Last news in Fakti

20 Септември, 2017 11:13 1 033 5

Обискираха каталунското правителство

  • каталуния-
  • обиск-
  • полиция-
  • парламент-
  • испания-
  • арест-
  • документи

Напрежение преди референдума

Испанската полиция извърши обиск в централата на каталунското правителство и арестува високопоставен негов представител, съобщиха испанските медии.

Претърсени са помещения на регионалния парламент в провинцията, която се подготвя за референдум за независимост.

Полицията е арестувала Хосеп Мария Хове, който е дясна ръка на каталунския вицепрезидент. Говорител на местните власти посочи, че силите за сигурност са претърсили сградите в търсене на документи, свързани с икономически въпроси и такива свързани с външната политика.

Централната власт в Мадрид се изказа остро за провеждането на референдума за независимост, определяйки го за незаконен. Премиерът Мариано Рахой заяви, че допитването нарушава конституцията.

Испанският министър-председател заяви, че референдумът цели разделение и радикализиране на населението. Сепаратистките настроения в Каталуния бушуват от дълги години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гн.Стоичков

    8 2 Отговор
    Чудя се Америка що да не вземе да подкрепи борещите се за независимост каталунци???
  • 2 Педро

    4 1 Отговор
    Тя ги подкрепя,разделяй и владей им е схемата от край време . Големи държави с право на глас не ги радват .
  • 3 Kcaniba

    5 1 Отговор
    Демокрация!?!?!
  • 4 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Баски и каталунци са "влюбени" в Испания още от времето на Франко ! Знаем по нещичко от историята. И двете провинции се държат към "велика" Испания със сила дълги години.Американските военни бази са сигурен гарант за това.Ако се отделят /Каталуния/ - не вярвам да прокопсат, независимо от икономическата си мощ. Последната ,обаче не е постигната изолирано от другите провинции, а и с тяхна помощ. И въпреки сепаратиските настроения / не знам доколко са основателни и на какво се базират/, централната власт в Мадрид няма да допусне отделяне !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Килька ЕС

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шаран БГ":

    Колко логично започна и колко еврейски си обърна мнението - Каталуня прогресира ВЪПРЕКИ останалите, а не за тяхна сметка! Силната икономика е следствие от трудностите в езика и безмълвната изолация на каталунците от деситилетия - да се подкрепят взаимно и да не допущат странични навлеци! Неслучайно Каталан е отделен език! Много мога да пиша, но позицията ми вече е ясна - очаквам аргументи с които да спорим, защото имам самочувствието да съм запознат със ситуацията! Тука има няколко човека дето четат форума и шарят по Испания, може да научим нещо един от друг. Поздрави!
Новини по държави: