2 458 16

Макрон: Европа я чака разруха, ако не се реформира

Мрачни прогнози от френския държавен глава

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Европа рискува да стане подвластна на Китай и Съединените американски щати, ако не бъде по-суверенна и демократична, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от „Ройтерс“.

В реч, изнесена символично на хълма в Атина, където древните гърци са създали демокрацията преди няколко хиляди години, Макрон заяви, че континентът е изправен пред разруха без радикална реформа на управлението му.

„За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме", каза държавният глава на хълма Пникс под Акропола.

Френският президент иск да се направи гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната собствен бюджет, финансов министър и парламент.

Макрон заяви, че едни по-демократични институции ще помогнат да се реагира на настроенията, която издигнаха крайнодесни лидери като Марин льо Пен, която беше победена на балотажа във Франция.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реално (гост)
  Отговор
  1 07:49  08.09.17
  Европа отдавна е под управлението на САЩ.Това е факт. А Китай със своята икономика е доминатор в цял свят-също факт. Та тоя палячо много късно се е сетил...

  Коментиран от #9

 • макарона (гост)
  Отговор
  2 08:17  08.09.17
  макарона под "реформиране" разбира разширяване диктатурата на брюксел и париж над всички други държави. Още по-голяма концентрация на власт на бюрократите във брюксел и заличаване на всички политически опоненти като пряко се цитира Марин льо Пен и така наречените "крайно десни". Отдавна в Европа да си десен е равносилно да си престъпник. Най-голямата гордост там е да си социалист със странна сексуална ориентация.
 • Европеец (гост)
  Отговор
  3 08:18  08.09.17
  Доброто е , че веднага след като дойде на власт, Макрон казва на висок глас кои сили вилнеят над света и стария континент.
  Все още не е късно Европа да бъде отново силна и обединена, въпреки насочените атаки за пълен погром.
 • Европеец (гост)
  Отговор
  4 08:29  08.09.17
  Стига с тия "десни" , десните на всякъде по света живеят в свят от миналото на планетата, който отдавна не е на дневен ред.
 • Бате любо (гост)
  Отговор
  5 08:33  08.09.17
  И той иска да е цар.
 • юрист (гост)
  Отговор
  6 08:37  08.09.17
  Всеки си тълкува думите “суверенна Европа“, както му кефне- троловете- като вид имагинерна еманципация на ЕС от “гадния“ сащ;ЕС политици- като засилване на правомощията на брюксел; “левите“ - като тържество на соца в ЕС, а никой не иска даже да спомене, че “повече Европа“ означава “по-малко или никаква национална държава“ и загуба на държавен суверенитет. И всичко това- защото всеки се занимава с това, което не му е работа...Що се отнася конкретно до ЕС, то този съюз НЕ Е под диктата на сащ- както ни го представят руските тролове, а под диктата на германия + франция, но нали меркелица, в противоречие с ЕС закони иска северен поток-2 да се реализира, руските тролове МЪЛЧАТ оглушително за закононарушенията й, защото тези закононарушения са в пряка полза на държавните интереси на русия. Ако обаче в германия изведнъж нещо се промени и официално германия се откаже от сп-2, ще се вдигне такъв вой от руските тролове, че прехвалената сега от тях меркелица, ще бъде обявена за враг № 1 на русия и смачкана и хвърлена на лъвовете:)

  Коментиран от #8, #13

 • Хайдут Сидер (гост)
  Отговор
  7 08:46  08.09.17
  Дениз Джамбазов, Европа дали подвластна или равна на САЩ и Китай ми е все едно.
  А ти какво искаш за Европа - Турция ли? - Не си познал!
 • шовинист (гост)
  Отговор
  8 09:20  08.09.17

  До коментар #6 от "юрист":

  Не знам какъв юрист сте, но написаното от вас е смешно, меко казано. Разбира се, че европа и особено Германия, са много зависими от уса. Борбата отдавна не е между импвриализми, защото към момента британо. варварската империя, включваща сащ, ес и частично русия и китай, е без алтернатива. Борбата ще е между новия феодализъм и новия комунизъм. Интересно ще стане ако в русия и китай зауправляват по-радикални елементи, а още по-интересно ще е когато започне голямата расова война към 2030 - негри /над 2 млрд./ срещу бели и жълти.....
 • дДД (гост)
  Отговор
  9 09:39  08.09.17

  До коментар #1 от "Реално":

  мен ме кефи на сащ управлянието
  ако е прав този
  от едно друго управление по ме е страх
  маи някаква религия беше
 • Хасан (гост)
  Отговор
  10 11:47  08.09.17
  Началото на края на националните държави...ще имаме Европейски щати

  Коментиран от #14, #16

 • Лупи (гост)
  Отговор
  11 13:27  08.09.17
  С такива мижетурки, като теб Европа наистина я чака разруха подлого на САЩ.
 • ЗБЗ (гост)
  Отговор
  12 14:26  08.09.17
  На Макрон такъв хаос му е в главата! С Меркелица се целува, с Боцко също на гърците да се хареса, на румънците да се хареса! Нещастник без позиция и визия за Европа!
 • Трол (гост)
  Отговор
  13 18:20  08.09.17

  До коментар #6 от "юрист":

  Ей голяма каша ти е в чутурата! Чета темата и никъде не виждам Макрон да е споменал Русия. К'ъв СП2, к'ъв руски интерес, к'ви руски тролове! Някакъв руски комплекс ли избиваш?
 • Бат Саше (гост)
  Отговор
  14 19:28  08.09.17

  До коментар #10 от "Хасан":

  Вие ще имате анадолски щати, с фереджета и шалвари. Османлия и Европа са две паралелни вселени, които никъде не се пресичат. Та къде се буташ и ти не знам:)
 • ели (гост)
  Отговор
  15 21:58  08.09.17
  Лично мое мнение е че Китай като свръх държава отново се изгражда.Да не забравяме ,че като империя е съществувала повече от 1000 години.Спомнете си само преди 25-30 години най-многолюдната и една от най-бедните страни .Сега - след 30 години по всяка верятност " Световното зло " ще се распадне и светът ще бъде многополярен. И вярвам, че светът ще бъде по-хубав отколкото днес.
 • Morgoth (гост)
  Отговор
  16 14:51  10.09.17

  До коментар #10 от "Хасан":

  Което може би е правилният отговор на съвременните предизвикателства в световната икономика.

Напиши коментар:


Публикувай