1 210 6

Атентатът, който промени света (СНИМКИ)

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда – Осама бин Ладен

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов

Атентатът от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона промени света.

На 11 септември 2001 г. пътнически самолети, превзети от членове на Ал Кайда, се врязаха в Кулите- близнаци в Ню Йорк, а трети самолет се блъсна в Пентагона.

Организираните от Ал Кайда нападения станаха повратна точка във вътрешна и външна политика на САЩ.

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда – Осама бин Ладен. Предлагат 25 милиона долара, после 50 милиона като награда за всяка информация, която би довела до залавянето му.

Всичко започва сутринта, когато 19 терористи от Ал Кайда отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Междувременно е свален Саддам Хюсеин в Ирак. Западът смъква от власт Муамар Кадафи в Либия и Хосни Мубарак в Египет. Сирия е разкъсвана от гражданска война.

Вълненията в Близкия изток и Северна Африка станаха причина Европа да е залята от бежанска вълна. Старият континент преживя и поредица от терористични атаки, които разтърсиха ключови градове като Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел и други.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba (гост)
  Отговор
  1 07:33  11.09.17
  Като кацането на луната е всичко при тях!!
  Шоу!!
 • Бесен Язовец (гост)
  Отговор
  2 07:42  11.09.17
  Нито един евреин не е загинал в кулите всички еврейски фирми с офиси в кулите са били почивен ден на датата на атенатите. Мръсна конспирация с цел атаки по петролните държави в близкия изток както едно време насъскаха Садам да нападне Кувейт

  Коментиран от #3

 • Хлебич (гост)
  Отговор
  3 09:09  11.09.17

  До коментар #2 от "Бесен Язовец":

  Интересно откъде имаш тази информация, да не си бил портиер в кулите та знаеш кои е отпуска и кой е болнични?

  Коментиран от #5

 • гост (гост)
  Отговор
  4 09:12  11.09.17
  Досега не е направен експеримент дали засилен самолет може да премине през подобна конструкция като в нож през масло. Това противоречи на много закони на физиката, както и че сграда повредена отгоре може да падне без каквото и да е съпротивление (невъзможно за доказване - физиката друго казва). Та ако някой вярва още в това, че араби без опит са отвлякли самолети с ножчета и са ги пилотирали безупречно със скорости над технически-възможните из въздушното пространство на НЙорк, което точно тогава симулирало отвличане на самолет и нито един изстребител не е бил пратен за проверка. Или пък че в стената на пентагона с отвор от 5м е изчезнал цял самолет, който никъде не се вижда, нито пък остатъци от него. И как в кулите става такъв пожар, а в пентагона не, и то в крило, което е било отцепено за ремонтна дейност. Има десетки хора, които са стигнали до доказателства и са били убити или загинали при необясними инциденти. В една история има ли един оспорим факт, който се поддържа от правителството, то цялата история смърди. И още нещо: доклада по случая струва 10млн. долара, а за скандала с пурата на Клинтън са дадени в пъти повече. Преценете защо.
 • Бесен Язовец (гост)
  Отговор
  5 09:13  11.09.17

  До коментар #3 от "Хлебич":

  9-11 Фаренхайт М.Мур и му вярвам на 100%
 • Трол (гост)
  Отговор
  6 09:54  11.09.17
  Козяшките колеги мобилизирани! Следва стрелба по комунистическия ураган Ирма! Да защитим отвъд атлантическата демокрация с жълта книжка в ръка и зелена карта за заслужилите шорошки буби!

Напиши коментар:


Публикувай