Last news in Fakti

21 Септември, 2017 07:45 3 168 4

Мадрид: Референдум няма да има

  • испания-
  • каталуния-
  • референдум
Мадрид: Референдум няма да има - 1
Снимка: АР/БТА

Провеждането на референдум за независимостта на Каталуния е невъзможен. Регионалната изпълнителна власт на провинцията трябва да се откаже от тази „несбъдната мечта”, каза министър-председателят на Испания Мариано Рахой. „В демократичните държави гласуват всички, за да може решението да бъде взето от всички, от цялото общество. Това, което е сложено на масата, не е политическо искане, а представлява основата на демокрацията”, казва Рахой.

Премиерът на Испания призова правителството на Каталуния да се откаже от плановете за референдум на 1 октомври. „Те знаят, че не е възможно този референдум да се състои. Той никога не е бил законен. Нека се върнат в рамките на закона и демокрацията. Откажете се завинаги от тази ескалация на радикализъм и неподчинение. Още има време да бъдат избегнати по-лоши неща”, каза Рахой.

Регионалната изпълнителна власт на Каталуния планира да проведе референдум за независимостта на провинцията на 1 октомври, който испанското правителство не признава. Конституционният съд на страната прекрати действието на всички документи, касаещи провеждането на изборите, приети от каталунския парламент. Това, означава, че действията на каталунските власти по подготовката на референдума, са незаконни.

Членовете на президиума на парламента, които са гласували „за” провеждането на референдума, ги очаква обвинение в углавно престъпление. В сградата на каталунското правителство и други учреждения са извършени 41 обиска и са задържани 14 души.

В знак на несъгласие с действията на Мадрид, привърженици на референдума организираха протест, на който присъстваха 2000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    5 3 Отговор
    ми това си е аканА опит за преврат и терористичен акт..... да се издирят организаторите и да се разбере,кой им дава пари и акъли и до стената...............
  • 2 koпа

    5 3 Отговор
    Немога да разбера къде остана демокрацията нали са европейска страна

    Коментиран от #4

  • 3 Дългият

    3 0 Отговор
    Организаторите на референдума на съд и в панделата.Испания никога няма да го допусне.Ако стане ще има референдуми и в Паис Баско...В Валенсия...Ла Коруня...Испания ще престане да съществува.Последните искания на каталунците са за оставане в рамките на Испания но да са финансово независими напълно...което няма как да стане...
  • 4 9263

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "koпа":

    Демокрацията, умньо е ако гласува цяла Испания за промяна на границите. А не примерно Свищов да си свика референдум и да приеме, че вече е Румъния! Същото важи и за Крим!