Last news in Fakti

20 Септември, 2017 18:37 1 418 9

Москва: САЩ нарушават договора за контрол над въоръженията

  • сащ-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • сергей лавров-
  • оон

Руският външен министър Сергей Лавров упрекна Тръмп заради позицията му за Иран и Северна Корея

Русия е изключително обезпокоена от изказвания на президента на САЩ Доналд Тръмп, който оспорва иранското ядрено споразумение и подозира, че самият Вашингтон може да е нарушил важен договор за контрол на въоръженията. Това заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров, цитиран от Reuters.

В обръщението си към Общото събрание на ООН вчера Тръмп заяви, че споразумението от 2015 г. за ограничаване на ядрената програма на Техеран в замяна на облекчаване на икономическите санкции "поставя САЩ в неудобно положение". Вашингтон не би могъл да спазва споразумение, ако то "осигурява прикритие за развитие на ядрена програма", каза Тръмп.

Лавров, чиято страна също е подписала споразумението, заяви, че Русия е остро несъгласна с такава позиция.

Заплахата, която Тръмп изрази в същата реч в ООН, "напълно да унищожи" Северна Корея, ако се наложи САЩ да защитят себе си или своите съюзници, също се приема зле от Русия, която има обща граница с КНДР и смята, че преговорите и дипломацията са единственият начин да се реши сегашната криза с ракетната програма на Пхенян.

"Ако някой просто осъжда и заплашва, ще настроим против себе си държави, над които искаме да упражним влияние", предупреди Лавров по повод заплахата на Тръмп.

Руският външен министър бе особено критичен към това, което според него е възможно нарушение от САЩ на важен договор за контрол на въоръженията от 1987 г., който забранява наземното разполагане на руски и американски ракети с междинен обсег.

По-рано тази година високопоставен представител на администрацията на Тръмп обвини Русия, че е нарушила въпросния Договор за унищожаването на ракетите със среден и по-малък обсег, което Москва отрече.

Лавров обаче заяви, че изглежда Вашингтон, който е в процес на 30-годишна модернизация на остаряващите си балистични ракети, базирани на подводници и бомбардировачи и с наземно базиране на обща стойност 1 трилион долара, е в нарушение на същия договор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Различен

    23 6 Отговор
    Само този закон ли са нарушили???
    Или да запитам по друг начин.
    А има ли закон, който да спазват????

    Коментиран от #2

  • 2 Sergiy

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "Различен":

    московити/"руснаци"-нищо не спазват-ФАКТ.
    путьо сменя си мнение седем пъти седмично ;))
  • 3 onq s konq

    3 14 Отговор
    Крадеца вика "дръжте крадеца"!САЩ "нарушавали договора за контрол на въоръженията " от 1987 ,третиращ разполагане на руски и американски ракети с междинен обсег.А ПРОДАДЕН РУСКИ "С-400" НА ТУРЦИЯ НЕ Е ЛИ НАРУШЕНИЕ НА ВЪПРОСНИЯ ЗАКОН?а РАЗПОЛАГАНЕ НА СЪЩИЯТ КОМПЛЕКС В СИРИЯ ОКОЛО "БАШАРСТВОТО" И РУСКИТЕ БАЗИ НЕ Е ЛИ ПАК НАРУШЕНИЕ НА СЪЩИЯ ЗАКОН?

    Коментиран от #5

  • 4 tost

    12 4 Отговор
    USA империята на злото,на колене.
  • 5 на коня под опашката

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Кобилкин, договора не е закон-Публикувано във факти.бг: А ПРОДАДЕН РУСКИ "С-400" НА ТУРЦИЯ НЕ Е ЛИ НАРУШЕНИЕ НА ВЪПРОСНИЯ ЗАКОН?
    С 400 не са включени в този "твой закон", в него става въпрос за ракети със среден (междинен) радиус на действие носители на ядрен заряд наземно стационирани. С 400 са система за ПВО. Тичкай да лъснеш джантите на БМВ-то, не ставаш за друго!
  • 6 ЦРУ

    0 11 Отговор
    Русия подкрепя всички световни изроди от Мадуро до Ким,та е ясно кой поражда злото и го подхранва!:)Мисъл грам нямат,важното е да правят мръсно!Тъпи комуняги!
  • 7 На коня оная работа

    13 0 Отговор
    САЩ нарушават всякакви закони и граници. Въоръжават страни и групировки без да отчитат последствията като понякога пикаят срещу вятъра. Цялото им напъване няма нищо общо със запазване на демокрацията, а с печалбите от всевъзможните им глупости
  • 8 Барчо

    6 0 Отговор
    От самото начало на краварската офанзива нещата са ясни.
    6 - Крайна цел - разполагане на краварска база в СК - на границата с Русия
    5 - Унищожаване на СК. Все пак не до крак, за да има за какво да са там.
    4 - Подготовка на общественото мнение за несговорчивостта на СК за политическо решение и единствения начин е лека локална краварска военна намеса. Когато общественото мнение вече е готово за това, се доразвива идеята за тотално унищожение, тъй като те вече са изключителна заплаха за САЩ и техните съюзници.
    3 - Продажба на застоялите краварски непотребни оръжия на ЮК и Япония, както и допълнително попълване на военните бази там.
    2 - Обявявянето на СК като изключително опасен за мира в света и непрекъснати заплахи по техен адрес и демонстрация на сила, което да доведе до ускорение на ядрената и програма.
    1 - При положение, че е изпуснат разпаления конфликт в Сирия, намиране на друга жертва. Чрез нея трябва да се продадат оръжия и влияние.
  • 9 Хохи

    3 0 Отговор
    САЩ на колене. Много жалки смешници.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания