Last news in Fakti

13 Септември, 2017 08:20 1 234 3

Глобалното затопляне удря по кафето

  • глобално затопляне-
  • кафе-
  • амазонка-
  • пчели

Производството на кафе в Латинска Америка е застрашено от промените в климата

Глобалното затопляне удря по кафето - 1
Снимки: Shutterstock

Климатичните промени застрашават най-благоприятните за отглеждане на кафе латиноамерикански райони, според публикувано тази седмица изследване, което предупреждава, че производството на семена може да спадне с 90 процента до 2050 година, съобщи Reuters.

В проучването се посочва, че най-застрашени са висококачествените кафеени култури. Кафето арабика не може да устои дори на най-слабите промени в температурата, влажността и слънчевата светлина.

Кафето робуста, отглеждано предимно в Африка и използвано предимно за разтворимо кафе, е малко по-устойчиво.

Това е първото изследване, което показва как двата фактора вероятно ще претърпят промени заради глобалното затопляне по такъв начин, че производителите на кафе ще бъдат тежко засегнати, допълни той.

При проучването учените установили промени в разпределението на кафето арабика в Латинска Америка сред 39-те вида пчели, които опрашват. Те правят заключението, че увеличаването на температурата с над 2 градуса до 2050 година ще намали производството на семена с между 73 и 88 процента на местата, които днес са най-добре познати с производството си на кафе.

Глобалното затопляне удря по кафето

Намаляването на популацията на пчелите между 8 и 18 процента също ще допринесе за спада.
Най-големи загуби за производството се очакват в Хондурас, Никарагуа и Венецуела.

Изследването също така подчертава значението на тропическите гори за пчелите.

Близо 91% от плодородните земи на Латинска Америка за производство на кафе се намират на по-малко от 1,9 километра от джунглата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохи

    5 1 Отговор
    Глобалното БЕЗМОЗАЧИЕ
  • 2 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Нека да става топло !! Парното поскъпва със всеки ден, гората я изсякоха, украинците не дават евтино домбаски кюмюр! Заплатите малки - пенсиите хич ги няма. Мигрантите, дето ще ни ги тектиса Брюксел, ще садят де арабика, де робуста... пък каквото се хване и издържи. И ние -- кой колкото издържи... Друго си е да е по-топличко!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.