Last news in Fakti

17 Септември, 2017 18:15 1 226 0

Историческо: "Хамас" иска преговори с "Фатах" и избори

  • хамас-
  • фатах-
  • избори-
  • ивица газа-
  • палестина

Групировката заяви, че е готова да остави управлението в ивицата Газа на правителство на националното помирение

Историческо: "Хамас" иска преговори с "Фатах" и избори - 1
Снимки: БТА/АР

Палестинската групировка "Хамас" заяви, че е съгласна да води преговори с противниковото движение "Фатах", да разпусне административния комитет на Газа и да проведе общи избори, съобщи Reuters.

"Хамас" каза в комюнике, че е готова да остави управлението в ивицата Газа на правителство на националното помирение, което ще бъде излъчено след тези избори.

Палестинските територии са разделени между две враждуващи правителства от 2007 г., когато "Хамас" изтласка силите на Абас от ивицата Газа. Оттогава неговата фракция "Фатах" управлява само автономните зони на Западния бряг

Историческо: "Хамас" иска преговори с "Фатах" и избори

Досега бяха направени няколко неуспешни опита да бъдат помирени "Хамас" и "Фатах" и да се формира единно правителство, управляващо ивицата Газа и Западния бряг.

"Хамас" обаче бе отслабен от израелската и египетската блокада, от три войни с Израел и международна изолация. Икономиката на Газа е в много лошо състояние и живеещите на тази територия имат ток само по няколко часа на ден. Абас оказа допълнителен натиск върху групировката, включително спря да плаща на Израел сметката за електричество на ивицата Газа и намали заплатите на чиновниците там.

Историческо: "Хамас" иска преговори с "Фатах" и избори

Египет неотдавна покани за преговори в Кайро лидери на "Хамас", а миналата седмица Абас също изпрати делегация със свои представители в Кайро.

Не е ясно обаче дали "Хамас" е готова да остави силите си да сигурност да бъдат под контрола на Абас - казус, който е провалял предишни опити за помирение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА