1 029 0

Спасиха свещеник от лапите на "Ислямска държава" (ВИДЕО)

Том Узхуналил призова наскоро за помощ в YouTube

Анатоли Стайков

Отец Том Узхуналил е държан в плен от "Ислямска държава“ повече от година. Според последните информации той все още е жив, но може би не задълго. В специално видео Том помоли за помощ, казвайки, че "е много болен и се нуждае от спешна хоспитализация".

58-годишният отец Том Узхуналил беше отвлечен през март миналата година от терористична групировка. Той изчезна в Йемен, след като ислямисти нападнаха дом за бедни, за които се грижат мисионери.

Терористите атакували убежището за възрастните хора, убили йеменския охранител и още 15 други служители. Четири монахини, работещи като медицински сестри, са сред жертвите.

Узхуналил е бил заловен в южния йеменски град Аден от въоръжените лица, които атакували дома. Мародерството беше осъдено лично от папа Франциск.

Във видеото, публикувано от новинарския уебсайт на Aden Time, повече от година по-късно, отец Том отчаяно молеше за помощ.

"Аз съм отец Том Узхуналил. Роден съм на 18 август 1958 г. Похитителите ме третираха добре, доколкото са способни. Здравословното ми състояние обаче се влошава бързо и се нуждая от хоспитализация възможно най-рано“, казва отец Том във видеото.

Дълго време не можеше да се установи истинността на видеоклипа. Не беше ясно и кой точно стои зад отвличането.

Едва вчера дойде добрата новина. Министърът на вътрешните работи Сушма Сварай съобщи, че отец Том е бил освободен от плен, но без да даде повече информация за събитието.

Йемен


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай