванията :))))))))))))))