575 6

Радев пред ООН: Трябва да се справим с корените на миграцията

Пред Общото събрание на ООН държавният глава открои значението на превенцията като основен инструмент за съхраняването на мира

Светослава Ингилизова

За да се справи с коренните причини за продължителните военни конфликти ООН се нуждае от всеобхватен подход, който да обединява усилията на превантивната дипломация, посредничеството и изграждането на мира. Само така можем да възстановим управлението и да стабилизираме политическите, икономическите и социални условия в засегнатите от кризи държави. Това заяви днес президентът Румен Радев в първото си обръщение пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният глава ръководи българската делегация за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН на тема „Стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета“.

В изказването си на форума на най-високо равнище президентът Радев подчерта, че нестихващите конфликти в много региони на света продължават да подкопават международния мир и сигурност и човешките права. „Проявите на насилие опустошават местните икономики, предизвикват мащабни движения на бежанци и мигранти и водят до разпространението на болести, глад и огромно човешко страдание“, заяви държавният глава.

„Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва спазването на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия“, подчерта Румен Радев. Президентът беше категоричен, че държавите имат права и отговорности да охраняват своите граници като основен елемент от своята национална сигурност. „Силният граничен контрол е от изключително значение, особено за предотвратяване на нелегалната миграция и за изкореняване на трафика на хора“, добави още държавният глава.

Държавният глава открои конфликтите в Украйна, Близкия Изток, Северна Африка и Афганистан, като основни заплахи пред международния мир и сигурност. Румен Радев беше категоричен, че разоръжаването, неразпространението на оръжия за масово унищожение и контролът над въоръженията са сред основните стълбове на международната сигурност. България препотвърждава своята пълна подкрепа за приетия през 2015 г. Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, като ключов за регионалната и глобалната сигурност, подчерта президентът.

В изказването си Румен Радев изрази и позицията на страната ни, която категорично осъжда многократните ядрени опити и изстрелване на ракети от КНДР, което води до последваща ескалация на напрежението в региона и подкопава международния мир и сигурност“, заяви президентът. Държавният глава призова за мирно, дипломатическо и политическо решаване на въпроса.

Президентът изтъкна също така, че насърчаването на равнопоставеността, борбата с дискриминацията и съблюдаването на правата на човека са от ключово значение за постигането на траен мир и устойчиво развитие, като подчерта убедеността си, че зачитането на правата на човека трябва да бъде основен приоритет на ООН.

Принципите ”Да не забравяме никого" и "първо да помогнем на най-нуждаещите се" не са просто политически декларации, част от ангажимента, произтичащ от Дневен ред 2030 - ако наистина целим избавянето на нашия свят от бедността, то тогава наистина трябва да постигнем Целите за устойчивото развитие“, призова още в изказването си на форума президентът Румен Радев.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • tost
  Отговор
  1 08:44  21.09.17
  Ако беше мосю Плевенлиев,щеше надълго и нашроко дани обяснява колко лоша е Русия а всъщност всичкото зло идва от империята на злото USA
 • Пеньо
  Отговор
  2 09:55  21.09.17
  Е не е на висотата на Плевнелиев, но компенсира с общи приказки и добри пожелания. Разбираемо му е трудно да излезе от казармената риторика!
 • Патриот
  Отговор
  3 10:59  22.09.17
  ООН да бори миграцията е като Борисов да бори корупцията
 • НАЧАЛНИК КАРАУЛА ПРИ МИН, ОСТАНАЛИТЕ
  Отговор
  4 14:05  23.09.17
  Спете спокойно , блаженно и страстно, не ще събудя с реч интересна конкретна с тон командирски и безпристрастно ! Спете, спете господа, всичко е СЛОВОБЛУДСТВО и МАНА МАНА !Дали съм АЗ или Пинокио е все една Х..ня !
 • А бе ТИ, как стигна до ТУК ?
  Отговор
  5 14:32  23.09.17
  Като ученик в класа бе Свенлив , Плах и Тих. После в службата бе Недодялан, Смотаняк, Мижитурка и Мазни. А днес си ФАК-тор от висок клас. КАК ГО СТОРИ ТИ ТОВА ? ЩЕ Ви КАЖА БЕ ГОСПОДА, НЕ Е НЕЩО СЕКРЕТНО И С ВАС ЩЕ СПОДЕЛЯ. Ползвам ПРЕД НАЧАЛНИКА, ЗЛАТНИ ТРИ СЛОВА : ПРАВИЛНО ! БРАВО ! УРА ! И ръкопляскам. Казваха ми - Гъ.олизец но пък днес съм ФАК-тор и ЩАСТЛИВЕЦ !
 • Да се справим !
  Отговор
  6 15:20  23.09.17
  ТЪРСЕЙКИ НАЧИН ДА СЕ СПРАВИ! ТОЙ НЕ ОСЪЖДА МИГРАЦИЯТА А Я ПРИЕМА И ОБЕЩАВА ОФИЦИАЛНО ЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ В СЪЩИЯ ДУХ. БЪЛГАРИЯ ПО ЗАКАЗ ОТ САЩ Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО ИЗНОС НА ОРЪЖИЕ НА Ал НУСРА в СИРИЯ! НАТЯГА СЕ ПЛОНДЕРА ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ - НАШЕ село е начело !

Напиши коментар:


Публикувай