Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Септември, 2017 18:15 7 836 13

Румъния шамароса Украйна

  • румъния-
  • президент-
  • украйна

Румънският президент отмени своя визита в Киев

Румънският президент Клаус Йоханис отмени визитата си в Украйна, съобщи радио „Free Europe”.

Причината е закон за езика, предложен от украинския държавен глава Петро Порошенко, който е определян от много международни лидери като нарушаващ правата на етническите малцинства в страната.

Още новини от Украйна

Йоханис обяви, че е отправил съобщение, което е „твърд политически сигнал“. Той е отменил и предстояща визита на Порошенко в Букурещ.

„Ние бяхме неприятно изненадани от това. Ние имаме много румънци в Украйна. Този закон идва в един грешен момент. Той трябва да бъде оспорен“, заяви Йоханис на събранието на ООН в Ню Йорк.

Законът, приет на 5 септември, преструктурира украинската образователна система и изрично упоменава, че украинският език ще бъде основният език, използван в училищата. Украинските власти отхвърлиха твърдението, че езиците на малцинствата ще бъдат премахнати от образователната система.

Възражения спрямо него изразиха още Русия, Унгария и Молдова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барчо

    61 53 Отговор
    Само така. Украинците трябва да бъдат мачкани и смачкани. Това е отвратителна пасмина, управлявана от метежници в момента. Потрошенко, който направи Степан Бандера герой!!!!!! Такива зверства, които бандеровци са вършили е достойно само за болни мозъци. За незнаещите могат да търсят какво е станало в Лвов на 30.юни.1941 г и какво представлява "галицийския венец".

    Коментиран от #6

  • 2 Справедлив

    51 52 Отговор
    Леко полеко всички започват да осъзнават какво става в момента в Украйна-и най-вече открито да говорят за това. Ясно се вижда как фашизма се завръща в Украйна и то със настояването на властта в Киев. Не случайно даже хитлеристите от СС са били потресени от чудовищната жестокост на украинските фашисти ,които днес са издигнати за герои от хунтата в Киев. Но истината винаги излиза наяве. .
  • 3 учуден

    60 47 Отговор
    Наистина не разбирам как коментиращите по долу се нахвърлят на Украйна. Тя е унитарна държава и е ясно , че ще искат украйнския език да е официален и да се изучава във всяко училище .Така е и в България , би ли искал някой от коментиращите по долу турски , арменски да са наравно с българския. Това не значи , че останалите езици няма да се изучават.Скоро украйнския посланик го каза по повод питане от българска страна. И не се ядосвайте на хора воювали с русите.И България се е сражавала срещу руси, сърби и румънци през Първата световна война.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Трол

    41 44 Отговор

    До коментар #3 от "учуден":

    Щом са реагирали румънците,а преди това и унгарците явно има защо. Ти по запознат ли си от техните правителства? А нашето защо мълчи? На това защо не се учудваш!

    Коментиран от #7

  • 5 Барчо

    29 45 Отговор

    До коментар #3 от "учуден":

    Това с езика е само повод. Причината е, че никой не иска да си цапа ръцете с метежници-фашисти, уж националисти.

    Коментиран от #8

  • 6 Sergiy

    13 16 Отговор

    До коментар #1 от "Барчо":

    ти ко си по народност, а? Щом толково смел отивай в ди-ни-ри и мачка украинците, памперси цял багажник вземи, да не забравиш. И второто, трол на путьо, във всяка страна образования на оснвния език, нно това не забранява обучение на езика на малцинства, чети поне закони време от време ил исамо с тролинг се занимаваш, безродник.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Усраинадуха

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Sergiy":

    Якоооо
  • 11 чели сме и след винету

    8 1 Отговор
    да вземем да учудим Г-н Учудения-България може и да е унитарна
    държава,но САЩ,Германия и(най-вече) Украйна не са...когато Украйна получава независимост през 90-те,в документа са посочени и определени условия-руснаците ползват Крим за военна база
    (срещу наем),малцинствата имат право да си ползват матерния език като официален в съответната област....но еврофашистите,като всички фашисти,са слабограмотни
  • 12 Кака Гинка

    9 2 Отговор
    Докато Порошенко декларира привързаност към ЕС и САЩ,може да прави в страната си каквото иска и те "тактично" ще си мълчат -"ами това си е вътрешна работа!"Ако обаче в Украина задуха друг вятър,веднага ще пратят войски "в подкрепа на демокрацията" и "на помощ на украинския народ".Гледали сме вече тоя филм...
  • 13 A3e

    0 1 Отговор
    Статията не е мн точна. Няма забрана, а ограничение. "Според промени в Закона за образованието български език вече ще се учи само в детските градини и до 4-ти клас включително." Все пак малнцинствата имат възможност да учат, но не до 11-ти клас, както е сега. А родителите каква роля играят, те не могат ли да учат децата на езика си вкъщи, да правят организации и кръжоци подкрепяни от съответните чужди държави (БГ, РО, УНГ), или само гледат да пият палинка/ракия със салатка? Украйна също има интереси и иска унификация на населението. Ако не сте съгласни, я извадете всички по 10 лв. и ги вкарайте в държавният бюджет за безплатни учебници и заплати на учители по турски език от детстака градина до 12 клас...
Новини по държави: