1 147 2

Биреният рай отново отвори врати. Наздраве (СНИМКИ)

Октоберфест започна в Мюнхен за 184-ти път за радост на хиляди почитатели на бирата

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Прочутият празник на бирата Октоберфест започна в Мюнхен за 184-ти път, предаде Reuters.

По традиция точно на обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специален чук и думите "О'цапфт ис", давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер традиционно получи първата халба бира.

Забележително е, че Райтер отвори бурето със само два удара на чука.

Часове преди откриването пред главния вход на фестивала се изви дълга опашка. Сгрявайки се с кафе и други топли напитки, най-преданите почитатели на бирата още през нощта се появиха в района Терезиенвийзе, където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, включително чужденци, дойдоха в баварски носии - жените в пъстри рокли с престилки, мъжете - в кожени панталони.

Тази година Октоберфест минава при засилени мерки за сигурност - на Терезиенвийзе е забранено да се внасят големи сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се осигурява от около 650 полицаи или с 200 повече от миналата година. Допълнителните мерки за сигурност се отразиха и на цените, включително на бирата, отбелязва ТАСС.

Празникът се чества от 1810 година, когато е организиран за първи път по случай баварска кралска сватба. Той се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едва 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.

Октоберфест е и значителен източник на доходи, като всяка година гостите харчат над 1 млрд. евро за бира, закуски и сувенири, хотели и таксита. Броят на посетителите обикновено надминава 6 милиона души, като рекордът е поставен през 1985 г. - 7,1 милиона.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Adfghjkkk
  Отговор
  1 18:38  16.09.17
  Super
 • 123
  Отговор
  2 19:44  16.09.17
  Как върви бирата тази година?

Напиши коментар:


Публикувай