12 Септември, 2017 14:16 2 971 9

Берлин спря оръжейното кранче на Анкара

  • германия-
  • турция-
  • оръжие-
  • зигмар габриел-
  • реджеп ердоган-
  • нато

Федералната република е преустановила всички големи доставки към Турция 

Берлин спря оръжейното кранче на Анкара - 1
Снимки: БТА/АР

Германия е преустановила всички големи оръжейни експорти към Турция заради влошаването на положението с човешките права в страната и обтягане на отношенията помежду им. Новината съобщи първият дипломат на Берлин - Зигмар Габриел, цитиран от Reuters.

Коментарите на Габриел идват след като говорител нa ведомството съобщи, че още една германска двойка изглежда е арестувана в Турция по политически обвинения.

"Спрели сме всички големи заявки, които Турция ни е изпратила, а те наистина не са малко", каза по-късно Габриел. Той уточни, че става дума за ситуация, при която ФРГ е длъжна да праща оръжие на натовски съюзник, при поискване. Според Габриел обаче това в момента не е възможно.

Берлин спря оръжейното кранче на Анкара

Германският министър заяви още, че има само малки изключения, като например правителствени решения, обвързани с международни спогодби или заявки за износ на превозни средства, а не на оръжие.

Берлин спря оръжейното кранче на Анкара

По данни на министерството на икономиката на Германия между януари и август са извършени точно 99 доставки на оръжие към южната ни съседка на стойност най-малко 25,36 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спържаро

    33 14 Отговор
    Боли го фара Ердо! Вече си има нов другар и спасител. Еврогейците да му мислят.
  • 2 Jimbo

    28 11 Отговор
    Германците губят от РУския пазар сега и Турския заради шефовете си отвъд океана:) ЕС е свършен:)
  • 3 Kcaniba

    21 8 Отговор
    ФАЩ, както и нато, са ед н митичен съюзник!!!
    След като му спретнаха превратче, на султанчето, след като го предупредиха за часове до превратчето от Кремъла, мисля, че той е разбрал жестоките истини за дружбата с най подлите след жидовците!!!
    А Германия е заложник за съжеление!!!
    Жалко за Германия.
  • 4 onq s konq

    15 5 Отговор
    Ердоган ще усети наистина непоносима болка не защото са му спрели оръжейните доставки/това е само последно предупреждение/,А КОГАТО МУ ОТМЕНЯТ БЕЗМИТНИЯ ИЗНОС НА СТОКИ ЗА ЕС-ПРЕВИЛЕГИЯ,КОЯТО ТУРЦИЯ ПОЛЗВА НЕЗАВИСИМО ЧЕ НЕ Е ЧЛЕН НА ЕС!Между другото ако това стане/дай боже да не се стига до там/,у нас ще престанем да гледаме турски домати,подбиващи цената на българските и още редица др неща.А за неразбиращите ще поясня-ЗАПОЧНЕ ЛИ ДА СЕ ОБМИТЯВА ТУРСКИЯ ИЗНОССА ОСНОВНИЯТ ПАРТНЬОР-ЕВРОПА,СТОКИТЕ ИМ СТАВАТ НЕПРОДАВАЕМИ!И още-ТОЧНО ГЕРМАНИЯ ИМА РЕШАВАЩАТА ДУМА ЗА ТОВА "ДЕЙСТВИЕ".

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Пеньо

    7 8 Отговор
    Путинските тролове се радват на султана. .аси падението! За пари бихте....като бялата Златка!
  • 6 ХАСАН

    10 9 Отговор
    Тия политици ще докарат края на Германия!...спира доставки на оръжие за Турция, но продължава да въоръжава тероричтични групи,дава подслон на терористи и превратаджии..
  • 7 Стойко

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кон ти верно си доста плосък , да не би от Китай вноса да е спрял към Европа понеже стоките им се облагат с мита
  • 8 Да го тура на Катъра

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Научи се да проверяваш информацията преди да дрънкаш!

    Ето ти дословно какво пише в сайта на Агенция Митници:

    - "ЕС има сключено споразумение за създаване на Митнически съюз с Турция от 31 декември 1995 г. Митническият съюз обхваща всички промишлени стоки, не се прилага за селскостопанските стоки (с изключение на преработените продукти), услугите и обществените поръчки".

    - Ай върви да полееш тиквите, че днес е много топло, а и ми писна от простотиите ти!
  • 9 Патриот

    3 0 Отговор
    дреме им на турците. сякаш германците са единственит производители на оръжие в света.
    ще си го вземат от друго място. така както върви обаче и ушанките може да им спре газа, на който разчита 80% от икономиката. тогава кво праим?
Новини по държави: