568 3

В Каталуния конфискуваха над милион листовки

Властите в Мадрид обявиха референдума за незаконен

Денис Джамбазов

В испанската провинция Каталуния конфискуваха над един милион листовки и други изборни материали, промотиращи независимостта, съобщи „Ройтерс“.

Каталунското правителство гласува за провеждането на референдум за независимост, който ще се състои на 1 октомври. Мадрид остро разкритикува този ход и обяви народното допитване за незаконно.

Главният прокурор посочи, че не е изключено топ политици от Каталуния да бъдат вкарани в затвора заради разпространението на листовки и други материали.

Вътрешното министерство посочи, че последната акция е най-голямата подобна през последните седмици. Общо 1.3 милиона листовки са конфискувани от силите за сигурност.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че референдумът нарушава конституцията и призова каталунския парламент да го отмени. Сепаратистките настроения в Каталуния бушуват от дълги години.

Испания


Още по темата

 • Извинявай, Мадрид, но референдум ще има

  Извинявай, Мадрид, но референдум ще има

  Централната власт в Испания показва тоталитарно отношение с арестите на високопоставени представители на регионалната изпълнителна власт на провинция ...
  20.09.2017
  1 607
  9
 • Забавят кюрдския референдум

  Забавят кюрдския референдум

  Върховният съд в Ирак разпореди отмяна на планирания референдум за независимост на кюрдите в страната, съобщи ABC. Референдумът е планиран за ...
  18.09.2017
  893
  3
 • Съдът отмени каталунския референдум

  Съдът отмени каталунския референдум

  Конституционният съд в Испания отмени референдума за независимост на Каталуния, съобщиха испанските медии. Решението е взето ден, след като местният ...
  8.09.2017
  788
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 10:09  18.09.17
  Така трябва! Никакви Референдуми! Демокрацията и референдумите са несъвместими! Питайте нашите управници! Доре те знаят и ще ви кажат!
 • Неизбежно е
  Отговор
  2 11:49  18.09.17
  единствения ефект от репресията е по-голямото желание ;)
 • Борко
  Отговор
  3 15:45  18.09.17
  По-възрастните помнят въоръжените формирования на каталунците. Ако бъдат арестувани кметове, политици и т.н., това ще налее вода в мелницата на резистанса. А Референдум вероятно ще има. Е, никой голям няма да го признае близките седмици и месеци.

Напиши коментар:


Публикувай