Last news in Fakti

18 Септември, 2017 10:11 19 319 67

Напрежение между Турция и Ирак! Турците струпаха войска

  • турция-
  • ирак-
  • учение-
  • войска-
  • напрежение-
  • референдум-
  • кюрдистан

Турция остро се противопоставя на предстоящия референдум

Турските въоръжени сили предприеха военни учения на турско-иракската граница – само дни преди предстоящия референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Турската армия ще проведе военните маневри близо до граничния пункт „Ибрахим Халил“ на границата между двете страни. Въоръжените сили обявиха, че ученията са част от антитерористичните операции в граничния регион.

Министър-председателят на южната ни съседка Бинали Йълдъръм заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан застрашава националната сигурност на Турция.

Парламентът на автономния иракски регион даде зелена светлина за произвеждане на референдум за независимост, пренебрегвайки съпротивата на властите в Ирак, на Иран и Турция, както и опасенията на САЩ и западните държави, че гласуването ще доведе до нови конфликти в региона.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара и Багдад споделят еднакво мнение относно референдума за независимост, който по думите му ще доведе до разделение в страната.

Иракски Кюрдистан е автономна област в състава на Ирак, която е с преобладаващо кюрдско население. Управлява се от регионално правителство, но статутът на областта не е независим.

Референдумът ще се проведе на 25 септември. Гласовете „за“ независимост няма да доведат до мигновен ефект, защото допитването няма правна основа. Кюрдските власти обаче ще го използват, за да окажат натиск над централното правителство на масата за преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Azazel

    95 25 Отговор
    Единствената заплаха за националната сигурност, са диктатори като Ердоган. Диктаторите винаги имат нужда от някакъв враг (американци, руснаци, кюрди, наркомани, Гюлен, Сорос...), за да оправдават безчинствата си и мъртвата хватка, с която са хванали и не пускат собствения си народ. И, докато една държава се управлява от диктатор, съседите ѝ никога няма да видят спокойствие, а мирът ще е само илюзорен. Днес са Ирак, утре ще са Гърция, другиден - ние...

    Коментиран от #2

  • 2 ХАСАН

    45 101 Отговор

    До коментар #1 от "Azazel":

    Много тъп коментар..Ердоган не е диктатор...провежда си избори-местни и парламентарни...3 пъти е печелил.толкова колкото и Меркел...Запада го обвинява че?е диктатор щото гони интересите на своя народ...

    Коментиран от #4, #16, #27, #48

  • 3 Лупи

    70 15 Отговор
    Когато прочетете новината: "Турция струпа войска по южната ни граница" ходете да търсите някой юрист да ви превежда точките и подточките на договора за членството ни в НАТО. Да не се окаже, че имаме за съсед агресивен диктатор и нямаме армия, а разчитаме на тия дето ги изнасилват масово да дойдат да се бият за нас? Ами не няма да се бият само ще укорят действието на агресора и ще призоват за толерантност, както ще направят ако Ердоган си влезе в суверенна държава Ирак и почне да си изтребва кюрди, което прави в момента и в суверенна Сирия.
    От цялата работа ние пак сме със свалени гащи, но по-важното е че "интелигенцията" ни бързо и успешно може да избяга в САЩ, Канада, Англия и Германия и да дава насоки на останалите тука как да се наведат, че да им е по-удобно.

    Коментиран от #5, #51, #52

  • 4 123.300д

    69 23 Отговор

    До коментар #2 от "ХАСАН":

    Махай се от България тогава,отивай си в Турция при ердоган,къв хур търсиш ти тук
  • 5 ХАСАН

    21 69 Отговор

    До коментар #3 от "Лупи":

    Русия влиза и си взима Крим -нищо не казваш,Сащ влиза и си взима Ирак -нило не казваш,Франция разби Либия -пак нищо ....и Турция да си вземе някое и друго нефтено поле какво толкоз

    Коментиран от #6, #11, #29

  • 6 123.300д

    52 18 Отговор

    До коментар #5 от "ХАСАН":

    Крим си е Руски,америка няма работа извън континента си,турция не искали и от България да докопа Тракия...имате да плащате милиарди за Българските бежанци прогонени от земите си в Одринско...и за това не ви се полага петролно поленце....ама крайно време е да спрете да евете козите щото не могат да се напасат животинките от вас...

    Коментиран от #10, #30

  • 7 до Хасан

    48 16 Отговор
    Хасане, какво толкоз на кюрдите да им дадат оръжие от САЩ, така както са дали и на Турция. А после Ердоган колкото иска да се оправя с тях, макар да няма НИКАКВО право да стъпва с войските на територията на суверенна държава и да извършва ЕТНИЧЕСКИ прочиствания(или да призовава за такива). Да не стане като с операцията в Северна Сирия? Ердоган е голям срам за запада. Голям, колкото и сътрудничеството с терористи. Не знам дали има разлика.

    Коментиран от #9, #45

  • 8 гост

    21 57 Отговор
    Ердоган не е диктатор ,вие мразите мюслюманите и за това не искате Ердоган

    Коментиран от #17

  • 9 ХАСАН

    12 34 Отговор

    До коментар #7 от "до Хасан":

    Тука само си говорим..моята теза е откакто Близкия изток се е "освободила" от империята ,там не спират войните и кръвопролитията! от човешка гледна точка ако турците вземат обратно ще има мир и просперитет...каквл лошо има в това да бъдат като Чеченистан и-Татпристан под турско упрааление

    Коментиран от #47, #50

  • 10 ХАСАН

    21 39 Отговор

    До коментар #6 от "123.300д":

    Чети историята! Крим е татарски ..там е имало татарско ханство..след Кримската война татарите са подложени на геноцид и депортация.. Руската славянска паплач е унищожила тяхната култура..няма и помен

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ганьо

    17 9 Отговор

    До коментар #11 от "УЗМАН ПАША":

    Ти какво пишеш бе паша ли си маша ли си , че и псуваш
  • 13 ХАСАН

    12 11 Отговор

    До коментар #11 от "УЗМАН ПАША":

    Не те разбирам..пиши на български
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шаран БГ

    22 2 Отговор
    О, българите най-добре знаят какво е "референдум" !! Той никога и у нас няма "правна основа"...... А защо в Швейцария например, референдумите винаги имат" правна основа " ?? Навярно не са демократи като нас ??
  • 16 Наско

    35 11 Отговор

    До коментар #2 от "ХАСАН":

    И Тодор Живков печелеше демократични избори и Садам Хюсеин и Кадафи..Даже Хитлер е дошъл на власт с демократични избори.
    Така че не ми разправяй тъпотии.Ердоган е мазен ислямист който с измами и насилие се крепи на власт,но ще му дойде реда скоро.

    Коментиран от #19

  • 17 666

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    666
  • 18 Лост

    27 3 Отговор
    Ааааааа, нас може щот сме гол г.з, ама гърците не са за подценяване! На балканите имат най- въоръжената армия! И те са в НАТО. като нас, но оръжието си го кътат и не го разпродават за старо желязо.

    Коментиран от #39

  • 19 ХАСАН

    12 18 Отговор

    До коментар #16 от "Наско":

    Ако е мюсюлманин то си е негова работа..тебе какво те бърка?? Путин е прааославен християнин,Меркел протестан ..е и какво от това??

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 смешник турси

    12 6 Отговор

    До коментар #19 от "ХАСАН":

    а защо избягваш първата част от това което е написал

    Коментиран от #24, #65

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХАСАН

    6 10 Отговор

    До коментар #21 от "смешник турси":

    Не те разбрах
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 яжжожфаожф

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "ХАСАН":

    не татарски ,а български !)
  • 27 хитлер

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "ХАСАН":

    ми той и сталин е с избори и живков. аман от шапшали
  • 28 гост

    10 22 Отговор
    Ердоган е номер 1
  • 29 Горд Българин

    22 15 Отговор

    До коментар #5 от "ХАСАН":

    Хасанчооо, хасанчо много си бос по история. Къде си бил в часовете за паяци ли? Това, което си написал за Русия и Кримския полуостров е абсолютно невярно и пълна глупост. Ако малко от малко си чел историята, но не турската ще видиш, че Кримския полуостров си е абсолютно руска територия. На времето, когато Хрусчов е бил на власт е подарил този полуостров на Украйна точно, както Георги Димитров се е съгласил с простотиите на Сталин и Тито и е подарил георгафската област "Македония" ПАК ПОВТАРЯМ ГЕОРГРАФСКАТА ОБЛАСТ "МАКЕДОНИЯ" на сърбите и сега хоп изведнъж станаха държава, че и македонска нация се завъди. Та по същия начин Хрусчов на времето, когато е бил силен партиен член и е участвал в управлението на СССР е подарил полуостров Крим на Украйна. А там на този полуостров и до сега живеят руснаци, които ги обявяват за терористи и какви ли не, а те хората си живеят от пантивека на тази територия, която сега укрите се опитват да си присвоят. Е тая няма да стане руснаците ще си върнат тази тяхна руска територия, но ние нашата македонска територия никога няма да си я върнем, както и северна Добруджа. И последно да те светна, за да не ме питаш, защо Хрусчов е подарил Крим на Украйна, защото самият Хрусчов е украинец. А сега кажи поне едно благодаря за кратката лекция, която ти изнесох.

    Коментиран от #31, #32, #35, #38

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХАСАН

    18 21 Отговор

    До коментар #29 от "Горд Българин":

    Ти си чел политистория на социализма..аз ти говоря за историята като наука...Виж в интернета за Гирай Хан, Кримското ханство...тогава на полустрова е имабо татари,може би и прабългари но не и руснаци...Столицата е била Бахчесарай ..май не е руско наименование

    Коментиран от #46

  • 32 ХАСАН

    11 17 Отговор

    До коментар #29 от "Горд Българин":

    Александър Македонски българин ли е бил???

    Коментиран от #34, #44

  • 33 Горд Българин

    18 13 Отговор
    Случайни работи няма. Не е случайно, че САЩ въоръжават кюрдите. На ердо дните са му преброени и то от момента, от когато обърна гръб на американците. Те вече са му скроили шапката. И ако той си мисли, че руснаците ще го спасяват жестоко се е излъгал. Путин ще го остави на вълците и пак ще продължи с енергийните си проекти само, че с друг послушко начело на туркието. Този не е удобен нито за руснаците, нито за американците и за това ще бъде премахнат като пешка от американците и то с мълчаливото съгласие на руснаците. Само стойте и гледайте развоя на нещата.
  • 34 Горд Българин

    15 4 Отговор

    До коментар #32 от "ХАСАН":

    Не не е бил българин и какво от това. Това какво означава, че има държава Македония и македонска нация ли?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Горд Българин

    20 10 Отговор

    До коментар #35 от "Yatagan":

    А бе ей първо се научи да пишеш на български пък после ръси мозък. Дори няма да се опитвам да ти чета несвързаните глупости. Ти като си задал така въпроса я да те питам аз турция от къде ги има тези земи да не би да ги населява от първобитните хора, а? Знаеш ли от къде са се довлекли на тази територия турците? А знаеш ли в самото начало защо са наричали "турци" тези диви племена довлекли се на сегашната територия на турция? Знаеш ли какъв смисъл са влагали в тази дума цивилизованите хора по онова време? Явно не. Но и аз няма да ти кажа. Стой си неук и тъни в тъмнина.
  • 37 Мама

    16 8 Отговор
    До Хасан
    По повод империята и благоденствието в региона,нещо си се объркал.След идването на турците и завземането на териториите в Азия,с.Африка иЕвропа,освен асимилация и унищожаване на култура и наука няма нищо друго.Защо да има право да навлезе в Ирак?И не сравнявай Турция с големите демокрации.Единствено си прилича с Русия.Липса на всякаква демокрация,силна репресивна машина в лицето на полиция и тайни служби,еднолична власт.Проблема с кюрдите е породен от Турция.Не,че те са най-добрите милите хорица на земята,но какво ще е бъдещето им в Ирак,определено не е работа на Турция.

    Коментиран от #40, #60

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 No fes no problem

    21 16 Отговор
    фесове където и да идат проблеми създават.Просто низшо племе,което разрушават всичко прогресивно около себе си.

    Сега с кюрдите са се захванали но този път ще изядат хубаво дърво.Както САЩ даваха оръжие на Турция сега ще дават на кюрдите.А кюрдите показаха какво могат срещу ИДИЛ дори зле въоръжени.Сега са наред фесовете да опитат кюрдската тояга.
    А оня маймуняк ислямист Ердогрух скоро ще бъде обесен.Така свършват диктаторите в държавата на пуйките.
  • 42 Патриот

    10 7 Отговор
    Само нашият диктатор Бай Суджук ще остане да затвори вратите на терминал 2. Само него никой ве го нарича така, щото той е верен пудел и изпълнява всички заповеди от горе.
    Какво общо има Крим?
    Крим си е изконна руска територия. Все едно като се прибираш в къщи да те съдят за влизане с взлом.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пернишки голф

    17 1 Отговор

    До коментар #32 от "ХАСАН":

    Александър македонски е бил цар на Македонското царство ,което няма нищо общо с днешната страна Македония , говорил е на
    гръцки език а не на един от българските диалекти наречен мак.език

    Коментиран от #55

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 тъпи фесове

    17 6 Отговор

    До коментар #31 от "ХАСАН":

    И Константинопол не е много турско наименование.Какво да правим тогава да изритваме турците от там ли?
    Стига писа глупости,много преди татарите е имало други народи там.Чети история,която не е писана от Ердоган и пропагандата му.
  • 47 Идилия без фесове

    17 11 Отговор

    До коментар #9 от "ХАСАН":

    Помниш ли колко добре ти беше при бай Тошо?Имаше мир и просперитет и ти се казваше Христо.Давай пак да го направим,че от човешка гледна точка ще е най добре.
  • 48 Абе

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "ХАСАН":

    Абе ти най накрая няма ли да спреш, трол? Не можеш ли да разбереш че си постоянно от месеци нежелан от мнозинството в тоя сайт? Ти даже пишеш на български, нищо че го презираш. Като не ти харесва нещо, отиди при тези които защитаваш, тук насила никой не те държи.

    Коментиран от #56

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гост

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "ХАСАН":

    Хасане,едно ще ти призная.Появиш ли се и всички в сайта изригват да пишат коментари.
    Няма русофили,русофоби.Всички загърбват кръвни вражди,обединяват се и стават хасанофоби.
    Браво,поне нещо полезно да излезе от глупостите,който пишеш!
    Ти си един истински обединител на българския народ. :)

    Коментиран от #54

  • 51 истината

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Лупи":

    Най - важното е че Русия подкрепя Ердоган даже и оръжие му продава .
  • 52 ИМИ

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лупи":

    Проблемът за Турция не е дали ЕС ще води бойни действия срещу Турция , а дали ще прекъсне всякакви отношения вкл. икономически от което следва катаклизъм само за едната от страните.

    Коментиран от #57

  • 53 Алкохол със свинско

    6 4 Отговор
    Турция ще влезе в евросъюза на 32 - ри в шестък .

    Коментиран от #64

  • 54 ХАСАН

    5 8 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    За българина това е нещо нормално...всички са били царисти,всички комунисти,всички натовци,всички антитурци! В България никога не е имало опозиция, или друго мнение...едно течение и всички по това течение
  • 55 ХАСАН

    6 8 Отговор

    До коментар #44 от "Пернишки голф":

    Щом маките говорят диалектен български то демек сърбите също!!! И словееците ! И чехите!? И хърватите!словенци! Излиза че от българите са произлезли всички....ахти измишльотината
  • 56 ХАСАН

    4 6 Отговор

    До коментар #48 от "Абе":

    Само си пишем тука..защо всичко взимате на присърце...това не мога да разбера...като комунисти сте ...никога не искате да чуете друго мнение

    Коментиран от #58

  • 57 ХАСАН

    7 6 Отговор

    До коментар #52 от "ИМИ":

    Икономическо ембарго??? Германия ще спре да внася аатобуси от Мерцедес Бенц Тюрк ? Или Рено Турция няма да внася коли от Бурса в Еаропа????? Не ми се вярва...акционерите по скоро ще изритат Меркел отколкото да си изгубят пари..това е същността на капитализма

    Коментиран от #59

  • 58 ислямска демокрация

    6 5 Отговор

    До коментар #56 от "ХАСАН":

    Ти освен на Ердоган кое друго мнение признаваш?
    Не ми говори за комунисти защото ислямистите не са по добри от тях.
    Който не се дупи по 5 пъти на ден по правилния начин го колят.Това ли ти е приемането на чуждо мнение?
    Или оня прасуняк Ердоган който вкара всеки дръзнал да критикува него или семейството му в затвора.

    Коментиран от #61

  • 59 CIA

    7 5 Отговор

    До коментар #57 от "ХАСАН":

    Аз мисля че турците по скоро ще обесят Ердоган отколкото да позволят да спре търговията с ЕС.
    Видяхме вече как глупавия фес отиде да се моли на Путин за милост.
    Втора серия ще е да се моли в ЕС.А трета на САЩ защото вече са му
    приготвили брадвата.

    Коментиран от #67

  • 60 ХАСАН

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "Мама":

    А защо му трябаше на Саркози да дестабилизира Либия( в резултат на което цяла Африка се втурна в Европа)?? А защо му трябваше на Буш Ирак? А защо Русия нападна Украйна?? Всички тия държави са незааисими и те си решават да управляват
  • 61 ХАСАН

    6 4 Отговор

    До коментар #58 от "ислямска демокрация":

    Аз не обиждам хора които изразяват друго мнение! Ердоган е същия отпреди 10-12 години..човека пак беше мюсюлманин..тогава беше любимец на Запада а сега не..защо??? Води политика в интерес на своя народ

    Коментиран от #62

  • 62 ислямска демокрация

    5 4 Отговор

    До коментар #61 от "ХАСАН":

    Защото е диктатор ислямист и иска да изкара Турция от светските правила на живот.
    Това стига ли ти за да разбереш защо не е харесван от цяла Европа и половината турци които не са от простите селяци гласували за него?
    Нали видяхме на референдума как с лъжи и измами едвам събра 50%.
    И понеже говориш за друго мнение защо не кажеш хората в Турция като изразят друго мнение какво им се случва.
    В Турция демокрация няма там има диктатура и още по лошо ИСЛЯМИЗЪМ.А това е най голямото зло на нашето време.
    Мракобесие изпълзяло от средновековието опитващо се да мачка всеки различен.
    Докато това зло не бъде изкоренено няма как да очакваш мир и развитие.

    Коментиран от #66

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "ислямска демокрация":

    Германия не е ли християска държава?Какво лошо има в това Турция да бъде силна?
  • 67 Грък

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "CIA":

    Само няколко факта (без коментар за коментарите)
    * Днес министърът на отбраната на Ирак отиде в Турция (да координира действията си за евентуална военна опция)
    * Следващата седмица Путин отива при Ердоган
    * Миналата седмица на срещата в Астана, Русия, Иран и Турция се договориха за Сирия (без американците)
    * Миналата седмица Трамплин се срещна с Ердоган (явно срещата не е минала в особенно приятелски тон, защото Ердоган непосредствено след срещата каза пред Ройтерс, че Турция е страна, която сама ще решава откъде да купува балистични ракети)
    * Един ден след това заявление, Турция поръчва 40 броя нови Боинги за националната си гражданската авиация - турските авиолинии
    * Преди около две седмици външният министър на Франция отиде в Анкара (подписаха се споразумения във военната област, без много подробности да се озвучават/явно Франция се възползва от конфликта между Германия и Турция/)
    * Иракският президент Фуад Масум осъди опитите на Месут Барзани да раздели Ирак и то с помощта на Израел, който е единствената държава, която подкрепя развала на Ирак. (Тук не мога да не спомена, че президента на Ирак е от кюрдски етнос)
    * Израелската преса открито пише за военна подкрепа и изпращане на население от около 200 000 души, за "развитие на свободен Кюрдистан", като някои дори явно споменават, че по този начин най-после Израел ще има собствен нефт.

    Всичко това показва, че в региона казана кипи и то не на шега.
    Дай Боже разум на хората!!!
Новини по държави: