16 Септември, 2017 10:25 2 073 3

За отличен! Колко мигранти има на острова?

  • мигранти-
  • бежанци-
  • задача-
  • математика

Задача с преброяване на мигранти беше включена във френски учебник по математика

За отличен! Колко мигранти има на острова? - 1

Задача във френски учебник по математика, с условие да се определи "колко мигранти са пристигнали на един остров за осем седмици", привлече голямо внимание в социалните мрежи, предаде France 24.

"Бягащи от война мигранти пристигат на остров в Средиземно море. Първата седмица пристигат 100. След това всяка седмица броят на новопристигналите нараства с 10 процента. С колко се умножава бройката, когато нараства с 10%?", гласи условието на задачата за последна година в гимназията.

Накрая учениците трябва да определят броя на мигрантите, които ще пристигнат на острова за осем седмици.

Задачата е публикувана в учебник на издателство "Натан" и е илюстрирана със снимка на мигранти на надуваема лодка. Тя беше публикувана в социалните мрежи вчера. Издателството потвърди, че задачата е автентична.

За отличен! Колко мигранти има на острова?

Реакциите в Тwitter са многобройни. "Да се използват мигрантите в условия на задачи в учебник е възмутително", пише в пост, посветен на темата. Друг гласи: "Как е възможно издателството да допусне такова нещо?"

"Натан" реагира часове по-късно с комюнике, в което се извинява и поема ангажимент в следващи издания да не се включват подобни текстове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отговор

    6 1 Отговор
    Някъде към 1258 ми се получи
  • 2 Барчо

    6 2 Отговор
    Още от училище заблуждават децата, за да не психясат. Цифрите трябва да са много по-различни. Първата седмица на 01.01.2008 г са дошли 1 200. Всяка следваща се увеличава тази цифра с 20 %. Местното населението на въпросния остров е 5 000 000. След колко време въпросните мигранти ще са повече от местното население. Тук може и да се усложни задачата в по-горните класове като се включи и раждаемостта на едните и другите.
  • 3 отговор 2

    2 1 Отговор
    Да ама как ще изчислят децата колко мигранти са влезли незаконно в страната или са подкупили някой митничар, за да влязат
Новини по държави: