Last news in Fakti

21 Септември, 2017 09:50 894 0

Споразумението с ядрен Иран остава

  • иран-
  • ядрена програма-
  • федерика могерини-
  • оон-
  • доналд тръмп-
  • мохамад джавад зариф

Не е необходимо да се предоговаря споразумението с Техеран, обяви Федерика Могерини 

Не е необходимо да се предоговаря споразумението за ядрената програма на Иран, сключено през 2015 г. между Техеран и световните сили, въпреки американските критики. Това заяви в ООН ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от Reuters.

Министри от страните по споразумението - Иран, САЩ, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство и Германия - се събраха в кулоарите на Общото събрание на ООН. По думите на Могерини те не са обсъждали въвеждането на изменения в споразумението и са на мнение, че досега текстът се спазва от всички.

Това бе първата среща между външните министри на Иран и САЩ - Мохамад Джавад Зариф и Рекс Тилърсън, откакто Доналд Тръмп дойде на власт в Белия дом.

Американският президент изглежда готов да се откаже от това историческо споразумение, чиято цел е да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма, в замяна на постепенно вдигане на санкциите, наложени върху Техеран.

Вашингтон критикува факта, че някои от предвидените ограничения ще бъдат премахнати през 2025 година. Американското правителство изразява опасения от развитието на програмата за балистични ракети на Иран и от "дестабилизиращата" роля на ислямската република в Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА