1 542 7

НАТО към САЩ: Ще ви отговорим след месец

Вашингтон иска да види и други членове на алианса да се ангажират повече в Афганистан

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

НАТО реши да си даде още 30 дни, за да отговори на исканията на Вашингтон, който иска да види и други членове на алианса да се ангажират повече в Афганистан, предаде Reuters.

На среща на Военния комитет на НАТО в Тирана ръководителите на генералните щабове на 29-те страни членки са "признали, че е необходимо да се отговори на нуждите от допълнителни войски в Афганистан", съобщи председателят на Комитета генерал Петър Павел.

Те обаче няма да вземат решение, преди да информират своите правителства за нуждите, които са им представени от американските представители, включително от генерал Джо Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ и от командващия войските на коалицията в Афганистан генерал Джон Никълсън, добави генeрал Павел на пресконференция.

Снимка: БТА/АР

Военният комитет планира да се събере на нова конференция през октомври и "тогава би трябвало да получим точни отговори на исканията си", уточни върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, американския генерал Къртис Скапароти. "Не искаме да си поставяме ограничения", добави той.

Няколко страни са направили предложения, но военните представители отказаха да съобщят какви. Само Албания, която има 83 войници в Афганистан, съобщи в комюнике, че е готова да изпрати още трийсетина.

САЩ запазват дискретност за стратегията си в Афганистан, където навлязоха през 2001 година. Вашингтон съобщава само, че иска да изпрати допълнителни войски, без да съобщи колко.

Снимка: Shutterstock

Подкреплението може да достигне 4000 души според различни източници. В момента в Афганистан има около 11 000 войници на САЩ, показа през август извършено от Пентагона преброяване. Дотогава официалното число беше 8400 души.

Албания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 19:35  17.09.17
  Егати досадниците как търсят помощ заради техните л...а
 • 2 20:31  17.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ярослав Станчев
  Отговор
  3 21:25  17.09.17
  На тия мизерни кравари не им ли стига,че завличат в гроба собствените си войници,а тръгнали още чужди да пращат при Свети Петър???Малко ли бяха и нашите жертви в Ирак?Колко още трябва да умрат заради американската алчност за иракски нефт и афганистански хероин?
 • Хохи
  Отговор
  4 21:27  17.09.17
  Нато, тия мизерници
 • Барчо
  Отговор
  5 08:52  18.09.17
  Краварчетата отдавна джиткат хероина и са изградили стройна система за това. Лапат кинтите, а сега искат да прекарат да умират чужди войски, които няма да бъдат допуснати да си отчупят от баницата. Искат чуждо пушечно месце. Откакто краварите са там, производството на наркотични вещества се е увеличило в пъти, а хванатото е намаляло също в пъти. И логиката гласи .........
 • 951357
  Отговор
  6 10:30  18.09.17
  Предполагам, че тези маневри са свързани по-скоро с Иран, а не с Афганистан.
 • ели
  Отговор
  7 22:08  19.09.17
  Преди 2003 от наркотрафика Афганистан имала приходи около 2 милиарда долара и чрез 3 основни канала препращала в Европа .А сега над 20 милиарда долара и селското сто нство почти унощожено колкото и примитивно да беше напълно призвежда маг,каноп и специално вид трева което не забранена и се дъфчене.

Напиши коментар:


Публикувай