11 Септември, 2017 07:31 3 158 6

Атентатът, който промени света (СНИМКИ)

  • 11 септември-
  • атентат-
  • световен търговски център-
  • ал кайда

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда – Осама бин Ладен

Атентатът, който промени света (СНИМКИ) - 1
Снимка: БТА/АП

Атентатът от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона промени света.

На 11 септември 2001 г. пътнически самолети, превзети от членове на Ал Кайда, се врязаха в Кулите- близнаци в Ню Йорк, а трети самолет се блъсна в Пентагона.

Организираните от Ал Кайда нападения станаха повратна точка във вътрешна и външна политика на САЩ.

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда – Осама бин Ладен. Предлагат 25 милиона долара, после 50 милиона като награда за всяка информация, която би довела до залавянето му.

Атентатът, който промени света (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Всичко започва сутринта, когато 19 терористи от Ал Кайда отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Атентатът, който промени света (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

Атентатът, който промени света (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатът, който промени света (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Атентатът, който промени света (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Междувременно е свален Саддам Хюсеин в Ирак. Западът смъква от власт Муамар Кадафи в Либия и Хосни Мубарак в Египет. Сирия е разкъсвана от гражданска война.

Атентатът, който промени света (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Вълненията в Близкия изток и Северна Африка станаха причина Европа да е залята от бежанска вълна. Старият континент преживя и поредица от терористични атаки, които разтърсиха ключови градове като Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    23 2 Отговор
    Като кацането на луната е всичко при тях!!
    Шоу!!
  • 2 Бесен Язовец

    26 2 Отговор
    Нито един евреин не е загинал в кулите всички еврейски фирми с офиси в кулите са били почивен ден на датата на атенатите. Мръсна конспирация с цел атаки по петролните държави в близкия изток както едно време насъскаха Садам да нападне Кувейт

    Коментиран от #3

  • 3 Хлебич

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Интересно откъде имаш тази информация, да не си бил портиер в кулите та знаеш кои е отпуска и кой е болнични?

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    13 0 Отговор
    Досега не е направен експеримент дали засилен самолет може да премине през подобна конструкция като в нож през масло. Това противоречи на много закони на физиката, както и че сграда повредена отгоре може да падне без каквото и да е съпротивление (невъзможно за доказване - физиката друго казва). Та ако някой вярва още в това, че араби без опит са отвлякли самолети с ножчета и са ги пилотирали безупречно със скорости над технически-възможните из въздушното пространство на НЙорк, което точно тогава симулирало отвличане на самолет и нито един изстребител не е бил пратен за проверка. Или пък че в стената на пентагона с отвор от 5м е изчезнал цял самолет, който никъде не се вижда, нито пък остатъци от него. И как в кулите става такъв пожар, а в пентагона не, и то в крило, което е било отцепено за ремонтна дейност. Има десетки хора, които са стигнали до доказателства и са били убити или загинали при необясними инциденти. В една история има ли един оспорим факт, който се поддържа от правителството, то цялата история смърди. И още нещо: доклада по случая струва 10млн. долара, а за скандала с пурата на Клинтън са дадени в пъти повече. Преценете защо.
  • 5 Бесен Язовец

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хлебич":

    9-11 Фаренхайт М.Мур и му вярвам на 100%
  • 6 Трол

    10 0 Отговор
    Козяшките колеги мобилизирани! Следва стрелба по комунистическия ураган Ирма! Да защитим отвъд атлантическата демокрация с жълта книжка в ръка и зелена карта за заслужилите шорошки буби!