17 Септември, 2017 21:32 2 877 19

Пхенян се крепи на руския петрол

  • северна корея-
  • русия-
  • петрол-
  • крепи-
  • ембарго-
  • бензин-
  • оон

Русия изнася огромни количества петрол за Северна Корея

Петролът е "еликсирът", който поддържа живота на севернокорейската ядрена програма, заяви американската посланичка в ООН Ники Хейли, след като Съветът за сигурност в Ню Йорк затегна санкциите срещу комунистическата държава. Ако зависеше само от Вашингтон, той отдавна щеше да е затворил кранчето за Пхенян, но всички опити дотук са се проваляли заради острата съпротива на Китай и Русия. Москва смята за своя заслуга това, че приетите санкции бяха смекчени.

С други думи - петролно ембарго няма да има. Вместо това резолюцията на ООН предвижда намаляване на доставките на петрол и петролни продукти - като бензин и дизелово гориво - от 1 октомври. От началото на 2018 година Северна Корея ще има правото да внася от чужбина два милиона барела петрол годишно. Според различни оценки, това ще представлява намаление между 10 и 50 процента спрямо сегашния внос. Най-големият доставчик на петрол за Северна Корея е Китай, но Русия постоянно увеличава своя дял.

Търговия в сивата зона

Малко преди гласуването на резолюцията на ООН, Япония и Южна Корея бяха помолили Русия да спре доставките на петрол за Северна Корея. Но руският президент се опита да омаловажи нещата. Според Путин, ставало дума само за „40 хил. тона петрол и петролни продукти на тримесечие". А това било нищо в сравнение със стотиците милиони тонове, които Русия изнася на световния пазар. Освен това големите руски енергийни компании изобщо не участвали в тази търговия, увери шефът на Кремъл.

Руските медии обаче информират, като се позовават на данъчните власти, че и руските доставки на бензин и дизел почти се били удвоили през първото полугодие на 2017 година. При това реално изнесените количества навярно са по-големи от обявените от статистиката.

Бивш севернокорейски държавен служител, избягал в САЩ, твърди, че Северна Корея внася от Русия между 200 хиляди и 300 хиляди тона гориво годишно. Това потвърждава и Артьом Лукин от университета във Владивосток: "Това означава, че по днешни цени изнасяните количества се равняват на около 300 милиона щатски долара годишно", казва експертът за ДВ. Ако тези цифри са верни, ще излезе, че Москва изнася три пъти повече, отколкото признава. А причината е, че тази търговия се развива изцяло в сивия сектор - най-вече чрез посредничеството на Китай.

По заобиколни пътища – през Китай

Голяма част от руските доставки се извършват чрез посреднически фирми, а тази търговия изобщо не фигурира в митническата статистика, продължава Лукин. "Дадена пратка бензин бива регистрирана например като експорт за Китай или Сингапур, но после се появява в Северна Корея", казва експертът. Причината за това са санкциите срещу Пхенян, които правят банковите преводи "практически невъзможни". Затова руските търговци имат нужда от "китайски посредници" с добри контакти.

И според "Вашингтон пост" руските петролни продукти стигат до Северна Корея по обиколни пътища. Изданието се позовава на нарасналия от пролетта на 2017 г. брой на танкерите, които пътуват между Владивосток и Северна Корея - очевидно в нарушение на американските санкции срещу Пхенян. Именно заради търговията със Северна Корея Вашингтон през юни 2017 наложи ограничения на "Независимата петролна и газова фирма" (IPC) - частна компания на бившия шеф на Роснефт Едуард Худайнатов. В черния списък на САЩ попадна също и дъщерната компания на IPC "Приморнефтепродукт", която търгува с петролни продукти на рафинерията в Хабаровск и притежава големи складови помещения на пристанището във Владивосток. Пред агенция ТАСС Худайнатов определи санкциите като политически мотивирани. Москва отхвърля американските ограничения и се аргументира с това, че засега няма приети от ООН санкции за доставки на петрол за Северна Корея. В този смисъл Русия не нарушава международното право, казва и Артьом Лукин.

Тесни икономически връзки

От около три години Москва води политика на сближаване с Пхенян - в рамките на програмата си "Обръщане към Изтока". Проектът беше ускорен след конфликта със Запада, породен от руската анексия на Крим. През 2014 година Русия опрости дългове на Северна Корея, останали още от съветско време, на стойност 10 милиарда щатски долара. В същата година двете страни преминаха към руската рубла като платежно средство помежду си. През 2015 руската Търговска камара основа Икономически съвет за връзките си със Северна Корея, а тогавашният руски министър за развитието на Далечния изток обяви целта на Москва: търговията със Северна Корея да се увеличи десетократно до 2020 година - на един милиард щатски долара. Дотук нищо от това не е изпълнено. Обратното дори - търговията е спаднала от 113 милиона долара през 2013 на 77 милиона долара през миналата година. През 2017 г. обаче митническият сбор е нараснал - най-вече благодарение на износа на петрол.

Новите санкции на ООН могат малко да намалят руските петролни доставки за Северна Корея, но те няма да премахнат възможностите за незаконна търговия, казва Артьом Лукин. Проблемът за руските търговци на петрол може да дойде от друго място - от празната държавна хазна на Северна Корея, твърди той. Новите санкции на ООН са тежък удар за Пхенян, защото ограничават силно възможностите за износ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 41 Отговор
    Нещо хубаво може ли да очакваш от комунисти.
  • 2 Haha

    26 24 Отговор
    Точно така е, Русия кара Ким да пуска ракети за да тества готовността на САЩ за противодействие!
  • 3 Хохи

    40 19 Отговор
    САЩ да духа тапетите
  • 4 Сама съм

    18 34 Отговор
    Самозабравили се комундета

    Коментиран от #16

  • 5 Кики

    34 17 Отговор
    Приветствам добрите отношения между Русия и С.Корея. Когато има уважение между две страни, всичко си идва на мястото.
  • 6 на баклава с кайма и викат лазаня

    31 8 Отговор
    Ако се вярва на Уикито, през 2011 сме внасяли по 4.5 МЛН. ТОНА суров нефт от Русия! Защо тогава ние нямаме балистични ракети с ядрени бойни глави или водородни?? Как С.Корея успява да прогресира в условията на изолация и санкции, а ние не можем да изкласим до Шенген вече 20г. ??? Не бе, тая статия на ДВ е много наивна и подвеждаща. Лесно може да се провери всичко по нашия аршин, а резултатите са при ДРУГИТЕ - при нас само такси, "нож", "чиния", "празен стол" и т.н....

    Коментиран от #7

  • 7 Кики

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "на баклава с кайма и викат лазаня":

    Коментара ти е компетентен, но нали разбираш, че на България и диктуват какво да прави, има диктатура, и то по време на капитализъм!
  • 8 Kcaniba

    31 7 Отговор
    Русия давала петрол на Ким....
    Той от руски петрол ли ги прави атомните боеприпаси!?!?
    Щото ИДИЛ от 6 години са въоръжени от САЩ.
    С български, украински, американски, израелски оръжия!!!
    Осама бин Ладен, той ли е по малкото зло от Ким, но Ким не е сътрудник на ФСБ, а Осама, той си е на ЦРУ!!!
  • 9 USA

    13 30 Отговор
    Да почистим света заедно от комунистческите боклуци.
  • 10 стоян георгиев

    9 30 Отговор
    само някъде да се пръкне идиот и русия го подкрепя.кимчо руснаците го потдържат безплатно.поне да изкарваха нещо.опростиха му дълга,зареждат го с петрол без да плаща или ако го прави е в рубли,дадоха му ядрена и ракетна програми.луда работа.после канят япония и южна корея да си подобряват отношенията!!!!смяхх!южна корея и япония при една добра руска политика могат да превърнат руския далечен изток в златна мина.вместо това там активно пият лосион за баня и мизерстват и при първа възможност се изселват.региона е в огормна опасност от китаиска колонизация ,щото в русия е безлюден ,а след границата в китаи е препълнено.
  • 11 Ghost1

    6 22 Отговор
    Империята на злото иска да внася разделение и разкол в нормалните общества. Това е една пиянска самозабравила се комунистическа върхушка, която не желае да живее в мир с другите народи породено от тъмните намерения на подлият кремълския гном.

    Коментиран от #13

  • 12 Бесен Язовец

    19 4 Отговор
    Ама разбирасе че ще продава петрол и уран238 ако иска ще им продава а САЩ и ЕС ако иска 300° по Фаренхайт и това може да се случи

    Коментиран от #17

  • 13 Kcaniba

    19 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ghost1":

    Ииперията на злото мимикрира!
    Първо, тя избива коренното население - индианците.
    После, така преславутата гражданска война)))
    Хирошима, Нагасаки и т.н.
    До колко са комунисти, масони, расисти или жидомасони, върхушката им, надали е от значение!!!!
    Желаят да дивеят в мир, стига другите, да мълчат и изпълнчват, а кремълският ггом, да не ги прати в нокаут!!!
    За това има криза на памперси в световен мащаб.

    Коментиран от #14

  • 14 Ghost1

    3 15 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Когато представител на българофобите изразява особено мнение детектора на лъжата дава на късо!
  • 15 Kcaniba

    2 4 Отговор
    Серьогата, когато не е трол - дава на късо!!
    Козяк, когато не му е дал предписание, дава на дълго!!!
  • 16 Ghost1

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сама съм":

    Не, не си сама.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гоуст

    5 2 Отговор
    ИДИЛ, Миндил... ще ме извинявате ама къде е талибан с калашник къде е луд кореец с атомна бомба. Двете са несравними
  • 19 БУАХАХАХАХХА

    1 0 Отговор
    държавата -мафия САЩ пак реве на умряло в ъгъла-от десетилетия финансира и доставя петрол оръжие и пари на терористи по целият свят за атака на неудобни правителства на суверенни държави.САЩ-са най големият терорист и зло за целият нормален свят .Добрата новина е че ръчичките им бяха подрязани без особено напрежение от страна на Русия координирано с Китай така,че САЩ днес са един спукан балон с изпъсна въздух.
Новини по държави: