Last news in Fakti

25 Септември, 2017 12:05 1 708 17

Полша: Германия не може да ни откаже репарациите

  • полша-
  • репарации-
  • германия

Ярослав Качински иска въпросът да бъде разгледан на международно ниво

Полша иска да повдигне въпроса за изплащането на репарациите от страна на Германия на международната сцена. Това беше обявено от лидера на управляващата партия „Право и справедливост“ - Ярослав Качински, цитиран от РИА Новости.

„Няма юридическа причина, заради която Германия да може да ни откаже. Ние трябва да действаме последователно. Важно е да преминем през отделните етапи. В момента сме на етап, в който разглеждаме въпроса в територията на нашата страна“, заяви Качински.

Той припомни, че полският президент Андже Дуда вече е повдигнал въпроса пред германския президент Франк – Валтер Щайнмайер.

Според Качински е важно проблемът да бъде разгледан на международно ниво. Впоследствие ще бъдат предприети и конкретни действия.

Полша настоява да й бъдат изплатени репарации за нанесени вреди по време на Втората световна война. Германия обаче отрича да има такъв дълг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    18 4 Отговор
    Този трол, дето представлява най лъжлив и двуличен народ, си печели дивиденти на фона на разрушаването паметници на освободителите на неблагодарната Полша.
    А Германия като си поиска Данциг!??

    Коментиран от #14

  • 2 ертъъууи

    12 18 Отговор
    Руснаците са всичко друго ,но не и освободител на Полша.Знаеш ли колко полски офицери са избити от руснаците.А тва ,че Сталин и Хитлер си поделят Полша? Иди в Полша/аз съм бил / и ще разбереш колко много поляци мразят руснаците.Относно освобождението- "освободили" са ги,само за да ги деосвободят после- 45 години съветска власт.Както и нас ни освободиха 44 година. Така ни освободиха ,че за един политически виц те пращаха в лагер и я се върнеш ,я не.

    Коментиран от #4, #5, #12, #15

  • 3 Гост

    18 2 Отговор
    Лоши хора са пановете. Хубави им бяха жените едно време по черноморието. Бая ги яздихме.
  • 4 Kcaniba

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "ертъъууи":

    Поляците да бяха мирни седяли, а не да избиват съветските офицери 1918-1920, да не бяха окупирали Беларус и Лвов.
    Да не бяха си поделили с Хитлер Чехословакия 1938 година !!!
    Това раскзаха ли ти лъжливите поляци!!!??
    Не Русия, себе си трябва да мразят, че винаги сами се прецакват католишките!!!

    Коментиран от #6

  • 5 ЗЕВС

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "ертъъууи":

    Какви Руснаци те гонят, пиши по темата, стига с тая пропаганда.
    Германия трябва да изплаща репарации, не само на Полша, а и на Гърция.

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 6 ертъъууи

    6 11 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    Ако започнем да се връщаме назад във времето ,ще стане много дълъг разговор. Да си дойдем на думата за освободителите. Налагането на съветска власт и режим не е никакво освобождение. Кланяй се на който искаш -най-вече на руснаците ,като гледам. Аз на никой не се кланям и да знаеш,че си заслужаваме съдбата,защото не си защитаваме националните интереси. Нашите интереси не са нито в Русия нито в САЩ.

    Коментиран от #10

  • 7 ертъъууи

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Коментара ми е в отговор на друг. Като не си подготвен не се изказвай. И ще пиша за квото си искам,свободна държава сме ,нали? Поне по конституция.
  • 8 ертъъууи

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Колега ,70 години минаха от края на тая война. До сега къде спаха? 70 години!!! Въпросът е уреден още първите години след войната. Сега се сетили пари да искат.
  • 9 Айде бе

    14 2 Отговор
    Че поляците да не са победили във Втората световна, та им се привиждат репарации? Измекяри по-големи и от нас, да им отпуснат по спешност 1 млн. интегрирани м....листанци и да млъкват...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ертъъууи

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Гърците си ги получиха-близо 300 000 000 000 наляха немците там ,че да не им фалира смешната държава.

    Коментиран от #13

  • 12 Бай хой

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "ертъъууи":

    Айнщайн, я обясни сега 1945 година кой освободи Полша? Какво бяха оставили фашистите там? И кой им помогна от абсолютно разрушена държава осемдесетте да са индустриална държава с развито гражданско общество?

    Кафа от неграмотници повтарящи като папагали нпо лозунги. Хайде де направете нещо реално. Вече 28 години само рушите разпродавате и прогонвате Българите.
  • 13 ЗЕВС

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "ертъъууи":

    Между 1942 и 1944 година гръцката национална банка отпуска принудително заем на германския Райх в размер на 476 милиона райхсмарки - страната се лишава от валутните си резерви под натиска на окупационните сили. Германия не е погасила този заем и до днес.

    През 60-те години на миналия век Германия сключва споразумение с Гърция, която получава 115 милиона марки.

    През 1990 година САЩ, Съветският съюз, Франция и Великобритания сключват договор с ФРГ и ГДР - т.нар. договор "Две плюс четири".

    Върховния съд в Карлсруе от 2003 година също се застъпва становището, че договорът "Две плюс четири" е регулирал окончателно въпроса за репарациите.

    Гърция, която не е страна по договора? "Както в националното, така и в международното право принципно не съществуват договори в ущърб на трети страни. С други думи страните по "Две плюс четири" не могат да договорят без съгласието на Гърция, че този договор изключва гръцки репарационни искания",
  • 14 Картата от 1939г

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Поляците да си погледнат картата на държавата им към 31.08.1939г. и да я сравнят със сегашната си територия.Сталин нищо не им е взел,а много им е дал.Дал им е част от Източна Прусия,дал им е широк излаз на Балтийско море,както и цялата Западна Полша са бивши немски земи.Или шляхтите не помнят,че днишният им гр.Гданск е бившият немски Данциг?Нали заради това започна Втората световна война - поляците не дадоха сухопътен транспортен коридор на Хитлер с Източна Прусия.Какво толкова им е поискал Хитлер - шосе и жп линия без да им отчуждава територията.Сталин през 1939г. си е възвърнал Западна Украйна и Беларус до т.наречената линия "Кързон".Тази линия е определана не от кой да е ,а от Антантата при създаването на полската държава през 1918г.и определя до къде се простират безспорните полски земи на изток.През 1920-21г. Полша заграбва далеч по на изток от тая линия беларуски и полски земи.През 1939г.Сталин си взема това,което поляците са му ограбили през 1921г.През 1921г. поляците унищожават над 200 000 съветски военнопленици.Интересното е,че един съветски корпус се спасява от плен като избягва в тогавашната немска Източна Прусия.Немците разоръжават корпуса,но връщат на СССР и последния войник.Катин е отмъщение за избитите 200 000 руснаци. При това отмъщението е 10 пъти по-малко.

    Коментиран от #16

  • 15 Пари за земи

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "ертъъууи":

    Има една поговорка - Каквото повикало,това се обадило.Поляците и литовците още при Куликовската битка през 1380г. се опитват да нападнат в гръб руснаците,когато се бият с татаро-монголите.През 1609-1610г. пак същите завладяват Москва и само въстанието на Кузма Минин и Дмитрий Пожарски ги изгонва от Русия.Няма нищо чудно,че стотина и кусур години по-късно Русия,Германия и Австро-Унгария ги ликвидират като държава.Избили 200 000 руснаци през 1921г.,а после като евреите рИват за 22 000 поляци,вместо банкет да дават,че са платили 10 пъти по-малка кръвнина.Като искат пари ,тогава да върнат заграбените немски земи.Ами немците ако си поискат загубените доходи от заграбените им земи от вече над 70 години?
  • 16 Kcaniba

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Картата от 1939г":

    Нали това и визирах, колега.
    Благодаря за задълбоченият, обективен и подробно оформен анализ. Той е по важен, не за мен, а онези, не толкова запознати, но активно пишещи....
  • 17 Гост

    1 0 Отговор
    Много неприятни са поляците. Малко им е бил и боя от руснаците и боя от германците хахаха,ама бая пердах са отнесли де. Забележете продължават да риват тея евреи и поляци,а те какви ги вършат всички знаем и кога държави са станали
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания