9 Септември, 2017 08:37 2 514 14

Сръбски националисти с антибългарска провокация в Босилеград

  • сърбия-
  • босилеград-
  • окупация-
  • българи-
  • националисти

В Босилеград местният "Съюз на бойците на народноосвободителната война" окичи с венец "партизанската" чешма

Сръбски националисти отпразнуваха „Деня на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация”. Представителите на местната организация "Съюз на бойците на народноосвободителната война" са положили венец на "партизанската" чешма в центъра на града, предадоха от българския Културно-информационен център в Босилеград.

На 8 септември 1944 г. в България влиза армията на СССР. След смяната на властта у нас Западните покрайнини, в това число и Босилеград, са върнати и влизат в състава на новата федерация Югославия. След разпадането ѝ остават в Сърбия. Много хора в Босилеград и до ден днешен се определят като етнически българи. Те са представлявани и от КИЦ „Босилеград”.

Председателят на центъра Иван Николов смята, че на 8 септември 1944 година в Босилеград „не се е случило абсолютно нищо” и единствената цел на отбелязването му е „провокиране и заплаха към всички родолюбиви и просветени българи в Босилеград”.

„Още тогава беше ясно, че това се прави с цел провокиране на антибългарски чувства и постигане на „идеологически баланс“ в отговор на появяването на паметника на Левски. Идеологическата постановка за „освобождението на Босилеград от „българската фашистка окупация“ се влачи още от времето на комунистическа Югославия и е пълен исторически фалшификат“, допълват от Културно-информационния център „Босилеград“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стамат

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "surbija":

    Когато е трябвало сме ви ли били и ако трябва пак ще ви бием . България над всичко
  • 7 стоян георгиев

    23 15 Отговор
    еи за тва сърбите не трябва да влизат в ес!!!все още обществото им е на ниво на шурда от горещ вятър,а в тва общество манията за величие и омразата към нас българите са основен компонент.в българия е пълно със сърби,плескавици сръбска музика и сърбофили готови да им сервилничат.в сърбия български фирми ,а са се появили ,а са изяли дървото,а за другото няма кво да добавя.викат ти брачо ,брачо само докато им плащаш.мизерници!

    Коментиран от #8

  • 8 Бесен Язовец

    10 14 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Като казваш сърбофил, подразбирам русофил и едните и другите са предатели ! Тези предатели в името на каузата, дори защитават сърбите , справедливо било, че западните покрайнини са дадени на сърбите и Македония също.

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    10 12 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    тва е повече от ясно.тия тук сега ще ревнат за бомбандировките на нато и т.н. само и само да се размие темата.

    Коментиран от #10

  • 10 До оня с крантата.

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    В международните конфликти все сме били на фашистка - агресивната предателска страна. И сега е пак тая. При евентуален конфликт , може да загубим и още територии, докато има хора в управата с конски и волски глави и почти толкоз умни.

    Коментиран от #12

  • 11 Кака Гинка

    6 2 Отговор
    На снимката виждам 5-6 старци да поднасят венец пред нещо си.Голяма провокация,голям митинг - колко ли хора знаят за него?Пак изсмукани от пръстите новини...
  • 12 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "До оня с крантата.":

    ами през комунизма що загубихме бе убавец и що тогава югославия бе срещу нас???уж сте били заедно партизани,а тито обяви живков за ла..о и всички комуняги си траете по темата!!!!та коя е нефашиската страна ,би ли ни светнал да я знаем и ние ,та да се опиентираме овреме?
  • 13 7777777

    7 0 Отговор
    ИМАМЕ ПЪЛНОТО ЮРИДИЧЕСКО ОСНОВАНИЕ ДА СИ ВЗЕМЕМ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ОТ СЪРБИЯ, ТЕ БЯХА ДАДЕНИ НА СФРЮ, НО СЛЕД РАЗПАДА И ДОГОВОРЪТ СТАВА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН, ТАКА ЧЕ СЪРБИЯ НЕ Е ПРАВОПРИЕМНИК НА ТЕЗИ ЗЕМИ!
  • 14 ООО

    2 0 Отговор
    РУСИЯ И СЪРБИЯ - ДВЕ ИЗОСТАНАЛИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ
Новини по държави: