10 Септември, 2017 06:33 2 143 2

Сутрешното кафе е важно за паметта

  • кафе-
  • памет-
  • сутрин

Хората по-трудно запомнят нова информация, ако не са изпили сутрешното си кафе

Сутрешното кафе е важно за паметта - 1
Снимки: Shutterstock

Хората по-трудно запомнят нова информация, ако не са изпили сутрешното си кафе, съобщи в. Daily Mail, позовавайки се на австралийски учени.

Копнежът за кафе се отразява и на способността човек да прецени дали запомня нещо. Това може да доведе до необоснована самоувереност.

Учените от университета на Тасмания са наблюдавали 55 почитатели на кафето на средна възраст 30 години. Те пиели поне по едно кафе дневно, като някои с нетърпение мислели кога ще приемат следващата си доза.

Половината участници не пили кафе сутринта в деня на експеримента, но пред тях поставили чаша с напитката с препоръката да вдишват аромата й. Останалите дошли за експеримента, след като изпили сутрешното си кафе, а в залата получили само вода. Всички направили тест за запомняне.

Резултатите категорично показват, че гладът за кафе се отразява лошо на паметта. Тя кара човек да мисли как да компенсира недостига. За потискането на тези планове са необходими когнитивни ресурси. Така човек по-трудно се справя с умствени задачи, а не може и да прецени способностите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    3 0 Отговор
    Я да пробват с хора, които вече са се отървали от кофеиновата зависимост.
  • 2 Кафеджията

    3 1 Отговор
    Когато не знаеш как да свършиш работата си започваш да мислиш за друго. Кафето е претекст за невъзможността да се справиш с проблема в работата. И Тодор Колев го е изпял:
    Кафе "еспресо", "а ла турка",
    кафе - за всяка мижитурка.
    Кафе за всеки, за да не задреме
    във кафенето през работно време.
Новини по държави: