1 576 5

ЕК: Бежанската криза свърши

Граничният контрол вътре в Шенген трябва да спре, смята еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Извънредният граничен контрол вътре в европейската зона за пътуване без паспорти не трябва да бъде продължаван, защото бежанският поток стихва, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Reuters.

Системните проверки на личните документи са забранени в т.нар. Шенгенско пространство, съставено от 26 държави, но бяха направени изключения за Австрия, Дания, Германия, Швеция и Норвегия, която не е членка на ЕС, да наложат контрол по своите граници.

Страните казват, че контролът - въведен през 2016 г., след като предната година около един милион мигранти влязоха на Стария континент - е необходим от съображения за сигурност.

Еврокомисарят по миграцията обаче смята, че макар и проверките да са оправдани, причините за тяхното въвеждане "вече ги няма".

"Мисля, че това е моментът да се върнем към нормалното функциониране на Шенген", каза той пред журналисти на пресконференция в Брюксел.

Според Аврамопулос външните граници сега са по-стабилни, сделката по миграцията с Анкара работи стабилно, а потокът на мигранти от Турция към гръцките острови през август е бил с 81 процента по-малък от този преди година.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:07  14.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Христо
  Отговор
  2 15:44  14.09.17
  Димитрис Аврамопулос, Тоя не е ли гръг бе? Ако е такъв за ква сигурност по границата ще ми говори след като техните граничари дори на Гпп-тата си цъкат фейсбука на телефоните и просто понякога ти поглеждат личната карта за стотни отсекундата и те пущат. Представител на разградения двор ще говори за гранична сигурност...
 • ШмъркАн
  Отговор
  3 15:59  14.09.17
  Блаженни са вярващите!!!
 • Хохи
  Отговор
  4 00:00  15.09.17
  Нямам думи
 • Димитър Борисов
  Отговор
  5 09:07  16.09.17
  За да прекрати бежанската криза, всички не легални бежанци от Азия и Африка трябва да ги депортират в родината им. По добре да се борят за свободата в родината си, отколкото в ЕС да бъдат терористи и престъпници. Управляващи мазохисти в ЕС не превръщайте стария континент в ислямска територия на престъпници и терористи.

Напиши коментар:


Публикувай