1 052 10

Израел подкрепя създаването на кюрдска държава

Израел поддържа военни отношения с кюрдите

Денис Джамбазов

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Израел подкрепя създаването на кюрдска държава, съобщи „Хааретц“.

Премиерът заяви това в момент, когато кюрдите в Ирак се готвят да организират референдум за независимост, срещу който са се обявили депутатите в Багдад.

Израел „подкрепя легитимните усилия на кюрдския народ да има своя собствена държава“, каза Нетаняху в съобщение, изпратено от неговата служба до чуждестранни кореспонденти.

Израел поддържа дискретни военни, разузнавателни и бизнес отношения с кюрдите от 60-те години на миналия век. Страната гледа на тази малцинствена етническа група, населяваща териториите на Ирак, Турция, Сирия и Иран, като на буфер срещу общите им арабски противници.

Иракският кюрдски лидер Масуд Барзани каза, че референдумът на 25 септември ще се състои, въпреки че иракският парламент го отхвърли.

Израел


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Киро
  Отговор
  1 15:30  13.09.17
  А такаааааа... Ердоганчовците се изпонас...а!
 • КАСАПИН
  Отговор
  2 15:58  13.09.17
  Сега мамалюците оцапаха гащите, да видим какво ще кажат на Израел ,те си знаят че с евреите шега не бива, навремето имаха пран за 10 дена да са в Константинопол, ако не бяха щатите можеше и да стане.
 • Глупак
  Отговор
  3 18:36  13.09.17
  Израел е много надценяван
 • гошо
  Отговор
  4 18:40  13.09.17
  ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ЩЕ ИМА КЮРДИСТАН...СЪБИТИЕТО Е ПРОЕКТИРАНО МНОГО ОТДАВНА.

 • Гост
  Отговор
  5 20:06  13.09.17
  Не че са ми симпатични , но турците се увеличават с един Израел годишно, а скоро, до 10 години , както вървят нещата ,ще разполагат и с ядрена триада , и стават безотчетни, могат и да обединят ислямският свят около себе си. И да погледнат към близки до сърцето им територии. Ние и ЕС не правим нищо по въпроса , да си укрепим границата , правим задачата им лесна , а за да е и цирка пълен , сочим към несъществуваща заплаха от изток.
 • ХАСАН
  Отговор
  6 23:12  13.09.17
  Ако се създаде Кюрдистан първата му задача ще бъде да нападне кръвния враг на Израел -Иран!..пак ще има войни,пак ще има бежанци,пак ще има продажба на оръжие...после ще бъде използван срещу Турция ...и затова по скоро Израел ще се разпадне отколкото да се създаде произраелски Кюрдисиан

  Коментиран от #8

 • наблюдател
  Отговор
  7 23:16  13.09.17
  Очаквана политика от страна на Израел.Кюрдите са подходяща спирачка за фесовете и враг на арабелите.Даваш им държава и въпросните субекти ще си имат занимание.
 • ха ха
  Отговор
  8 23:20  13.09.17

  До коментар #6 от "ХАСАН":

  По скоро Турция ще се разпадне отколкото Израел.Както се дръвчи оня мустакат маймун на САЩ и ЕС и си мечтае за чужди територии просто ще му припомнят кой е създал Турция и кой командва играта.
 • Патриот
  Отговор
  9 10:28  15.09.17
  не забравяйте, че Турция има ще има съюзник, който наскоро заби шамар на цялото посрано НАТО и размаха пръст на Израел. Турците няма да са сами в тази война имат си С-300 и не прогандират толерастия и сдържаност, за разлика от полуразрушена във военната си мощ еврогейски държави(с изключение на Франция и Великобритания). Способни са да защитават собствените си интереси. Идва краят на тая държавица Израел.
 • Каракончо
  Отговор
  10 16:34  15.09.17
  ДА ЖИВЕЕ СВОБОДЕН КЮРДИСТАН !

Напиши коментар:


Публикувай