11 Септември, 2017 06:29 1 795 2

Японският Шиндлер

  • япония-
  • шиндлер-
  • паметник

Тинуе Сугихара спасява 6000 евреи

В района на Биробиджан откриха мемориална плоча на японския дипломат Тинуе Сугихара, съобщи РИА Новости.

Сугихара е отговорен за спасяването на 6000 евреи по време на Втората световна война. Заради това го наричат и „японския Шиндлер“. Паметникът е открит с подкрепата на руския еврейски конгрес.

Сугихара е заместник – консул на японската империя в литовския град Каунас от 1939 г. След настъплението на нацистките войски към Литва, повече от 6000 полски и литовски евреи успяват да избягат от Европа към Далечния Изток. Това става чрез издаването на транзитни японски визи след решение на Сугихара.

След като затварят японското консулство, дипломатът продължава да издава визи, дори докато се качва на влака към Берлин.

През 1985 г. в Израел през 1985 г. той получава титлата „Праведник в света“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Имал възможност и помагал човекът ! Един човек да е спасил - пак дабре.Аз съм го запомнил като Цукахара - по аналолия навярно с гимнастиката. Интересно ми е друго:Не по-малко от евреите в тази война са били избивани съветски граждани, поляци, югославяни. Статистиката по този въпрос е безмилостна !!Това са милиони човешки същества!!И не съм запомнил, някой да е спасил десетина поляка, сърби или руснаци, че и да му е издигнат паметник. Да оставим настрана това, че от него време са минали по вече от 72 години.Странно...Излиза,че евреите благословени от Бога, пак от него пръснати по целия свят, са силно загрижени един за друг, уважават се и си помагат, много по-вече от всеки един друг народ, който уж има държава, правителство, камара институции ,граници, войска...... И защо? За да могат сънародници да издевателстват по всякакъв начин един над друг......

    Коментиран от #2

  • 2 Фактофол

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шаран БГ":

    Тебе сега ще те баннат, защото компрометираш евреите!
    Гоите трябва да си знаят мястото - тихо, кротко и под мустак!
    Очаквайте и африканският Индиана Джоунс, който след Кивота спасил няколко хиляди евреи от бедност, като им показал мина с диаманти - всичко е политическо подмазвачество, ясно е че евреите са властелини на света и всяка държава иска да си има спасител на евреите! Щом се интересуваш от Япония - погледни процента на японците, които смятат че СССР е пуснал атомните бомби през ВСВ ))) Затова и Обама не им се извини - Япония все още е във война със СССР и няма подписан мирен договор, а пропагандата в Япония налива масло, че САЩ са приятели, а СССР е пуснал бомбите над цивилното население...
Новини по държави: