1 202 3

Разработиха троен антивирусен медикамент срещу СПИН

Той е тестван също върху човешки клетки в лабораторна среда

Маргарита Илиева

Учени от Националните здравни институти на САЩ и френската фармацевтична компания "Санофи" разработиха троен антивирусен медикамент, който е представен като изключително обещаващ за превенция и лечение на заразяване с ХИВ, предава "Франс прес", цитиран от "Новини.бг".

Терапията е осигурила защита на маймуни срещу маймунския вирус на СПИН и щамове на ХИВ.

"Антивирусният медикамент осигури по-добра защита в сравнение с всички тествани досега антитела, като неутрализира 99 на сто от над 200 различни щама на ХИВ-1", уточниха учените.

Той е тестван също върху човешки клетки в лабораторна среда.

Въпросните антитела са създадени с помощта на генното инженерство, за да открият и неутрализират едновременно няколко заразни мишени.

"За разлика от естествените антитела това тройно антивирусно лекарство атакува няколко заразни мишени в една-единствена молекула", поясни един от ръководителите на изследването д-р Гари Нейбъл от "Санофи".

Методът има потенциала да подобри защитата срещу ХИВ и поставя също основите за създаване на нови терапии срещу рак, автоимунни и заразни болести. Комбинирането на терапии вече показа ефикасността си срещу ХИВ и рак", коментира специалистът.

"В голямото генетично многообразие на ХИВ по света се крие главната трудност, свързана с производството на антитела, които да са ефикасни в борбата със сегашната пандемия", отбелязаха учените.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чепа
  Отговор
  1 23:55  23.09.17
  Ужас...сега ЦРУ трябва нов СПИН да измисли!

  Коментиран от #3

 • 2 10:46  24.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 20:01  24.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай