Last news in Fakti

11 Септември, 2017 16:21 3 117 6

Библейска суша на Пиренеите (СНИМКИ)

  • португалия-
  • суша-
  • пиринейски полуостров-
  • язовир

Португалия се сблъсква с най-тежката суша от 20 години

Библейска суша на Пиренеите (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Докато части от САЩ и Карибите са наводнени от силните урагани, сушата затяга хватката си над обширни райони от Португалия, предаде BBC.

Над 80 на сто от страната по официални данни изпитва тежка или екстремна суша - най-тежките условия в Португалия за последните 20 години.

Огромният язовир Пего ду Алтар изглежда като изоставена каменоломна и съдържа само 11% от водата, за която е предназначен. Някога огромното езеро, където хората са идвали да плуват, да карат лодка и да ловят риба, се е свило до ивица вода, обградена от напукана земя - все по-честа гледка в Южна Португалия.

Библейска суша на Пиренеите (СНИМКИ)

Библейска суша на Пиренеите (СНИМКИ)

Правителството в Лисабон е създало комисия, която да следи сушата. Основният приоритет е да се гарантира наличието на достатъчно питейна вода. Това може да доведе до забрана на напояването на селкостопански земи, за което се употребяват 80 на сто от водата в региона.

Библейска суша на Пиренеите (СНИМКИ)

Селскостопанските работници обаче се оплакват от пресъхналите пасища и съхнещите посеви, а животновъдите искат вода за добитъка си. Енергийните компании искат вода, която да задвижва водноелектрическите централи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 9 Отговор
    Е, поне рибарите ще хванат повече риба. Ще е по-нагъсто
  • 2 Скептик

    3 0 Отговор
    Ами глобално затопляне: в Испания - суша, в Хърватия - наводнения.
  • 3 ЛОШО

    1 2 Отговор
    България върви по стъпките на Португалия, скоро ще запустинеем...
  • 4 LPG

    1 2 Отговор
    Още десетина години и спокойно ще можем да си насадим бананови палми по дворовете в северозапада!
  • 5 незнайко

    1 0 Отговор
    Набиват ни в главите мисълта, че ние сме виновни за глобалното затопляне ! Истината обаче се крие, за да се извлекат максимални печалби, от тези които управляват СВЕТА ! Редовите хора нямат техника за наблюдение нито на Луната, нито какво става на Слънцето . Каквото ни кажат това трябва да вярваме !!! ТОВА Е ГЛОБАЛНАТА МАНИПУЛАЦИЯ !!!
  • 6 Пламен

    0 0 Отговор
    гр. Севлиево, река "Росица", 2017г.
Новини по държави: