1 579 2

Сутрешното кафе е важно за паметта

Хората по-трудно запомнят нова информация, ако не са изпили сутрешното си кафе

Сутрешното кафе е важно за паметта
Снимки: Shutterstock

Хората по-трудно запомнят нова информация, ако не са изпили сутрешното си кафе, съобщи в. Daily Mail, позовавайки се на австралийски учени.

Копнежът за кафе се отразява и на способността човек да прецени дали запомня нещо. Това може да доведе до необоснована самоувереност.

Учените от университета на Тасмания са наблюдавали 55 почитатели на кафето на средна възраст 30 години. Те пиели поне по едно кафе дневно, като някои с нетърпение мислели кога ще приемат следващата си доза.

Половината участници не пили кафе сутринта в деня на експеримента, но пред тях поставили чаша с напитката с препоръката да вдишват аромата й. Останалите дошли за експеримента, след като изпили сутрешното си кафе, а в залата получили само вода. Всички направили тест за запомняне.

Резултатите категорично показват, че гладът за кафе се отразява лошо на паметта. Тя кара човек да мисли как да компенсира недостига. За потискането на тези планове са необходими когнитивни ресурси. Така човек по-трудно се справя с умствени задачи, а не може и да прецени способностите си.

Австралия

Още по темата

 • 5 от най-задаваните въпроси за кафето (ВИДЕО)

  5 от най-задаваните въпроси за кафето (ВИДЕО)

  Кафѐ се нарича варена напитка, приготвяна от изпечените и смлени семена на някои видове кафеено дърво, отглеждани в повече от 70 страни по света. ...
  28.08.2017
  1 737
  3
 • Който иска да отслабне, не трябва да пие...

  Който иска да отслабне, не трябва да пие...

  Който иска да отслабне, на всяка цена трябва да спре кафето, тъй като кофеинът изостря глада за сладко, установиха американски учени, цитирани от в. ...
  27.08.2017
  5 532
  3
 • Пийте кафе за дълъг живот

  Пийте кафе за дълъг живот

  Благотворният ефект от консумацията на кафе, който отдавна е оспорван, бе потвърден от две нови изследвания, едното от които е извършено в 10 ...
  16.07.2017
  4 388
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • куку руку ку
  Отговор
  1 07:47  10.09.17
  Я да пробват с хора, които вече са се отървали от кофеиновата зависимост.
 • Кафеджията
  Отговор
  2 08:09  10.09.17
  Когато не знаеш как да свършиш работата си започваш да мислиш за друго. Кафето е претекст за невъзможността да се справиш с проблема в работата. И Тодор Колев го е изпял: Кафе "еспресо", "а ла турка", кафе - за всяка мижитурка. Кафе за всеки, за да не задреме във кафенето през работно време.

Напиши коментар:


Публикувай