23 Септември, 2017 12:34 8 377 65

Грандиозен гаф на паметника на Калашников

  • калашников-
  • русия-
  • москва-
  • гаф-
  • паметник-
  • щурмгевер-
  • михаил калашников

Недоглеждане...

Наблюдателни руснаци забелязаха нещо нередно на открития преди дни паметник на Михаил Калашников в столицата Москва, съобщи The Moscow Times.

Оказа се, че на част от металния барелеф е поставено оръжие, използвано от нацистите по време на Втората световна война – а именно, „Щурмгевер“ 44.

Паметникът на прочутия съветски инженер беше открит с пищна церемония, след като беше даде зелена светлина от министерството на културата. Автоматът Калашников е една от гордостите на съветските военни десетилетия наред.

АК-47, създаден през 1947 година, има прилика с щурмовата пушка, използвана масово от нацистките сили по време на войната. Създателите на паметника заявиха, че ще отстранят грешката.

Автоматът Калашников, използван десетилетия наред, е определят от някои оръжейни експерти за най-ефективното оръжие в човешката история.

Михаил Калашников почина на 94-годишна възраст в края на 2013 година. На негово име е кръстен музей в Ижевск, а освен това са издигнати приживе паметници в няколко града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    15 9 Отговор
    Това е саботаж.
    Прилича на Хибридна война.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 681 БЪЛГАРИЯ

    54 49 Отговор
    Автомата е дело на Шмайзер ! А НЕ на Калашников ! Михаил Калашников е бил директор на завода когато е бил във плен Шмайзер ,и катюшата също е от Германец измислена !!!

    Коментиран от #5, #20

  • 4 Просия

    39 42 Отговор
    Сичко им е фалшиво и крадено на тия тиршии 😂 Наздраве
  • 5 Kcaniba

    49 40 Отговор

    До коментар #3 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    Ало, бери си комперите и сентс от козяк!! Премиера ти е пожарникар, тръгнал си за сложни технически инструментарии да глаголиш!! Всичко отдавна е казано, писано и доказано!!!
    АК-47, зъздаден от Калашников е автомат, нов вид оръжие, а St 44, който създава Уго е автоматична карабина!!!
    Извеждането на газовете и мощна автоматична стрелба е иновацияиа на Калашников, но не и никак на Шмайсер!!
    Ти на живо вижлал ли си поне едното, щото аз и двете съм!!!
    После, като победена страна, разрущила до 60-70% от инфраструктурата на СССР, Германия изплаща репарациии, отдава заводи и поточни линии, по мирните съглашения.
    Също така и се ползват специалиститн и работната ръка.
    Та през 50-тте Уго работи бесплатно в съветските КБ по стоманите и сплавоете, като един доказан специалист, но АК вече го е имало!!!
    А целта на руските инженери е била постигане на максималното опростяване на щамповането на корпуса, максималната здравина и прецизност на заготовката!!!
    Четете бре тролове, че станахте като бруклинските нигери!!!

    Коментиран от #8, #24

  • 6 Барчо

    27 11 Отговор
    Като гледам си е АК 47, а не нещо друго.
  • 7 Kcaniba

    34 47 Отговор
    Тия знаят само да крадат,лъжат ,убиват......100г.от октомврийската революция,100г.терор по света,над 100 000 000 жертви на комунистическия режим!100 г.–империя на злото!!!

    Коментиран от #9, #55

  • 8 Абе улаФ

    29 40 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Ти четеш ама от учебници писани от руснаци...демек- 90 % лъжа

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Kcaniba

    28 37 Отговор
    Империята на злото се превърна в империя на лъжата,това се потвърждава всеки ден от сто години насам!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 3395

    22 24 Отговор
    Пак са се насмукали с водка☺
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трол

    31 11 Отговор
    Айде да сме малко сериозни! Вижте само газово-възвратния механизъм на снимката, после влезте в Уикито и вижте възвратния механизъм на Щурмгевера. Е, видяхте ли разликата? На снимката паметника е с Калашник.

    Коментиран от #17

  • 16 Kcaniba

    34 18 Отговор

    До коментар #12 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    Реактивният залпов огън - Органа на Молотов, Катюша, С-400 и т.н. все същото, вероятно твоя Хуго го е измислил, и забраввил, та после в Сталинград и Берлин фрицовете горяха като факли от реактивните ракети на Катюшите!!!
  • 17 стоян георгиев

    21 27 Отговор

    До коментар #15 от "Трол":

    точно при газово възвратния механизъм няма разлика.толкова си запознат с въпроса че няма накъде.принципа е газово бутало и възвратна пружина.прекопиран е едно към едно.има разлика в затвора и газовата тръбичка,но принципа е абсолютно взаимстван.калашников не би могъл нито да я измисли въпросната система нито да я изпълни,щото нито е бил физик нито химик,а познанията в тези две области са ключови ,а и познанията му във военната металургия също са били нулеви ,та се е наложило шмаизер да остане в ссср до 52 година та да наложи автомата в производството.

    Коментиран от #18, #26

  • 18 пинокио

    24 7 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    СВТ Демек самозарядная винтовка токарева е направена преди щурмгевер и има практически същите отвеждане на част от газовете и бутало и пружина и пр. Много е вероятно руснаците пак да са откраднали тази идея от немците, ама това се е случило много преди ВСВ и щурмгевера. Въпреки външната прилика калашника има съвсем различно устройство от щурмгевер. Руснаците са взели от щурмгевер само средния патрон, другите общи неща са тривиални, все едно да кажеш, че руснаците никога нямаше да се сетят да сложат цев и приклад, ако не са видели, че немците слагат цеви и приклади.

    Коментиран от #22

  • 19 Име като гост

    10 6 Отговор
    Имам такъв въпрос - как става така, че по думите на автора на статията "Щурмгевер 44" се използва масово от немците, при положение, че Хитлер е бил твърдо против масово да се превъоръжава армията по време на война и съответно новото оръжие не се произвежда масово. По данни от Уикипедия до края на войната са произведени към 424 000 броя от това оръжие, което при 5-6 милионна немска армия съвсем не води до изводите за масовост.

    Съгласявам се, че на самият паметник е поставен именно Щурмгевер 44, защото московчани няма да лъжат, мнозина довчера са държали Калашников в ръце, но подобни неточности като масовостта на едно ненавлязло в широка употреба оръжие изключително много дразнят.
  • 20 Гост

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    Ти някога виждал ли си оръжие на живо, та изобщо се изказваш?
    Пич, съветът ми е да четеш официални източници, а не да пишеш кретенизми. Нито съм русофил, нито американофил, но е срамно да ползваш подобен ник и да пишеш подобни тъпотии!
    Катюша си е измислена от руснаци още 1927 година. Германците започват да произвежда СЗО чак 1942 година. Това са фактите, признати от цял свят!
    Пък АК-47 и МР-43/44 използват системата за отвеждане на част от барутните газове, изобретена от най-великия оръжеен гений в историята. И той не е нито руснак нито германец, а е американец - Джон Моузес Баунинг!!!
    Руснаците от своя страна имат Сергей Каральов, който Сталин е бил натикал в ГУЛАГ, но заради войната го вади от там, за да създава ракети. Дори Вернер Фон Браун се прекланя пред самородния му талант!
    Така, че четете и не пишете повече кретенизми!

    Коментиран от #23

  • 21 Гоуст

    12 15 Отговор
    Да, и аз не знаех, че калашника е краден, което е нормално. Все пак е създаден малко след края на войната
  • 22 стоян георгиев

    9 18 Отговор

    До коментар #18 от "пинокио":

    в предния пост писа че принципите са различни,а те са еднакви в двете оръжия.сега развиваш в друга пак грешна посока дискусията.първо няма руснаци.има калашников в случая.демек ако токарев ,симеонов или шпагин бяха правили нещо бих ги приел като руснаците ,а тук става въпрос за неук сержант дето уж създава автомат .що го създава тои????щото е ясно че тва е работа на шмаизер,но е трябвало да се препише на някои друг и "самородния руски талант" е бил предпочетен пред спецовете.иначе принципа на извеждане на газовете е известен от преди това няма спор,но новата концепция с по-силния патрон както и произтичащите от там физични параметри са създали много проблеми на руснаците през воината и те не успяват до идването на шмаизер да създадат автомат с този принцип и този калибър.въпреки че са имали такова задание и са били много на зор.

    Коментиран от #27, #32

  • 23 стоян георгиев

    13 20 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    корольов без немските инжинери щеше да му бъде изпълнена смъртната присъда.щото е бил осъден на смърт.въпросните инжинери са създали първата съветска ракета .после руснаците само са я надграждали като големина и така до днес.съветското ракетостроене дълго бе пазено в таина ,щото все пак нали е гордостта на ссср и русия.иначе ситуацията и там е като при калашника.само че там са изпреварени от американците ,та се задоволяват със специалистите дето вон браун не взема със себе си.те са обединени в няколко групи.едните бачкат в създаден за тях институт в източна германия ,другите са изселени в ссср .само да добавя че са били нацисти до един,а после лаоряти на маса комунистически ордени и награди.
  • 24 висок

    10 14 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Чети бе разбирач:http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312
    аман от путинофили.

    Коментиран от #29

  • 25 00 359

    12 16 Отговор
    Ама вие наистина ли вярвате, че ранен във войната сержант, без никакво образование и опит просто е седнал и изобретил нещо гениално?!? Пропагандата все още достатъчно силна.
    Както коментираме с един приятел ВСВ не е приключвала - просто Германия е под окупация все още. Германците ги стискат за гушата и каквото "демократите", "богоизбраните" и руснаците им е изгодно това се тиражира. До сега не съм гледал филм за ВСВ, в който нацистите и хитлеристите не са обагрени само в черно.
    Германски филм за ВСВ не съм гледал.
  • 26 Трол

    11 8 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Десо от женски за военни работи акъл не взимам! Отивай да переш чорапите на мъжа ти и гледай да не ги объркаш с тези на комшията, че половинката ти ще ти изсипе фасула във врата. Имаш снимки гледай ги и не филосоствай по мъжки работи да не попаднеш в тройка.

    Коментиран от #42

  • 27 Гост

    26 9 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Хайде поредния лаик, който иска да бие тъпана, че нищо не разбира!
    Каральов извършва първия успешен пуск на балистична ракета на 17 август 1933 г. През 1938 е заточен в ГУЛАГ!
    Какви германци сънуваш?
    А това, че СССР успява да изстреля първия сателит и първия човек в космоса, го отдаваш на подчинените на Фон Браун ли? Осъзнаваш ли колко е нелепо това, при положение, че самия Фон Браун е в САЩ с далеч по-голям ресурс от разбития от война и технически изостанал СССР?!
    Ама какво ли се занимавам да обяснявам на хора без грам мозък в главата?

    Коментиран от #28, #44

  • 28 Гост

    12 24 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Нищо не става от тази пияна нация, какви глупости пишеш.

    Коментиран от #30, #33

  • 29 Kcaniba

    17 11 Отговор

    До коментар #24 от "висок":

    Прочетох... И!?!?
    Този
    Иордан Николов чертожник ли е!?
    Академик!?
    Историк!??
    Или драскач за некой сентс!???
    Експертизите са правени и от америте, но, те признават, че оръжие намба 1 в света е
    Калашников!!
    Руски калашник!!!
    Ако имаха друго мнение и доказалства биха мълчали!??
    Хахахахааа!!
    Соросидии в траур!!.
    Мъкооооо
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 трололюбец

    10 1 Отговор
    Всички умници се събрали тука , а даже не знаят за какво лаят . Не става въпрос за това в ръцете му , а за БАРЕЛЕФА в основата . Поне да бяхте прочели какво е барелеф и какво статуя !
  • 32 можеш ли да броиш

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг: в предния пост писа че принципите са различни.........
    Кой преден пост бе? Пинокио има един единствен коментар под тази статия.

    Коментиран от #45

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 wal

    10 10 Отговор
    През октомври 1946 година в къщата на Хуго Шмайсер в Зул нахлуват офицери от НКВД и заповядват на 62 годишния инженер да се подготви за заминаване заедно с болшинството от сътрудниците си във фирмата. Разрешава им се да вземат със себе си семействата и каквото пожелаят от имуществото си. Съпругата на Шмайсер отказва да го последва и остава в Германия. Докато техническият персонал се готви за заминаване към СССР, в завода се демонтират и прилежно опаковат оръжейните производствените линии. Оборудването и строго охраняваните немски специалисти пристигат в Ижевск на 24 октомври 1946 година. Към тях се присъединяват и други известни немски конструктори – Карл Барнитцке, Оскар Шинк, Оскар Бетцолд, Отто Дич и Ханс-Йоахим Дич. Някъде пак в този период, на Урал е заточен и Вернер Грюнер(Werner Gruner) ведущ немски оръжеен специалист в щампите и заварките, съавтор на известната картечница MG-42. Вернер променя технологията за изработване на ствола на АК, като заменя фрезовата технология от парче метал с щампова.

    След установяването на германците в СССР, работата потръгва бързо. През 1948 година се извършват първите изпитания на АК и те са много успешни. Тук е мястото да уточним, че в този период съкращението АК няма нищо общо със сержант Калашников и не означава “автомат Калашников”, а “автоматический карабин”. Точно в този момент, след първите успешни изпитания, се появява за първи път и Михаил Калашников. От този момент започва и пропагандното изграждане на
  • 35 Пазарен Либерализатор™

    11 16 Отговор
    И до ден днешен калашника е нискокачествена руска скрап. Китайските и българските модификации са много по-надеждни, ВМЗ, завод 10 и т.н ползват фрези и фрезоват монолитни парчета електролитно обработена стомана за калашника, а пияните ушанки щамповат ламарина. Нашите конструктори подобряват значително и технологията по изковаване и разпробиване на цевите за калашник и драгунов, което води до повишена точност и надеждност на изделието. Въпреки всичко немската оръжейна продукция остава ненадмината.
  • 36 Гост

    16 8 Отговор
    Хахахахаха - ох, не мога, ще умра от смях :))))))))))))))
    Не, не, това не е истина.
    Ако някой разумен и знаещ човек, прочете коментари 34 и 35, ще падне от смях :))))))))))))))))
    Единия ни обяснява, че германците са направили АК-47, защото само те са имали "иновативната" технология за щанцоване, другия ни обяснява как руснаците не ставали за нищо, защото германците фрезовали :)))))))))))))))
    Абе неграмотници, писането на коментари не е задължително! Ако държите да се излагате, поне не го правете тук!!!
  • 37 Random

    22 9 Отговор
    Повече няма какво да говоря :
    https://www.forgottenweapons.com/ak-and-stg-kissing-cousins/
    Написано от американци, чиито сайт се занимава само с оръжия и е първия линк на гугъл.
    А тея фалшиви новини дета българските соросодни медии са ги писали са пълна глупост.
    Калашников е разбирал много добре от механика, бил е танкист.
    Та тея глупости дето бил неграмотен- запазете си ги за вас, можете да попрочетете в уикипедия, не че е най-надеждния източник, но не е нито про-руска, нито про-западна.
  • 38 Българин

    17 7 Отговор
    Прочетох доста. И верни и неверни неща. Само бих казал: не се страхувайте да творите. В крайна сметка Ноевия ковчег е бил направен от лаик, а Титаник от професионалисти. Фактите са следните: Калашников е най-успешното оръжие във всички времена, независимо на кого му харесва или не. По нататък са мисли, съждения, приказки и обяснения. И все разбирачи.

    Коментиран от #39

  • 39 onq s konq

    9 20 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Нека изясним нещата:Никой не оспорва качествата на "Калашников",многократно и категорично доказал се във времето.Въпросът е ЗАЩО НЕ СЕ ПРИЗНАВА ЧЕ ИДЕЯТЯ И ОСНОВНИТЕ ДЕТАЙЛИ НА АВТОМАТА ЗА КРАДЕНИ/"ВЗАИМСТВАНИ"/ ОТ НЕМЦИТЕ?А отговорът е прост-"ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМАМЕ ПОВОД ДА ВИКАМЕ "СЛАВА РУСИИ",А ЩЕ БЪДЕМ ПРИЗНАТИ КАТО "ДОРАЗРАБОТИЛИ КОНСТРУКЦИЯТА ...ПЛАГИАТИ"!А нима ЦЯЛОТО СОЦ "ИКОНОМИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ" нямаше инструкциата "ПЛАЩАМЕ ВИ ДА КРАДЕТЕ,НО ГЛЕДАЙТЕ ДА НЕ ВИ ХВАНАТ,ЩОТО ТОГАВА...НЕ СЕ ПОЗНАВАМЕ"?!Е такива "камаради","товарищи" и "другари" ни управляваха 45 год,та стигнахме "пак до под крушата".То добре че някой междувременно не я беше отсякъл,щото ще имаше да се реем из Чистилището между Тоя и Оня свят до побъркване:)
  • 40 Иван

    10 11 Отговор
    Да задам един въпрос.Какво друго оръжие е създал М.Калашников,като е толкова гениален?
  • 41 Нико

    12 11 Отговор
    Мнаго чебурашки тука бре.....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 стоян георгиев

    6 11 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    гледаи бе убавец.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0-1_(%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0)
    еи тая ракета спасява г.за на королиов.чети хубаво кои я създал и как.мога да ти превеждам ако искаш.аман от ушанки без образование еи.та в статията пише .150 човека отиват в ссср ,а заедно със семеиствата си стават 500.ако се поразровиш ще видиш и къде ги заселват кво бачкат и от къде произлизат.само да поянся че преди да падне германия са работили в концлагери където се изработват фау ,основно от съветски затворници които са избивани.тва не е попречило на сталин да им направи специално финланско градче и два института в източна германия.само леко е позабравил да го обяви пред народа.и сега да ми се извиниш.лаика си ти.като четете писаното от мен може само да си записвате или да питате как е възможно толкова много да знам ,а вие не!

    Коментиран от #56, #61

  • 45 стоян георгиев

    1 11 Отговор

    До коментар #32 от "можеш ли да броиш":

    ок един коментар имаш и къв е тои след моя?
  • 46 Кака Гинка

    4 3 Отговор
    Не съм оръжеен експерт,но ми се струва малко вероятно създателите на паметника да са взели за модел друго оръжие,а не въпросния автомат.Просто някой пак е търсил под вола теле...
  • 47 ели

    13 6 Отговор
    Неща които не знаете по добре не коментирайте .Над 100 милиона Калашников са призведени до сега . Мисля в 47 или 48 страни Калашников основното оръжие на армията.Създаден е по рано ( Калашников бил ранен мисля 1942-1943 година и в болницта решава да създаде оръжие много елементаре,но всъщото много надеждено ) за база взема немския Шмайзер и френския Томсън и двата били много сложни и ненадежнипри при минус 20-25 градуса механизма им не се движало пълнителите при тях е по тесен растояние на поражение е много по малко ( при Калашников 800 метра) окончателно е приет от държавната комисия в 1947 година.

    Коментиран от #48

  • 48 стоян георгиев

    7 14 Отговор

    До коментар #47 от "ели":

    ели тва е като анимационен филм.ти що не вземеш да създадеш един компютър еи така щото всички са много сложни и се бъгват?отговори ми как един човек пез образование ще създаде съвършенния автомат.другото дето си го писла не е вярно за 43 година и т.н.,но моля те отговори ми на този въпрос!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ели

    14 7 Отговор
    Драги мой Стояне ;Създателят на фирмата Wındows Бил Гейтc даже няма висше образувание както и на Аple Cтивън Джопс

    Коментиран от #51, #52

  • 51 стоян георгиев

    7 11 Отговор

    До коментар #50 от "ели":

    тва не е точно така.джобс е предприемач ,но основния изобретател там е возняк.демек возняк измисля ,джобс продава.освен това сега е възможно да се образоваш дистанционно ,нещо невъзможно в ссср тогава.при геитс ситуацията е друга ,тои получава солидно образование в гимназията и харвард.от неговия клас всички пробиват в компютърния бизнес.калашников е учил до 7 ми клас и поне в биографията му никъде не пише че е имал познание в изработката на автомати особено пък 1942 година.та как смяташ възможно ли е да е създал калашников този автомат без познание и опит?

    Коментиран от #53

  • 52 Иван

    5 10 Отговор

    До коментар #50 от "ели":

    Стив Джобс драга,не Cтивън Джопс .Май и ти си без образование.
  • 53 Иван

    7 11 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Не се хаби,на тях сигурно им плащат на пост.Убий простака с мълчание.А за С.Корольов не знаех.Мислех,че поне той е автентичен,а и той бил „парашутист“.

    Коментиран от #54

  • 54 стоян георгиев

    5 12 Отговор

    До коментар #53 от "Иван":

    къв да е?в онази система как може да се развивахс дори и талантлив?тои е бли ентусиаст ,кгб са го открили създали са му институт дали са му възможност да събира инфо и да прави опити и на 30 години в пандиза със смъртна присъда!там изкарва няколко години ,после се сещат че е един от малкото дето може да си говори и да разбира кво са направили немците и го ползват.правят клонинг на фау то и почват да го надграждат.същата система ка се създава в китаи.само че има един проблем и то много важен .без реална конкуренция нещата забозват и става като с ладата и зила 50 години един и същи модел щото е много убав:))))!иначе корлиов е бил талантлив ,тва е безспорно ,но тва не е достатъчно!
  • 55 Милко

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Назови комунистите с истинските им имена. Нееее, не са руснаци. Знаеш ги знаеееш? За богоизбрани се мислят, нали? Е те, за това касапинът Ленин още го мажат с нафталин. Хахахахаха! Не могат да му прежалят погромът.

    А, че АК-47 си е руски спор няма. Точно толкова беспорно колкото забавни са троловете тук. Мани бегай, бе на вас само дъвка ви дай...
  • 56 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Ушанка може да викаш на баща си, неграмотен хейтър!
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%98%D0%A0%D0%94-X
    Ето това е първата съветска ракета от 30-те години на 20-ти век, много преди програмата "Фау". За това имат и "Катюша" много преди немците да имат системи за залпов огън!
    Пък пълното отричане на заслугите на една нация, показва мозъчна скопеност! Сигурен съм, че баща ти е някой бивш партиен секретар - всичките сте такива боклуци и двуличници, че се обръщате на 180 градуса, само и да само да сте на вълната с властта.
    Е, в моята рода няма нито един партиен член - можеш ли да кажеш същото за твоята, неграмотен троле?
    И преди пак да напишеш поредната простотия, с безброй правописни грешки, ще ти кажа, че имам немско оръжие и не бих си купил руско, но поне знам кое е истина и кое е лъжа! За разлика от теб, съм учил, стрелял и стрелям реално! Само, че повечето оръжейни изобретения идват от американци, ама пак ми кажи, че съм ушанка - неук палячо!
    Очаквам да кажеш, че Ломоносов и Менделеев са били немци, ама то толкова ти е акъла на празноглав хейтър!

    Коментиран от #59

  • 57 Шмайзер

    5 14 Отговор
    СмЕх СмЕх в тая държава всичко е СмЕх -пародията е пълна. Тия са по зле и от македонците .

    Калашника е изобретен от Хюго Шмайзер . Принципа на възвратната тръбичка, даже и сплавите от които са направени елементите -всичко е негово.
    В средата на 80 години обаче българи подобряват сплавта на цевта , -както и някои други елементи ,затова българския автомат се котира много по високо от руския. По късно на българския се извършват още модернизации.
    А пък новите модели за американския пазар са като от фантастичен филм и са олекотени с 28 % .

    Коментиран от #58

  • 58 Гост

    13 5 Отговор

    До коментар #57 от "Шмайзер":

    Ей го поредния лаик!
    "Принципа на възвратната тръбичка" - майко мила какво невежество, а тръгнал да пише за оръжия!!! Автоматът бил от сплави - о ужас!
    Скрий се някъде, че всички те разбрахме колко си виждал оръжие на живо, пубер!

    Коментиран от #60, #64

  • 59 стоян георгиев

    6 12 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    ами само ушанка може да отрича очевидното.видя ли кво си ми пратил.ракета дето се е издигнала на 80 метра.за сравнение фау 2 е достигнало дължина на полета 300-400 км!!!!има леки разлики според мен и не са в твоя полза:)))).малко след като през 1933 година корольов измаисторил тая ракета ,а именно 4 ри години по-късно го вкарват в затвора и не се занимава с ракети.през това време немците влагат в проекта на фон браун 2млрд марки и ангажират 200 хиляди човека.та корольов накрая е ползвал цялата тзи информация наготово заедно с огромен екип немци за да му я разяснят,дадох ти статия чудно що не я коментираш!!!тва че си ушанка убавецо е ясно независимо кви са били вашите.само много ограничен човек може да отрече очевидното.никои в случая не отрича катюшите нито руската ракетна програма,просто твърдим очевидното ,а именно че скока в съветската такава е направен заради немските открития присвоени от руснаците,което е неоспорим факт и корольов няма нищо общо с това въпреки че е бил безспорно талантлив.
  • 60 Шмайзер

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "Гост":

    Я кажи , кажи ,че ми стана интересно - не се прави оръжието от сплави ,а от какво тогава ?
  • 61 Vulpes

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Стоянчо! Татьовото! Ти разрешение искал ли си,че пак пишеш,да излагаш само родата!А?
  • 62 реалист

    7 6 Отговор
    Така е с недодяланата пропаганда ,рано или късно и лъсват белите конци . А иначе кво лошо има ,че са издигнали паметник на Хюго Шмайзер ,той човека си заслужава ,и без това той е създателя на АК-47 .
  • 63 реалист

    7 6 Отговор
    Така е с недодяланата пропаганда ,рано или късно и лъсват белите конци . А иначе кво лошо има ,че са издигнали паметник на Хюго Шмайзер ,той човека си заслужава ,и без това той е създателя на АК-47 .
  • 64 Христо

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Гост":

    Ето го баш оръжейника !

    Гост -да знаеш -стоманата е сплав !
    В 7 клас се учи това -толкова е имал и Калашников ,мисля .

    А ти оръжия си видял на карнинки само -ама зад кланиатурата си голем експерт.
  • 65 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Денисе не си съчинявай, утре ще напишеш че обувките му са германски.
    Пускали сте темата за уж германският калашников ВЕЧЕ, измисли нещо различно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания